SelectedΠολιτική

Forbes: Ο Σαμαράς θέλει να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό παράγοντα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Kατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, προώθησε τον ρόλο της χώρας ως «μεταφορέα» φυσικού αερίου, «καθώς είναι αποφασισμένος να καθιερώσει έναν σταθερό ρόλο για την Ελλάδα ως ενεργειακού παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο».

Τα παραπάνω αναφέρει το περιοδικό «Forbes» σε δημοσίευμά του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς «άδραξε την ευκαιρία» να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως «μεταφορικού κόμβου» και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «τη διευρυμένη αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτει, καθώς και τις βελτιώσεις στις υποδομές των λιμένων της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «υπογράμμισε πρόσφατα την εγχώρια δυναμική παραγωγής και έκανε λόγο για ύπαρξη 4,7 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου στα εγχώρια ύδατα (ποσότητα που θα μπορούσε μελλοντικά να καλύψει το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης). Τόσο το μέγεθος όσο και η δυνατότητα για μια τέτοια παραγωγή αμφισβητήθηκαν, τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό, η δυνατότητα της χώρας ωστόσο να δράσει ως μεταφορέας έχει ενισχυθεί εξαιτίας πλειάδας περιφερειακών παραγόντων».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «την περασμένη εβδομάδα η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Αθήνα, ώστε να αντιμετωπισθεί η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αστάθειας και βίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βασίλ Στόνοφ δήλωσε ότι “Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για την αλλαγή (της οδού) του φυσικού αερίου, μέσω ενός υπαρκτού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς θα μπορούσαμε έτσι να δεχτούμε επιπλέον ποσότητες μεταξύ 1 και 3 εκατ. κ.μ. ημερησίως”».

Επίσης, σύμφωνα με το «Forbes» αναφέρεται ότι «τα τρία τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να δηλώσει την παρουσία της κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ενεργειακού πυρετού που έχει εκδηλωθεί στην Α. Μεσόγειο. Υπέβαλε προσφορά για ένα σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει 8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για αέριο προερχόμενο από τα οικόπεδα που ελέγχουν η Κύπρος και το Ισραήλ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρώπη θα συνδεθεί με το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ διά μέσω της Ελλάδας (μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών που διαχειρίζεται η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ)».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected