Επιλογές και κινήσεις που διατηρούν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση στα γκάλοπ συνεχίζει να κάνει η ηγεσία του, ενώ η διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή έρχεται να φουντώσει το κλίμα εσωστρέφειας σε μια ιδιαιτέρως δύσβατη, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκυρία.
Το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων δεν άφησε ικανά περιθώρια για την αμφισβήτηση των απαισιόδοξων προβλέψεων από στελέχη και βουλευτές που βλέπουν σε καθημερινή βάση το κόμμα τους να χάνει τη δυναμική του και να την «παραδίδει» στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που επί δύο μήνες διαπιστώνει την εκτίναξη των ποσοστών της. Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι, ως κόμμα διαμαρτυρίας η Πλεύση Ελευθερίας, θα χάσει τα πρόσκαιρα κέρδη στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ωστόσο έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται χωρίς «ασφαλή πυξίδα» στις δύσκολες μάχες που καλείται να δώσει στους επόμενους κρίσιμους σταθμούς.
Η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κυρίας Μπατζελή για ένα χρόνο χαρακτηρίστηκε από την ίδια σήμερα «υπερβολική» και «ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων» αλλά και ως μια κίνηση επίδειξης πυγμής από στελέχη στις χθεσινοβραδινές συζητήσεις τους. Μόνο οι βασικοί συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη συμφώνησαν με την απόφαση της προεδρικής πλειοψηφίας για την διαγραφή της πρώην υπουργού, επιχειρώντας μάλιστα να πείσουν όσους τους ρωτούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει «δυο μέτρα και δυο σταθμά» για την κρίση των στελεχών του. Τη συγκεκριμένη φράση είχαν επιλέξει συνεργάτες του Χάρη Δούκα όταν ανακοινώθηκε η παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή προ δύο εβδομάδων στο Πειθαρχικό για τις άστοχες δηλώσεις της με το αίτημα του Γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου να «δικαστεί» για την «προσβολή και την μομφή στο πρόσωπο του προέδρου». Χθες πάντως το μέλος του Πολιτικού Κέντρου και Δήμαρχος Αθηναίων με δική του δήλωση διαφώνησε ανοιχτά με την ποινή, που αφήνει την κυρία Μπατζελή έξω από το Συνέδριο και ενδεχομένως και από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, εφόσον οι εκλογές γίνουν πριν από το 2027.
Ο κ. Δούκας «θύμισε» ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα», τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η παράταξη είναι οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και τάχθηκε ευθέως κατά της «τιμωρητικής» διάθεσης της Χαριλάου Τρικούπη.«Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα», δήλωσε ο κ. Δούκας έχοντας ακούσει νωρίτερα σε «τηλεδιάσκεψη» τις απόψεις βουλευτών και άλλων στελεχών για το ίδιο θέμα.
Η κυρία Μπατζελή ακολούθησε με δική της δήλωση, με την οποία σημείωσε δηκτικά ότι «η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει». Συμπλήρωσε δε το μήνυμά της προς την ηγεσία προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει ότι οι κατηγορίες δεν έχουν βάση και ως εκ τούτου δεν τις αποδέχεται: «Δηλώνω ότι, δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμής του Κινήματος. Πάντα πίστευα ότι οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων και ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να επανατοποθετηθούμε στην συνείδηση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ στην διαχρονική του πορεία, εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική του βάση διότι γνώριζε, ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει.
Στην ΕΔΕΚΑΠ, τόνισα ότι δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικής δίωξης μου και ότι πρέπει να απαλλαγώ. Η κατά πλειοψηφία απόφαση της για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο, αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων».
Τα τρία μέλη της μειοψηφίας στο Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ που τάχθηκαν κατά της απόφασης για τη διαγραφή για ένα χρόνο της κυρίας Μπατζελή (Γιώργος Αναγνώστου, Παντελής Καμάς και Ειρήνη Σενετάκη) κατέθεσαν και εγγράφως το σκεπτικό της διαφωνίας τους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση η βούληση της συντρόφισσας Μπατζελή, να θίξει ή να κρίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον Πρόεδρο του Κινήματος σ. Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμα και στην περίπτωση, που η δήλωση θεωρηθεί, υπερβαίνοντας τα ανωτέρω, προβληματική. Εξάλλου η κριτική σε ένα Δελτίο Τύπου, δεν μπορεί να θεωρηθεί, επ’ουδενί, ως αμφισβήτηση του Προέδρου του Κινήματός μας, ο οποίος και προφανώς, έχει τη στήριξη όλων μας , στην προσπάθεια την οποία κάνει να διατυπώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, απέναντι στην καταστροφική πορεία της χώρας που έχει καταστρώσει το καθεστώς Μητσοτάκη».
Η πλειοψηφία του Πειθαρχικού που εκφράστηκε μέσω της εισηγήτριας Εύας Ζούπη και της προέδρου, Νανάς Βρύωνη (στήριξαν την επανεκλογή Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές) υποστήριξε τη διαγραφή και επιπλέον την ανάγκη αποβολής της κυρίας Μπατζελή από τα κομματικά όργανα για ένα χρόνο. Συγκεκριμένα ανέφεραν μεταξύ άλλων στην απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ: «Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε. Για τους λόγους αυτούς, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 3 του Κώδικα Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,
Η ΕΔΕΚΑΠ αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κας. Κατερίνας Μπατζελή, για ένα έτος από τη δημοσίευσή της, το οποίο συνεπάγεται και την ταυτόχρονη αποβολή της από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα οποία συμμετέχει.».
Η Άννα Διαμαντοπούλου που έχει την ευθύνη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ απέφυγε όλες αυτές τις μέρες να αναφερθεί στην παραπομπή της κυρίας Μπατζελή στο Πειθαρχικό. «Είμαστε σε μια δύσκολη καμπή δημοσκοπικά ως ΠΑΣΟΚ. Όταν κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να δεις σε τι φταις εσύ, και πως το αλλάζεις και αυτό πιστεύω θα γίνει πολύ γρήγορα», δήλωσε πάντως στον Αθήνα 9.84 λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τον βηματισμό του κόμματος από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα. «Τα Τέμπη δημιούργησαν ένα σοβαρό ζήτημα σε όλα τα κόμματα που είχαν κυβερνήσει. Οι υπογραφές για την πρόταση δυσπιστίας χρησιμοποιήθηκαν για να αποκαλέσουν το ΠΑΣΟΚ ουρά της κ. Κωνσταντοπούλου», επισήμανε ακόμη η κυρία Διαμαντοπούλου θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη επικαροποίησης της πορείας αμέσως μετά το Πάσχα. «Είναι μια σειρά θεμάτων, που πρέπει να συζητήσουμε και μετά το Πάσχα θέλουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα για το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.