Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι το βασικό ιστορικό του καθήκον είναι να μην επιτρέψει την Λεπέν να γίνει η επόμενη πρόεδρος
O Κωνσταντίνος Τασούλας μίλησε για τον τρόπο που μπορεί η πολιτική και η συμμετοχή σε αυτήν να γίνει γοητευτική και να συγκινεί τους πολίτες, προτείνοντας η δημοκρατία να γίνει πιο αποτελεσματική. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των συνοικιακών συμβουλίων και στην αντίθεσή τους με τα σχολικά συμβούλια. Και τα δύο ξεκίνησαν με αισιοδοξία και δυναμική αλλά τα πρώτα ατόνησαν και εκφυλίστηκαν γιατί δεν είχαν πόρους, ούτε εξουσία, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι σχολικές επιτροπές όμως έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και χρήματα να διαχειριστούν και έτσι κάνουν δουλειά, ανθούν και τελικά γοητεύουν και κινητοποιούν τους πολίτες. «Δεν εξαντλούνται σε γνώμες, αλλά πράττουν», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής.
Σχετικά με το περιβάλλον ο κ. Τασούλας έκανε ξανά λόγο για την ανάγκη μίας στροφής προς μία πιο αποτελεσματική δημοκρατία. Υπενθύμισε την έναρξη της Πράσινης Ευρώπης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που όμως δεν αρκούσαν για να αποφευχθεί το πρόβλημα. «Βιώνουμε σήμερα μία σοβαρή περιβαλλοντική κρίση», σημείωσε προσθέτοντας ότι η πανδημία απέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε και ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να χειριστούμε τέτοια μεγάλα οικουμενικά θέματα. «Από το έθνος κράτος πήγαμε στο κράτος μέλος», είπε και τώρα βλέπουμε ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερο συλλογική και κοινή αντίληψη και αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, λέγοντας ότι το βασικό ιστορικό του καθήκον είναι να μην επιτρέψει την Λεπέν να γίνει η επόμενη Πρόεδρος. «Τα άλλα είναι απλά λόγια», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι μία επιθετική είσοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία θα αλλάξει ό,τι γνωρίζουμε. Άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Βενιζέλος είναι η κρίση αντιπροσωπευτικότητας. «Οι πολίτες θεωρούν ότι εκπροσωπούνται όχι από τους θεσμούς αλλά περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέσα ενημέρωσης ή τις ΜΚΟ», είπε.
Μιλώντας για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, προστίθεται, σημείωσε ότι είναι το αξιακό πρόταγμα της Δύσης. Όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη αυτό το αντιμετωπίζει χαλαρά και επιπόλαια, ενώ οι ΗΠΑ πολύ πιο δραστικά και επιθετικά. Ο Μπάιντεν «σαν έτοιμος από καιρό» και υπό την πίεση της δημοφιλίας Τραμπ, ανασυγκροτεί τη Δύση σε μία βάση πραγματιστική με καθαρή εξωτερική πολιτική και μέτωπο απέναντι στις άλλες δυνάμεις. Και καλεί, πρόσθεσε, την Ε.Ε. να τοποθετηθεί αν θα συμμετάσχει στη μάχη αυτή των συμφερόντων της Δύσης. Η Ευρώπη όμως, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι έτοιμη καθώς η κάθε χώρα πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τις δικές της συμμαχίες. «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε.
«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά αυτή είναι αναγκασμένη να ζει πάντα με τα γενετικά της χαρακτηριστικά και τους σύμφυτους κινδύνους της. Ο λαϊκισμός εμφανίζεται από κάθε δυνατή πλευρά, ακόμη και από εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς. Η πλειοψηφική δημοκρατία έχει τη φυσική ροπή να υποτιμά τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των μειονοτήτων. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία που είναι η συνήθης μορφή αντιπροσωπευτικής πλουραλιστικής δημοκρατίας, βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση καθώς κατηγορείται για ανεπαρκή εκπροσώπηση μιας πολύπλοκης κοινωνίας των πολιτών που νιώθει ότι εκπροσωπείται πιο αυθεντικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η φιλελεύθερη δημοκρατία παραλύει πολύ συχνά μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να λειτουργήσει μαχητικά και αμυντικά απέναντι στους εχθρούς της ή να παραμείνει θεσμικά ουδέτερη και «πολιτικά ορθή» σεβόμενη τα δικαιώματα των εχθρών της. Τώρα μάλιστα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία, με τρόπο περισσότερο ή έστω εξίσου αποτελεσματικό με τα διάφορα αυταρχικά καθεστώτα. Για την Ευρώπη τα υπαρξιακά αυτά προβλήματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι και υπαρξιακά προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σε αυτά τα διλήμματα η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να απαντά με πολιτική σαφήνεια και ιστορικό θάρρος. Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή ή ταυτίζεται με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου ή δεν υπάρχει. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή είναι αντιπροσωπευτική ή πέφτει θύμα των λαϊκίστικων απλουστεύσεων και υπερβολών της δημοψηφισματικής δημοκρατίας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή θα αναδείξει και πάλι την προτεραιότητα της πολιτικής, της συμπεριληπτικής δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής ή δεν έχει μέλλον μέσα στον νέο παγκόσμιο καταμερισμό. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή θα μάχεται κατά των αντιπάλων της ή θα περιμένει να ψηφιστεί η έκπτωση της» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.