Για το μπλόκο που θέτει νομοσχέδιο σε ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για «αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις με διαφορετικές ερμηνείες στις υπάρχουσες διατάξεις».
«Κατά την άποψη τη δική μας και τη σαφή έκφραση του πρωθυπουργού, τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών δεν είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, βάσει του προηγούμενου νόμου. Όμως έχουμε δικαστικές ερμηνείες που οδηγούν σε αντιφατικά αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες», είπε ο κ. Φλωρίδης, απαντώντας καταφατικά όταν τον ρώτησαν εάν υπήρχε περίπτωση ομόφυλου ζευγαριού ανδρών που απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.
«Τώρα λοιπόν τι έχουμε; Έχουμε μια ρύθμιση που ξεκαθαρίζει τα πράγματα: δεν υπάρχει κανένα απολύτως δικαίωμα, γιατί τα βαφτίζουν δικαιώματα αυτά. Έχουμε μπερδέψει τις επιθυμίες με τα δικαιώματα. Έχει ένας μια επιθυμία, βγαίνει τη διαλαλεί, βγαίνουν και άλλοι 10 και λένε πως είναι δικαίωμά μας», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Οι κοινωνίες συγκροτήθηκαν για να μπορούν τα μέλη τους να προστατεύονται με τον πυρήνα της οικογένειας. Η οικογένεια συγκροτείται για να μπορέσουν τα μέλη της να προστατεύονται και κυρίως με το να διαιωνίζουν στον χρόνο την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους. Η γυναίκα είναι αυτή η οποία τεκνοποιεί και κυοφορεί κατά φύση», πρόσθεσε.
Φλωρίδης: Τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρενθεσίας
Ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών μπορούν να αποκτήσουν παιδί και μέσω παρενθεσίας. «Εκεί έχεις γυναίκα που είναι από τη φύση της προορισμένη να τεκνοποιεί. Όταν ιατρικά προκύπτει ότι η γυναίκα έχει πρόβλημα να τεκνοποιήσει, τότε το δικαστήριο μπορεί να σου δώσει άδεια. Αυτή είναι η κατά φύση διαδικασία. Ο άνδρας όμως δεν μπορεί τεκνοποιήσει».
Ερωτηθείς για το εάν το ομόφυλο ζευγάρι ανδρών ή ένας μοναχικός άνδρας καταφύγει στο εξωτερικό για τη διαδικασία, ο κ. Φλωρίδης τόνισε: «Εκεί θα πρέπει να έχεις διαδικασία αναγνώρισης. Αν έχουν αναγνωριστεί εκεί, δεν χρειάζεσαι αναγνώριση εδώ. Το Ελληνικό Δίκαιο αναγνωρίζει κάτι το οποίο το ίδιο το επιτρέπει».
«Ένας από τους βασικούς λόγους που επιχειρήθηκε αυτή η ρύθμιση είναι ότι η Ελλάδα θα πήγαινε να μετατραπεί σε μια χώρα σκληρής εκμετάλλευσης γυναικών που τις φέρανε απ’ έξω, προκειμένου με το πρόσχημα αυτό να τεκνοποιούν και μετά τρέχα γύρευε», επισήμανε ο Γιώργος Φλωρίδης.
«Στο ετερόφυλο ζευγάρι, όπου εκεί ιατρικά, προκύπτει ότι η γυναίκα δεν μπορεί, τότε το δικαστήριο μπορεί να σου χορηγήσει άδεια. Εκεί, τα πράγματα είναι κατά φύσιν. Το ερώτημα είναι αν παραβιάζεις τη φύση πάνω στην οποία συγκροτήθηκε η κοινωνία και οι οικογένειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.