Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βέλγου υφυπουργού.
Ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου δέχθηκε έντονες επικρίσεις σήμερα σε μέσα ενημέρωσης και ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δήλωσή του ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώνουν ξενοδοχείο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχεται ένα τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, που προσπαθούν να αποδράσουν από τη φτώχεια και τη βία στις πατρίδες τους, και το ζήτημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στη Βρετανία μέσω του λιμανιού Καλαί της Γαλλίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις να βρει μια λύση στην κρίση και να υποστηρίξει εκείνες τις χώρες —ειδικά την Ελλάδα και την Ιταλία— που έχουν υποδεχθεί ήδη χιλιάδες πρόσφυγες.
Περίπου 2.300 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στο Βέλγιο μόνο τον Ιούλιο, αριθμός αυξημένος κατά το ένα τρίτο εν συγκρίσει με τον Μάιο, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Η βελγική κυβέρνηση προσφέρει στέγη σε 2.500 επιπλέον αιτούντες.
Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους διότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στέγη, ο υφυπουργός Τέο Φράνκεν, αρμόδιος για θέματα ασύλου και μετανάστευσης, υποστήριξε ότι είναι λαθεμένο να θεωρεί κανείς ότι πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους.
«Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς πληρώνουν 10.000 ευρώ για να φθάσουν εδώ. Είναι αφελές να λέγεται ότι δεν έχουν 50 ευρώ για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Είναι καρικατούρα να τους παρουσιάζουμε σαν να πρόκειται για εντελώς άπορους ανθρώπους», δήλωσε ο Φράνκεν στο δημόσιο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 1.
Τα σχόλια αυτά του Φράνκεν πυροδότησαν μια ομοβροντία επικρίσεων σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και από μέρους οργανώσεων αρωγής.
«Νομίζω ότι τα σχόλια αυτά είναι κυνικά και εντελώς εκτός θέματος», δήλωσε μια εκπρόσωπος της οργάνωσης Vluchtelingenwerk Vlaanderen («Φλαμανδική Δράση για τους Πρόσφυγες»), η οποία προσφέρει βοήθεια σε αιτούντες άσυλο.
Το θέμα, πρόσθεσε, «δεν είναι εάν τους έχουν απομείνει ακόμη μερικά μετρητά, αλλά εάν η κυβέρνηση έχει καταστήσει διαθέσιμους επαρκείς πόρους για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που έχουν φθάσει εδώ», είπε η εκπρόσωπος.
Μια εκπρόσωπος του υφυπουργού, ερωτηθείσα σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται ο Φράνκεν για τις δηλώσεις του, τόνισε ότι «συνεχίζεται η δουλειά για την εξεύρεση λύσεων» και δεν θέλησε να κάνει κανένα άλλο σχόλιο για όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό.