Οικονομία

Forbes: Αυτές είναι οι 20 καλύτερες χώρες για μπίζνες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Πέρασαν σχεδόν εφτά χρόνια από τότε που ξεκίνησε η επιτάχυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ως συνέπεια της παγκόσμιας αρνητικής συγκυρίας. Όλο αυτό το διάστημα, η συζήτηση περιστράφηκε στο πως θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συνέπεια στο τοπίο που διαμορφώθηκε. Συζητήσεις επί συζητήσεων, προτάσεις επί προτάσεων, αλλά… ουσία μηδέν.

Εφτά χρόνια μετά, η Ελλάδα παραμένει ένας αφιλόξενος τόπος για επενδύσεις, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον εκείνο, που θα ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις, άρα για τη δημιουργία και την κάλυψη νέων θέσεων εργασίας. Στη λίστα Forbes με τις 20 καλύτερες χώρες για μπίζνες, η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα. Αντιθέτως, εκτός από κάποιες… δεδομένες καταστάσεις, βρίσκονται χώρες που υποτιμούμε συστηματικά στην Ελλάδα, παρ’ ότι εκείνες φρόντισαν, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, να διορθώσουν τις αδυναμίες τους.
Από τις σημειώσεις των ειδικών, διακρίνεται ότι τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψιν τους οι επενδυτές, είναι το σταθερό φορολογικό, η γραφειοκρατία και η σταθερή κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

Η λίστα των 20 πιο φιλόξενων για τους επενδυτές χώρες είναι η εξής: 
1)Δανία
Η χώρα της Σκανδιναβίας καταλαμβάνει την πρωτιά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και για πέμπτη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Γιατί; Διότι έχει υψηλά εισοδήματα, σταθερό φορολογικό και απαιτούνται μόλις τέσσερα έγγραφα για τη σύσταση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

2)Νέα Ζηλανδία
Με αρκετά υψηλό μέσο εισόδημα και σχετικά μικρό κόστος διαβίωσης, σε σύγκριση με τη γειτονική Αυστραλία, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για την ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτημάτων που υποβάλουν οι επιχειρηματίες, κατάφερε να «κερδίσει» μία θέση έναντι της περυσινής χρονιάς.

3)Νορβηγία
Η σκανδιναβική χώρα αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Με μέσο εισόδημα 67.200 δολάρια το χρόνο και όλες τις διευκολύνσεις για τους επενδυτές, βρίσκεται δικαίως στο top three της λίστας.

4)Ιρλανδία
Βγήκε από τα μνημόνια πριν λίγο καιρό, αλλά στο διάστημα που υπέστη την όλη διαδικασία, προσπάθησε να διατηρήσει τα εισοδήματα σε ικανοποιητικό επίπεδο, ρυθμίζοντας παράλληλα το τραπεζικό της σύστημα. Η απώλεια του εισοδήματος περιορίστηκε στο 5,2%, γεγονός που κατέστησε την εσωτερική αγορά ικανή να στηρίξει νέες επενδύσεις.

5)Σουηδία
Υψηλά εισοδήματα, έλλειψη γραφειοκρατίας, συγκεκριμένο – παρ’ ότι διαθέτει  υψηλούς δείκτες – φορολογικό και ένα κοινωνικό κράτος να λειτουργεί στην εντέλεια, είναι τα στοιχεία που προσελκύσουν τους επενδυτές στη χώρα.

Sweden-Stockholm.jpg

6)Φινλανδία
Παρ’ ότι είναι η μοναδική χώρα της λίστας που η οικονομία της συρρικνώθηκε  κατά το 2015, παραμένει ένας δελεαστικός «προορισμός» για τους επενδυτές.

7)Καναδάς
Η μεγάλη χώρα της Βόρειας Αμερικής αποτελεί έναν παραδοσιακό επενδυτικό τόπο, εξασφαλίζοντας διαχρονικά όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μπίζνες.

8)Σιγκαπούρη
Μεγάλο μέσο εισόδημα, που ξεπερνά τις 83.000 δολάρια το χρόνο, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για έναν επενδυτή, παρέχοντας κάθε ευκολία που απαιτείται, διαθέτοντας μία οικονομία διαμορφωμένη ακριβώς για την προσέλκυση επιχειρηματιών.

9)Ολλανδία
Η Ολλανδία είναι μία χώρα που προσφέρεται τόσο για επενδύσεις, όσο και για εργασία. Ανέβηκε δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επενδυτών.

10)Ηνωμένο Βασίλειο
Αναρριχήθηκε τρεις θέσεις σε σχέση με πέρυσι, παρ’ ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για το Brexit, με τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση της Βρετανίας προσφέρει ακόμη και ειδικές συμφωνίες σε μεγάλες εταιρείες, ώστε να προβούν σε επενδύσεις.

1HongKong.jpg

11)Χονγκ Κονγκ
Αν και έπεσε αρκετές θέσεις από τη 2η που βρισκόταν πέρυσι, παραμένει ένας δελεαστικότατος επενδυτικός προορισμός.

12)Ελβετία
Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, καθώς το παγκόσμιο κέντρο του τραπεζικού συστήματος είναι διαμορφωμένο ακριβώς για να προσελκύει επενδυτές.

13)Ισλανδία
Μπορεί να έχει μόλις ελάχιστο πληθυσμό και μικρό ΑΕΠ, αλλά προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους υποψήφιους επενδυτές.

14)Αυστραλία
Έστω και η πρόωρη ύφεση της οικονομίας δεν γίνεται ανεκτή στην κατ’ εξοχήν χώρα των επενδύσεων, η οποία προσφέρει ειδικές συμφωνίες στην κινεζική και ασιατική γενικότερα αγορά, ενώ έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες, καθώς αρκεί μία απλή δήλωση.

15)Βέλγιο
Η ευρωπαϊκή χώρα έχασε τρεις θέσεις, αλλά παραμένει στην πρώτη 20άδα, έναντι 114 χωρών που αξιολογήθηκαν.

portugal.jpg

16)Πορτογαλία
Μία ακόμη… μνημονιακή χώρα, η οποία αντιμετώπισε πολλές από τις στρεβλώσεις της οικονομίας της, κερδίζοντας πέντε θέσεις στη λίστα της αξιολόγησης.

17)Λιθουανία
Από την 22η θέση βρέθηκε στη 17η και παρ’ ότι το γενικότερο περιβάλλον δεν προσφέρεται για… ευχάριστες διακοπές, οι μεταρρυθμίσεις που πέτυχε άνοιξαν το δρόμο για επενδύσεις.

18)Γερμανία
Η «ατμομηχανή» της Ευρώπης όχι μόνο διαθέτει τις δικές της πηγές, αλλά προσελκύει επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο, με κίνητρο το σταθερό σε όλα τα επίπεδα περιβάλλον.

19)Εσθονία
Κατάφερε να προσελκύσει τόσες επενδύεις, που διπλασίασε το ΑΕΠ της μέσα σε έναν χρόνο.

20)Σλοβενία
Μπορεί να έκλεισε τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, αλλά τα έχει εντελώς ανοιχτά για τους επενδυτές, δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για μπίζνες. Μέσα στο 2016 μάλιστα, θέλει να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερα αιτήματα επενδυτών, προκειμένου να μειώσει το 13,1% ποσοστό ανεργίας που παρουσιάζει.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like