Κατά ριπάς «γαζώνει» πλέον η κυβέρνηση με νέους φόρους την αγορά και την κοινωνία, εκ των οποίων πολλοί ισχύουν και αναδρομικά, αλλά θα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από την άλλη εβδομάδα.
Μόνο το σαββατοκύριακο και λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αποφασίστηκε ότι θα ισχύσουν νωρίτερα οι νέοι φόροι στη μπύρα και στα σταθερά τηλέφωνα.
Σάββατο βράδυ αποφασίστηκε ότι
– ο φόρος μπύρας διπλασιάζεται άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018.
– το νέο τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού λογαριασμού επιβάλλεται την 1η Ιανουαρίου και όχι από 1η Ιουλίου 2017.
– καταργείται αναδρομικά από 1.1.2016 η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου.
– η φορολόγηση των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα ξεκινήσει από 1.6.2016. Το ίδιο και για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και τους ΟΣΕΚΑ.
Τα «ρουφάει» όλα η εφορία
Για τους επόμενους 18 μήνες, μπαίνουν «στο μίξερ» 18 νέοι φόροι συνολικά, που θα αφαιρούν -κατά μέσο όρο- 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ, ευελπιστεί πως παράλληλα θα εισπράξει και άλλα τόσα (1,8-2 δισ. ευρώ) από το πρώτο πακέτο άμεσων φόρων που ψηφίστηκε πριν δύο βδομάδες.
Οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αφού όχι μόνον επιβάλλονται «οριζόντια» χωρίς διακρίσεις σε φτωχούς και πλούσιους, αλλά μπαίνουν «καπέλο» και σε κάθε άλλο «χαράτσι» που επιβάλλεται: στις αυξήσεις φόρων σε σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπίρες, αυτοκίνητα κλπ.
Στη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, εάν δεν υπάρξουν και άλλες ανατροπές, το πακέτο των εξοντωτικών μέτρων φέρνει συνολικά 25 αλλαγές στη φορολογία, εκ των οποίων οι 17 + 1 (μαζί με τον ΦΠΑ) αφορούν έμμεσους φόρους που θα πληρώσουν κατά βάση οι πολίτες. Από κάθε ένα από τα μέτρα αυτά, κάθε νοικοκυριό χάνει από τουλάχιστον 30-50 ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα νοικοκυριό ετησίως χάνει 400-1000 ευρώ, ανάλογα με τις συνήθειες και τη σύνθεση του κάθε ενός (με ή χωρίς παιδιά κλπ).
Πώς γίνονται όλα αυτά;
1. «Πρώτη φορά» ΦΠΑ 24%…
Ένα ευρώ επιπλέον για κάθε εκατό που ξοδεύει, θα χάνει πλέον ένα νοικοκυριό, μόνο και μόνον από την νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Ένα σπιτικό που δαπανά για αγορές πχ 1000 ευρω το μήνα, θα χάσει τουλάχιστον 100 ευρώ το χρόνο –και πολλαπλάσια φυσικά εάν πρόκειται για πολυμελείς οικογένειες.
Η αύξηση επιβάλλεται και ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν (από την 1η Ιουνίου 2016 αντί της 1ης Ιουλίου) για να εξοικονομήσει το δημόσιο και άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζει να εισπράξει 255 εκατ. ευρώ και άλλα 437 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2017 και μετά.
Οι τιμές αλλάζουν από την άλλη εβδομάδα:
· στα είδη διατροφής των σούπερ μάρκετ. Ακριβαίνουν 1% προϊόντα όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, χυμοί κλπ
· σε ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρ
ονικές συσκευές κλπ.
· σε λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, σε πακέτα συνδρομών τηλεόρασης κλπ.
