Τα παραπάνω αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν την Τετάρτη το αν πρέπει να κάνουν νομικά δεσμευτικές τις πρόσφατες προειδοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την ποσότητα του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους ή των εντόκων.
Οι FT αναφέρουν ότι στα μέσα Φεβρουαρίου η ΕΚΤ έκανε συστάσεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της, ζητώντας τους να απέχουν από το να αγοράζουν επιπρόσθετο χρέος, ενώ τονίζουν ότι υπάρχουν ανησυχίες ανάμεσα σε μερικούς κεντρικούς τραπεζίτες ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί θα μπορούσαν να αγνοήσουν τις συστάσεις και να αυξήσουν το στοκ από έντοκα.
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αναμένεται τελική απόφαση πριν από την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, «μια συνάντηση που έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα στερεύει από ρευστότητα».
Οι FT παραθέτουν στη συνέχεια δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Γιάννης Δραγασάκης και σύμφωνα με τις οποίες: «Η Ελλάδα «αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και χρειάζεται την συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε νέα δόση από τον Αύγουστο του 2014, αλλά έχουμε αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις».
Όμως, την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι ελληνικές τράπεζες είδαν αύξηση στις εκροές καταθέσεων, ενώ 300 με 400 εκατ. ευρώ έκαναν «φτερά» την Τετάρτη, «οι μεγαλύτερες από τότε που η σύγκρουση του περασμένου μήνα ανάμεσα στην ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας πυροδότησε φόβους ότι θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι».
Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η έκδοση εντόκων γραμματίων έχει γίνει ζήτημα ρήξης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, αφού «η Αθήνα ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ενώ διαπραγματεύεται την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης».
Όμως, η ΕΚΤ έχει αντισταθεί στην ελληνική κυβέρνηση βασιζόμενη στην άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές των εντόκων.
«Οι τράπεζες αυτές μένουν ζωντανές από δάνεια που λαμβάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μιας κυβέρνησης στην ευρωζώνη», σημειώνουν οι FT.