Συμφωνία, ρήξη ή συμφωνία με επιφυλάξεις, είναι τα τρία σενάρια που πιθανόν να επαναληφθούν τις επόμενες μέρες σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel.
«Αρκετές “τελικές” προθεσμίες έχουν ήδη περάσει για την Αθήνα, όμως φαίνεται πως πραγματικά μετά το Eurogroup του Σαββάτου, τα πράγματα φτάνουν στο τέλος τους» σχολιάζει ο δημοσιογράφος και αναλύει τα τρία βασικά σενάρια.
1. Συμφωνία
Ο Peter Spiegel επισημαίνει πως αν και είναι, κατά ομολογία όλων των πλευρών, το επιθυμητό σενάριο, εν τούτοις τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Από την μια η ελληνική κυβέρνηση που δεν υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της και από την άλλη οι πιστωτές, κάποιοι από τους οποίους θεωρούν πως η πρόταση των δανειστών είναι «πολύ χαλαρή» προς την Ελλάδα, κάνουν το ενδεχόμενο να μην φαντάζει βέβαιο. «Ακόμα και τώρα, οι Γάλλοι επιχειρούν να συμβάλλουν σε μια συμφωνία στην οποία οι πιστωτές θα περιλαμβάνουν συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, σε αντάλλαγμα της αποδοχής των προτάσεών τους» γράφει ο Spiegel και συνεχίζει τονίζοντας πως αν αυτό επιβεβαιωθεί και επιτευχθεί συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να την περάσει από τη Βουλή τη Δευτέρα, ώστε αμέσως μετά η Ευρωζώνη να αποδεσμεύσει τα 1,8 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Συνολικά 15,3 δισ. ευρώ θα μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο των πιστωτών που έχουν οι FT στη διάθεσή τους και που προβλέπει πεντάμηνη παράταση έως τον Νοέμβριο, κάτι που πάντως φαίνεται πως απορρίπτει η ελληνική πλευρά.
Ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας πάντως, υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που διατηρούν επιφυλάξεις για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
«Ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία, δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας» λέει στους FT o Mujtaba Rahman, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Eurasia Group.
2. Ρήξη
Χωρίς συμφωνία το Σάββατο, φτάνει η ώρα του “plan B”, παρατηρεί ο Spiegel και σημειώνει πως αυτό περιλαμβάνει την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί το bank-run στις ελληνικές τράπεζες. Ακολούθως, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει την δόση ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, «κάτι που θα θέσει τη χώρα ανάμεσα στην Κούβα, την Ζιμπάμπουε και τη Σομαλία, που επίσης έχουν αποτύχει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Ταμείο», προσθέτει στο κείμενό του ο δημοσιογράφος, αν και επισημαίνει πως αυτό δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική σκηνή.
3. Συμφωνία με επιφυλάξεις
Στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας υπογράψει την συμφωνία, η οποία θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, τότε αυτό θα σημαίνει δημοψήφισμα, κάτι που θα χρειαστεί περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, γράφουν οι FT.
«Κάποιοι στις Βρυξέλλες συζητούν σε ιδιωτικό επίπεδο, το σενάριο που λέει πως αν η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε στην Ελλάδα θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση με πιο μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα, όπως Το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως ένας πιο κεντρώος κυβερνητικός σχηματισμός, θα μπορούσε να εφαρμόσει με μεγαλύτερη αξιοπιστία τις μεταρρυθμίσεις, που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσει πως δεν θα χρειαστεί ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης σε λίγο καιρό», γράφει ο Spiegel καταλήγοντας.