· σε ακίνητα και αυτοκίνητα
· σε ταβέρνες και εστιατόρια, σε καφετέριες, σε φαγητό στο σπίτι, ακόμα και σε κρέας από το χασάπη (πχ ετοιμα για ψήσιμο σουβλάκια, κρέας με γέμιση ή μαριναρισμένο κλπ)
· σε ταβέρνες και εστιατόρια, ταξίδια, διόδια, καύσιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.), κόμιστρα των ταξί, λογαριασμοί αποχέτευσης κλπ.
…. και αυξήσεις ΦΠΑ 50% στα νησιά!
Χιλιάδες κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμές υψηλότερες και από της Αθήνας. Όλος ο εφοδιασμός των νησιών θα επιβαρύνεται με αυξήσεις ΦΠΑ (αλλά και πολλών άλλων φόρων ακόμα).
Από την 1η Ιουνίου και όχι τον Ιούλιο -όπως όριζε το Μνημόνιο από το καλοκαίρι πέρυσι- χάνουν τελικά την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ τα εξής νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρος, Κέα και Σίφνος. Δεν προβλέφθηκε καν μια παράταση έως τον Οκτώβριο, όπως ίσχυσε πέρυσι για να γλιτώσουν κάτι η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Το σοκ που θα υποστούν οι κάτοικοι θα είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά στην ζωή τους, οι τιμές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16% που ίσχυε ως τώρα για αυτούς –δηλαδή αύξηση 50% στον ΦΠΑ σε μία ημέρα!
Για παράδειγμα:
Κάποιος που ζει σε νησί ξοδεύοντας 10.000 ευρώ το χρόνο, στο εξής θα πληρώνει για τα ίδια πράγματα 10.500 ευρώ και ουσιαστικά χάνει πάνω από μισό μηνιάτικο το χρόνο.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι για ένα πακέτο μακαρόνια που κόστιζε εκεί 80 λεπτά, τώρα θα πληρώνει 87-90 λεπτά στο μπακάλικο. Το ψωμί στο φούρνο ακριβαίνει από 70 λεπτά στα 73-75 λεπτά. Μόνο και μόνο για να αγοράζει αυτά τα δύο είδη (δηλαδή για ένα πιάτο μακαρόνια νερόβραστα μια φορά την εβδομάδα και μια φρατζόλα την ημέρα) ένας άνθρωπος θα χάνει πάνω από 12 ευρώ το χρόνο (3-4 ευρώ για μακαρόνια και άλλα 9 ευρώ για ψωμί)!
Ακόμα χειρότερα όμως, στην πράξη θα ακριβύνουν τα πάντα, ακόμα και οι υπηρεσίες και λογαριασμοί που είχαν ΦΠΑ 9%, θα τιμολογούνται πλέον με 13%. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν και όλες οι άλλες αυξήσεις ειδικών φόρων που έρχονται, που θα πολλαπλασιάσουν την αξία του ΦΠΑ που θα πληρώνει.
Με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, χαμένοι βγαίνουν επίσης
Α. Από τον Ιανουάριο του 2016 (αναδρομικά)
2. Αγρότες: Χάνουν και από άμεσους και από έμμεσους φόρους. Από φέτος χάνουν το αφορολόγητο των 8.836 ευρώ, όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρούνται «κατ’επάγγελμα αγρότες». Έτσι όσοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους πουλώντας την μικρή τους παραγωγή (λάδι κλπ) θα επιβαρύνονται με έως 100 ή και 200 ευρώ το χρόνο.
Στο εξής «επαγγελματίες» θα αναγνωρίζονται μόνον όσοι:
– είναι ενήλικες ιδιοκτήτες αγροτικής εκμετάλλευσης.
– ασχολούνται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα κατά τουλάχιστον 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους.
– από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα αντλούν τουλάχιστον το 50%του συνολικού ετήσιου εισοδήματος τους.
– είναι ασφαλισμένοι
– τηρούν λογιστικά βιβλία
– είναι κάτοχοι ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης ή μισθωτής επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους ή υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης.
Τη «γλιτώνουν» και δεν χρειάζεται να αποκτούν το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα, οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών μέχρι έξι μέτρα ή ασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.
Σημαντική επιβάρυνση θα δουν όμως οι αγρότες και στο κόστος παραγωγής, καθώς ακριβαίνουν (λόγω ΦΠΑ 24%) λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι για καλλιέργειες, άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα κ.λπ. Μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται από 1ης Ιουνίου όσοι δραστηριοποιούνται στα 11 νησιά του Αιγαίου όπου θα καταργηθεί η υφιστάμενη έκπτωση 30% που ισχύει σήμερα. Εκεί ο συντελεστής 16% θα πάει στο 24% ενώ θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι υπόλοιποι συντελεστές που επιβάλλονται σε ΔΕΗ, νερό, τρόφιμα κλπ.
3. Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει να επιβάλλεται, με τις νέες κλίμακες και την νέα έκτακτη εισφορά που ψηφίστηκαν προ δεκαπενθημέρου, από την δημοσίευση του νόμου που ψηφίζεται σήμερα. Με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται πως η αμέσως επόμενη μισθοδοσία θα είναι έως και 10 ευρώ μικρότερη (λόγω αύξησης φόρου) για όσους βγάζουν από 650-700 ευρώ και πάνω, καθώς οι μισθωτοί χωρίς παιδιά και με εισόδημα κάτω από 9.500 ευρώ χάνουν περί τα 100-120 ευρώ το χρόνο.
4. Εργαζόμενοι που του παρέχει ΙΧ ο εργοδότης: Αυξάνεται ο φόρος για όσους εργαζόμενους, εταίρους, μετόχους κλπ κάνουν χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρούν οι εταιρίες τους. Συγκεκριμένα θα φορολογούνται σαν να είχαν εισόδημα από την εταιρία το 80% της αξίας του αυτοκινήτου, αντί 30% που ίσχυε, το οποίο εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη. Το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει τα έξτρα έσοδα για το κράτος σε 91 εκατ. ευρώ.
5. Μπύρα: Από 1-1-2018 διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος στη Μπύρα, όπως στην τσικουδιά και στο τσίπουρο.
Β. Από 1 Ιουνίου 2016
6. Συνδρομητές Τηλεόρασης: καθώς οι Έλληνες κλείνονται όλο και περισσότερο στα σπίτια τους λόγω φτώχειας, το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος 10% στους λογαριασμούς που πληρώνουν όσοι έχουν πληρώσει για να έχουν συνδρομή για να βλέπουν αγώνες και ταινίες σε δορυφορική ή καλωδιακή τηλεόραση. Για τους περισσότερους έρχεται επιβάρυνση 3-5 ευρώ το μήνα ή 35-60 ευρώ το χρόνο.
7. Κάτοχοι σταθερού τηλεφώνου: Μετά την κινητή, επιβάλλεται νέος φόρος και σε όλες τις οικιακές σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις -αντί μόνον για όσες έχουν και σύνδεση στο διαδίκτυο όπως σχεδιαζόταν. Έτσι θα πληρώνουν περισσότεροι, ακόμα και ηλικιωμένοι σε χωριά της επαρχίας, που δεν έχουν ή δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες διαδικτύου, παρά μόνο προγράμματα ομιλίας. Ο φόρος φτάνει στο 5% του λογαριασμού, δηλαδή τουλάχιστον 2 ευρώ το μήνα ή από 20 ευρώ και πάνω για όλα τα νοικοκυριά κάθε χρόνο. Θα ισχύσει για λογαριασμούς που εκδιδονται από 1ης Ιουλίου και μετά.
8. Τοπικά ποτά: Καταργείται η έκπτωση του 50% του φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.
9. Επενδύσεις: Μεγάλη ανατροπή στη φορολόγηση του ενεργητικού των ΑΕΔΑΚ και άλλων επενδυτικών εταιρειών (ΟΣΕΚΑ) φέρνει το νέο σύστημα φορολόγησης. ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΑΠ και ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ωστόσο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για ένα ακόμα αντικίνητρο, το οποίο εμφανίζεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή, όταν δηλαδή φαίνεται να τελειώνει θετικά η συμφωνία με τους θεσμούς και να είναι κρισιμότερη από ποτέ η επαναφορά ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την εγχώρια αγορά.
