Διεθνή

Φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Όσλο ο «σφαγέας της Ουτόγια» Α.Μπρέιβικ

EFEFE3EDDD1E8061269D82A0D15C6AEE.jpgΗ παρακολούθηση των μαθημάτων θα γίνεται αποκλειστικά μέσα από τους τοίχους του κελιού του και δεν προβλέπεται να έρθει σε άμεση επαφή με τους καθηγητές του ή άλλους συμφοιτητές.

Δεκτός στο τμήμα πολιτικών επιστημών του πανεπιστήμιο του Όσλο, έγινε ο Άντερς Μπρέιβικ, ο Νορβηγός κατά συρροήν δολοφόνος που το 2011 σκότωσε 69 μαθητές στη θερινή κατασκήνωση της νήσου Ουτόγια, αφού πρώτα είχε πάρει τη ζωή άλλων οχτώ ανθρώπων πυροδοτώντας μία αυτοσχέδια βόμβα μπροστά από κυβερνητικό κτήριο.

Το 2012, και ενώ είχε ήδη καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη [την ανώτατη δυνατή ποινή στη Νορβηγία], ο Μπρέιβικ είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και να ασχοληθεί με τη συγγραφή, αλλά η αίτηση του είχε τότε απορριφθεί από το πανεπιστήμιο επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Μετά την αποτυχία του ο Μπρέιβικ κάθισε και διάβασε τα προαπαιτούμενα μαθήματα, πετυχαίνοντας εν τέλει την εισαγωγή του στο παλιότερο και σημαντικότερο πανεπιστήμιο της χώρας .

Στη Νορβηγία όλοι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση αρκεί να κατέχουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα και να ξεπερνούν σε μόρια τους άλλους αιτούντες.

«Με την εισαγωγή του στη σχολή θα δοθεί στον Μπρέιβικ η ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, τον πλουραλισμό και το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Όλε Πήτερ Όττερσεν.

Όποια μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού δε συναινούν σε αυτή την εξέλιξη έχουν το δικαίωμα να απέχουν. «Παρότι τρέφουμε ιδιαίτερα συναισθήματα για την εξέλιξη αυτή, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να τηρήσουμε τον κανονισμό», πρόσθεσε ο Όττερσεν. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να επιβάλουμε ‘ειδικούς νόμους’ στον Μπρέιβικ. Με το να αρνούμασταν χωρίς τυπικό λόγο την εισαγωγή του θα ήταν σαν να κάνουμε ακόμη πιο σκληρή την ποινή του και δεν είναι αυτός ο ρόλος του πανεπιστημίου».

Η παρακολούθηση των μαθημάτων θα γίνεται αποκλειστικά μέσα από τους τοίχους του κελιού του και δεν προβλέπεται να έρθει σε άμεση επαφή με τους καθηγητές του ή άλλους συμφοιτητές. Μάλιστα οι κανονισμοί της φυλακής, του απαγορεύουν ακόμη και την πρόσβαση σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων.

Ο Όττερσεν ομολόγησε πως περίμενε πιο έντονες ενστάσεις από το κοινό, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που εναντιώθηκαν δημόσια .

Η Ελίζαμπεθ Κριστίν Ρόινελαντ που έχασε την δεκαοχτάχρονη κόρη της στη σφαγή στη νήσο Ουτόγια σχολίασε: «Για μας είναι αδιάφορο το αν θα κάθεται στο κελί του και θα διαβάζει λογοτεχνία ή αν θα μελετά πολιτικές επιστήμες». Η Ρόινελαντ είναι επίσης επικεφαλής του εθνικού δικτύου υποστήριξης των επιζήσαντων της σφαγής.

Τέσσερα χρόνια μετά την σφαγή (στις 22 Ιουλίου του 2011), η θερινή κατασκήνωση της Ουτόγια ξανανοίγει φέτος τον Αύγουστο, με τις αιτήσεις για συμμετοχή να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

You may also like

More in Διεθνή