Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «τα ελληνικά ενδιαφέροντα για τη Λιβύη έχουν σχέση με την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας, την ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και με την πίστη ότι η Λιβύη σύντομα θα σταθεί μόνη της στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα»
Κατά τη δεύτερη συνάντησή του μέσα σε δύο μήνες με τον Λίβυο ομόλογό του Μοχάμεντ Χαλίλ Είσα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης κατέγραψε μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης. Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη, στην αποστολή 200.000 εμβολίων στη Λιβύη, καθώς και στην επιχειρηματική αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίας «με σκοπό να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας».
Επιπροσθέτως, σημείωσε πως τα ελληνικά ενδιαφέροντα για τη Λιβύη έχουν σχέση με την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας, την ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και με την πίστη ότι η Λιβύη σύντομα θα σταθεί μόνη της στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα.
Απευθυνόμενος στον Λίβυο ομόλογό του, έστειλε το μήνυμα: «Είμαστε φίλοι σας, είμαστε οι κοντινοί Ευρωπαίοι γείτονες και είμαστε εδώ».
Υφυπουργός Εξωτερικών Λιβύης: Το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης σηματοδοτεί νέο ξεκίνημα στις διμερείς οικονομικές σχέσεις
«Είσαστε ένας επισκέπτης από μια αγαπητή χώρα για μας, την Ελλάδα, η οποία έχει ιδιαίτερα αισθήματα στις καρδιές μας και μάς συνδέουν μακραίωνες σχέσεις» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαλίλ Είσα, καλωσορίζοντας στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννη Σμυρλή.
Αναφερόμενος στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο, είπε πως συζήτησαν σημαντικά θέματα τα οποία έχουν προωθήσει και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να δράσει ανάλογα.
Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διοργάνωση του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Περαιτέρω, επισήμανε πως «η Ελλάδα πάντα σέβεται την κυριαρχία της Λιβύης και τους προσανατολισμούς της» και προσέθεσε: «Όπως συμβαίνει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες, καμιά φορά οι σχέσεις ανάμεσα σε χώρες ψυχραίνονται, αλλά πάλι βρίσκουν τον δρόμο τους και αναβιώνουν».
Τέλος, ανέδειξε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή χώρα και είναι πολύ κοντά στις ακτές της Λιβύης.
Φραγκογιάννης προς υπουργό Υγείας της Λιβύης: Ήρθαμε με μια ματιά στο μέλλον
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος εκτός από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και από Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, συναντήθηκε, για δεύτερη φορά επίσης μέσα σε δύο μήνες, με τον υπουργό Υγείας της Λιβύης, Αλί Ελ Ζινάτι. Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Υγείας της Λιβύης, ο κ. Φραγκογιάννης είπε πως ο λόγος της επίσκεψής του είναι να εξεταστεί πώς η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της χώρας. «Ήρθαμε με μια ματιά στο μέλλον και όχι στο παρελθόν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε πως πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα έστειλε 200.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «σαν ένα δείγμα μικρής απόδειξης της φιλίας προς τον λιβυκό λαό».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μια ειρηνική δύναμη στην περιοχή και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας να επενδύσει στη Λιβύη.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα χρέη της Λιβύης προς ελληνικά νοσοκομεία την τελευταία δεκαετία και επισήμανε πως «θα βοηθούσε πάρα πολύ αν καταφέρναμε να βρούμε μια λύση, γιατί θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα για το μέλλον».
Υπουργός Υγείας Λιβύης: Ευχαριστούμε για την αποστολή των 200.000 εμβολίων
Από το ίδιο βήμα, ο Λίβυος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πιο κοντά από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι η Ελλάδα και τόνισε πως η επίσκεψη του κ. Φραγκογιάννη αποτελεί απόδειξη της επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να αναβιώσει τις ελληνολιβυκές σχέσεις συνεργασίας.
Ο Αλί Ελ Ζινάτι εστίασε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποστολή των εμβολίων.
Επίσης, επισήμανε πως οι δύο χώρες έχουν μια καλή εμπειρία συνεργασίας στο θέμα νοσηλείας Λίβυων τραυματιών στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ζήτησε επικαιροποίηση των διμερών συμφωνιών στους τομείς της υγείας.
Την ίδια στιγμή αναγνώρισε τις εκκρεμότητες στο θέμα των οφειλών της Λιβύης προς την Ελλάδα, που προέκυψαν από τη νοσηλεία Λίβυων τραυματιών και τόνισε πως εργάζονται την επίλυση του θέματος. «Θέλουμε να κλείσει αυτό το θέμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Καταληκτικά, τόνισε την ανάγκη για το άνοιγμα νέων οριζόντων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.