Βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι η τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, σύμφωνα όμως με τους «Financial Times», οι δύο πλευρές εξερευνούν μία μέση οδό που προβλέπει ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει μεν το νόμο αλλά θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα παρέχουν προστασίες σε ομάδες, όπως δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος περιορισμού της ελευθερίας του λόγου.
Πρόοδος φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», πρόοδος που απομακρύνει τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Βρυξελλών και Άγκυρας που έχει ελαχιστοποιήσει τις προσφυγικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά.
«Η διάθεση έχει αλλάξει, συζητάμε σοβαρά, είναι πολύ πιο θετική»μ δήλωσε στους FT ανώτερος διπλωμάτης που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι αν και έχουν υπάρξει προβλήματα «τώρα έχουμε επιστρέψει στη δουλειά».
Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός φαίνεται πως έγινε όταν ο τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να αποκλιμακώσει τη ρητορεία του περί τορπιλισμού των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η πρόοδος συνεχίστηκε κατά την επίσκεψη του νέου τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
Βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι η τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς η Ε.Ε. φοβάται ότι ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον αντιφρονούντων και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα όμως με τους FT, οι δύο πλευρές εξερευνούν μία μέση οδό που θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό, λύση που προβλέπει ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει μεν το νόμο αλλά θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα παρέχουν προστασίες σε ομάδες όπως οι δημοσιογράφοι και οι ακαδημαϊκοί.
Η πρόοδος φαίνεται ότι επιτεύχθηκε παρά την κρίση στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας λόγω της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή που αναγνώρισε τη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
Αρχικός στόχος ήταν η επικύρωση της απελευθέρωσης των τουρκικών βιζών έως το τέλος Ιουνίου, όμως, παρά την πρόοδο των τελευταίων ημερών, το ζήτημα κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθεί για το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση θα δίνεται μόνο σε κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων και θα επιτρέπει ελεύθερη είσοδο στη Ζώνη Σένγκεν για έως 90 μέρες, χωρίς να δίνει δικαίωμα εργασίας ή μόνιμης διαμονής.