10. Ιδιοκτήτες ΙΧ: από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης. Τα τέλη αυτά θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι:
· Για Ι.Χ. 1.400 κυβικών, κινητήρα βενζίνης με τελική τιμή 13.000 ευρώ και ρύπους 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα μηδενικά σήμερα τέλη ταξινόμησης λόγω απόσυρσης, θα διαμορφωθούν σε 450 ευρώ.
· Για Ι.Χ. 1.600 κυβικών, diesel, με τελική τιμή 16.000 ευρώ και εκπομπές ρύπων 98 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης σήμερα με κίνητρο απόσυρσης είναι 200 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα, χωρίς απόσυρση, θα ήταν 1.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η επιβάρυνση φτάνει στα 475 ευρώ.
· Για πιο ακριβά και ρυπογόνα αυτοκίνητα θα προκύψουν σε κάθε περίπτωση επιβαρύνσεις. Για Ι.Χ. 1.600 κυβικών με τελική τιμή 30.000 ευρώ και ρύπους 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, με το ισχύον σύστημα τα τέλη ταξινόμησης ανέρχονται σε 3.500 ευρώ. Με το νέο σύστημα, τα τέλη ταξινόμησης αυξάνονται στα 7.000 ευρώ!
· Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης θα μειώνεται περαιτέρω για κάθε 500 επιπλέον χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο.
Τέλος ταξινόμησης επιβάλλεται πλέον και στα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Ως αντιστάθμισμα, καταργείται ο φόρος πολυτελείας που πλήρωναν αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών.
Γ. Από τις 15 Οκτωβρίου 2016
11. Πετρέλαιο θέρμανσης: Επίκειται νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η τιμή θα αυξηθεί από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, δηλαδή επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο. Για κάθε 1.000 λίτρα που θα προμηθεύονται φέτος το χειμώνα, οι καταναλωτές χάνουν έτσι 60 ευρώ.
Ωστόσο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι ευμετάβλητες και κανείς δεν ξέρει σε ποιες τιμές θα πωλείται το πετρέλαιο σε έξι ή 9 μήνες από σήμερα. Η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει ευκαιριακά τις τρέχουσες χαμηλές τιμές για να τις αυξήσει, παρότι από φέτος «τσεκουρώθηκε» και το επίδομα θέρμανσης που δίδεται ως επιστροφή μέρους του ειδικού φόρους στους καταναλωτές.
Δ. Από τον Ιανουάριο του 2017
12. Καύσιμα: Την ανιούσα θα πάρουν και τα υπόλοιπα καύσιμα, από τις αρχές του 2017.
Από την 1-1-2017 (αντί από 1ης Ιουλίου 2017 που σχεδιαζόταν) αυξάνεται στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Μαζί με το νέο ΦΠΑ θα πωλείται κατά 3,7 λεπτά ακριβότερη θα είναι η αμόλυβδη βενζίνη.
Για όποιον διανύει πχ 15.000 το χρόνο και πλήρωνε περίπου 2.000 ευρώ για βενζίνη, εάν παραμείνουν χαμηλές οι διεθνείς τιμές θα πληρώνει και πλέον 60 ευρώ παραπάνω για τον ειδικό φόρο (ή 75 ευρώ μαζί με τον νέο ΦΠΑ).
“Μεγάλοι χαμένοι” βγαίνουν οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν πρόσφατα για λόγους οικονομίας πετρελαιοκίνητα οχήματα. Μαζί με τον ΦΠΑ η αύξηση που έρχεται στο πετρέλαιο κίνησης αγγίζει τα 8 λεπτά το λίτρο, το οποίο ανεβαίνει πλέον στο 1,10. Δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος ξοδεύει για παράδειγμα 5.000 ευρώ το χρόνο για τις μετακινήσεις του, θα δει το κόστος να ανεβαίνει στις 5.400 ευρώ. Κατά 12,4 λεπτά θα αυξηθεί και το υγραέριο κίνησης.
Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράττει επιπλέον έσοδα μισό δισ. ευρώ το χρόνο, από τις αυξήσεις στα καύσιμα. Ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία εχει δείξει πως οι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης, διάλυση της αγοράς και μεγαλύτερες απώλειες εσόδων το δημόσιο.
Για την Ιστορία και μόνον, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε στις 5 Απριλίου ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Και επιχειρηματολογούσε λέγοντας πως, αντίθετα με την αμόλυβδη, το πετρέλαιο χρησιμοποιείται στις εμπορευματικές μεταφορές και η αύξησή του θα προκαλούσε γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων σε βάρος των πολιτών. Τα ίδια έλεγε στις 10 Μαΐου και ο -επίσης αρμόδιος- υπουργός Οικονομίας κύριος Σταθάκης το διέψευδε.
13. Καπνός- Τσιγάρα: Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα και η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί έως και μισό ευρώ στο πακέτο (μαζι με τον ΦΠΑ). Για όσους αγοράζουν 1 πακέτο την ημέρα, θα πληρώνουν 150 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Αντίστοιχη αύξηση επιβάλλεται και στον χύμα καπνό.
Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη διεθνή έρευνα της KPMG, στην Ελλάδα το 2014 το δημόσιο έχασε (αντί να εισπράξει) 666 εκατ. ευρώ, λόγω της έξαρσης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, εξαιτίας της υπερφορολόγησης! Είναι δηλαδή άλλη μια «αχίλλειος πτέρνα» των νέων φόρων, που αν δεν αποδώσουν φέρνουν πιο κοντά τον «κόφτη» και πρόσθετα νέα μέτρα.
14. Νέος φόρος στα e-τσιγάρα: Θα επιβληθεί φόρος 10 λεπτά ανά ml του υγρού, δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον στην τελική τιμή μαζί με τον ΦΠΑ). Πλήττονται έτσι μαζικά όλοι οι καπνιστές οι οποίοι, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους οικονομίας είχαν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
15. Καφές: από οικονομική διέξοδος και μικρή καθημερινή απόλαυση σε εποχή κρίσης για τους Έλληνες, ο καφές γίνεται είδος πολυτελείας επειδή το υπουργείο Οικονομικών βλέπει πως μπορεί να εισπράξει επιπλέον έσοδα 62 εκατομμυρίων ευρώ. Επιβάλλει ειδικό φόρο που μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις 2 ευρώ ανά κιλό στον ακατέργαστο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο, με τις αυξήσεις για τους καταναλωτές να ξεπερνούν το 20% (χωρίς τον ΦΠΑ).
16. Μερίσματα: μετά τους τόκους καταθέσεων, επιβάλλεται και αύξηση από 10% σε 15% στην παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα.
Ε. Από 1-1-2018
17. Φόρος Διαμονής: επιβάλλεται από 1-1-2018 μισό ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενάμισι ευρώ για 3 αστέρια, τριών ευρώ τη βραδιά για 4 και τεσσάρων ευρώ για ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Στα δωμάτια επιβάλλεται 0,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1-2 κλειδιά, μισό ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ τη μέρα για 4 κλειδιά. Ήδη, οι ξενοδόχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη φετινή σεζόν.
18. Φόρος στο στοίχημα: Επιβάλλεται αύξηση του φόρου για τα τυχερά παιχνίδια. Τελευταία στιγμή με τροπολογία αποφασίστηκε να αυξηθεί «οριζόντια» σε 35% και όχι κλιμακωτά, από 30% σε 32,5% και 35% που προβλεπόταν αρχικά, ανάλογα με το κέρδος. Το μέτρο θα υποκαταστήσει το τέλος των 5 λεπτών ανα στήλη του ΟΠΑΠ. Το δημόσιο αναμένει να εισπράξει 86 εκατ. ευρώ.
Και νέος ΕΝΦΙΑ!!!
Και επειδή τα μέτρα αυτά δεν φτάνουν, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τετραπλασιάζει και τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων. «Διπλός» φόρος επιβάλλεται επίσης για οικόπεδα, ξενοδοχεία και βιοτεχνίες.
Αντί να τον καταργήσει ή να τον … διατηρήσει, από φέτος τον Αύγουστο θα πληρώνουν διπλό ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ-300.000 ευρώ, που ως τώρα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο, αλλά μόνον τον κύριο.
Με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια ακόμα, ενώ «χαράτσι» μπαίνει και στις εταιρίες για τα επαγγελματικά ακίνητά τους.
Με πρόσχημα ότι μειώθηκαν 15%-30% οι αντικειμενικές τιμές και πως θέλει να διατηρήσει ίδια τα έσοδα (2,65 δισ.) από τον φόρο ακινήτων, η κυβέρνηση:
– αυξάνει έως και 200% τους συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων!
– «κόβει» (αντί να αυξήσει όπως υποσχόταν) κατά το ένα τρίτο το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο, θεωρώντας μεγάλη ακίνητη περιουσία ό,τι ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
– αυξάνει 23%-25% τους φόρους στα οικόπεδα.
– καταργεί την απαλλαγή από συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια!
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Όπως λένε έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η βεβαίωση φόρου θα εκτοξευθεί στα ύψη και τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν μπορεί να καταλογίζουν έως και 4 δισ. ευρώ στα 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, που όμως αποκλείεται να εισπραχθούν και θα φορτωθούν στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.
Για παράδειγμα:
Ιδιοκτήτης που το 2015 είχε ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ πλήρωσε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 100 ευρώ. Με τη μείωση των αντικειμενικών, η αξία της περιουσίας του μειώθηκε κατά 15% στα 340.000 ευρώ. Για το 2016 θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 425 ευρώ, δηλαδή θα υποστεί τετραπλασιασμό του συμπληρωματικού φόρου.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης λέει πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους πολίτες, επειδή μειώθηκαν 15% οι αντικειμενικές και η βάση υπολογισμού χαμήλωσε. Κανείς όμως δεν βρέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να βάλει την υπογραφή του σε αυτά που προφορικά υποστηρίζει ο πολιτικός τους προϊστάμενος, για αυτό και η συνοδευτική έκθεση του πολυνομοσχεδίου δεν έγραφε λέξη για το πού οδηγούν οι αλλαγές αυτές.
Τι αλλάζει
Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2016 και θα φανούν με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Παράλληλα προβλέπονται και αυξήσεις στους συντελεστές με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται στο 1,15% για ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ έναντι 1% σήμερα για περιουσία άνω του 1 εκατ . ευρώ.
Μεταβολές επέρχονται και στους συντελεστές του κύριου φόρου ΕΝΦΙΑ. Τα κλιμάκια αυξάνονται από 12 σε 25, ενώ προβλέπονται χαμηλότεροι συντελεστές για ακίνητα με μικρή αντικειμενική αξία.
Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:
-Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τμ για αξία έως 2 ευρώ/τμ και φθάνουν στα 11,25 ευρώ/τμ για περιοχές με αξία 5.000 ευρώ/τμ, αντί για 9 ευρώ/τμ που είναι σήμερα.
-Μειώνεται κατά 33% (στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ) το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξία άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.
-Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια με αποτέλεσμα να αυξάνει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων, ακόμα και σε ακατοίκιητα μη ηλεκτροδοτούμενα, με νέα κλίμακα (σε παρένθεση ο συντελεστής που ίσχυε πέρυσι):
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Συντελεστής
0,01 – 200.000 ευρώ 0,0% (0)
200.000,01 – 250.000 0,10% (0)
250.000,01 – 300.000 0,15% (0)
300.000,01 – 400.000 0,30% (0,1%)
400.000,01 – 500.000 0,50% (0,2%)
500.000,01 – 600.000 0,60% (0,3%)
600.000,01 – 700.000 0,80% (0,6%)
700.000,01 – 800.000 0,90% (0,7%)
800.000,01 – 900.000 1,00% (0,8%)
900.000,01 – 1.000.000 1,05% (0,9%)
1.000.000,01 – 2.000.000 1,10% (1%)
Υπερβάλλον 1,15% (1%)
Πρακτικά, με τη νέα κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, για αξία ακινήτων:
· 250.000 ευρώ προκύπτει φόρος 50 ευρώ, ενώ ως τώρα ήταν αφορολόγητη
· 300.000 ευρώ προκύπτει φόρος 125 ευρώ
· 400.000 ευρώ υπάρχει αύξηση φόρου 325 ευρώ
· 500.000 ευρώ προκύπτει έξτρα φόρος 625 ευρώ
· 600.000 ευρώ η επιβάρυνση φτάνει στα 925 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 200.000 ευρώ ακίνητη περιουσία δηλώνουν περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ακίνητα συνολικής αξίας 200.000 – 600.000 ευρώ οι οποίοι και στοχοποιούνται, ενώ ελάχιστοι έχουν μεγαλύτερες που θα πληρώσουν πολλά περισσότερα.
Όπως λέει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Σταύρος Παραδιάς “πολλαπλάσιος αριθμός φορολογουμένων μπαίνει στο δόκανο του συμπληρωματικού φόρου, λόγω την κατάργησης της έκπτωσης 20% στα κενά ακίνητα, αλλά και του διπλού καινούργιου φόρου επάνω στα οικόπεδα”.
Τι συμβαίνει στην πράξη;
· Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Χαλάνδρι, είχε Τιμή Ζώνης 2.650 ευρώ, άρα πέρσι δεν είχε συμπληρωματικό φόρο. Φέτος, παρά τη μείωση της Τιμής Ζώνης στις 2.250 ευρώ, προκύπτει φόρος 25 ευρώ.
· Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Ελληνικό, με Τιμή Ζώνης 3.050 ευρώ, είχε το 2015 οριακή επιβάρυνση 5 ευρώ, αλλά φέτος παρά τη μείωση της Τιμής Ζώνης, ο Συμπληρωματικός φόρος θα ανέβει στα 95 ευρώ.
· Διαμέρισμα 150 τ.μ. στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, με Τιμή Ζώνης 2.000 ευρώ είχε πέρυσι απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο. Φέτος, λόγω της δραστικής μείωσης του αφορολογήτου, προκύπτει φόρος 47,50 ευρώ.
· Διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Κηφισιά, με Τιμή Ζώνης 4.000 ευρώ είχε το 2015 συμπληρωματικό φόρο 100 ευρώ. Φέτος, επειδή η Τιμή Ζώνης έμεινε αμετάβλητη, οι αλλαγές στο συμπληρωματικό φόρο φέρνουν επιβάρυνση 425 ευρώ.
· Φορολογούμενος με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 1.000.000 ευρώ, το 2015 πλήρωσε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 3.600 ευρώ. Με τη μείωση των αντικειμενικών η αξία της περιουσίας του μειώθηκε στις 900.000 ευρώ. Για το 2016 θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 4.225 ευρώ, δηλαδή 625 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.
«Διπλό χαράτσι»
Τεράστια παγίδα στήνεται για όσους έχουν οικόπεδα ή μονοκατοικίες που έχουν «αέρα» και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που φορολογείται με οικοπεδική αξία.
Με το νέο νόμο, αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία!
Αυτό, όπως τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
Υπέρογκες αυξήσεις καλούνται να πληρώσουν όμως και οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:
-Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
-Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών. Από το μέτρο πλήττονται κυρίως τα ξενοδοχεία και παραγωγικές βιοτεχνίες.
Aποστολή