Πιο ζεστά θα είναι τα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών αυτό το χειμώνα. Τουλάχιστον αυτό το αισιόδοξο μήνυμα στέλνει η μείωση στο κόστος κάθε τύπου θέρμανσης.
Πέρα από το γεγονός ότι έγινε η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%- κάτι που μεταφράζεται σε πτώση της τιμής κατά 10 με 12 λεπτά το λίτρο για τους καταναλωτές- η απόφαση αυτή φαίνεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος και σχεδόν στο σύνολο των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (ξύλο, ενεργειακά τζάκια, πέλετ, ηλεκτρικά σώματα, κλιματιστικά, υγραέριο κ.λπ.).
Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα κλιματιστικά και γενικότερα οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνθηκε τη φετινή χρονιά με έμμεσες αυξήσεις. Η τιμή διάθεσής του για φέτος τον Οκτώβριο θα είναι στα ίδια επίπεδα τιμών με την τιμή έναρξης του Οκτωβρίου πέρυσι, δηλαδή στα 68 λεπτά η κιλοβατώρα, κατά 9 λεπτά ωστόσο χαμηλότερα από τον μέσο όρο πέρυσι, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».
Μειωμένες κατά 10% εμφανίζονται οι τιμές στα ξύλα αυτή την περίοδο, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Προς το παρόν πάντως οι τιμές των στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πέλετ) μετά το «ράλι» των δύο τελευταίων ετών, κινούνται προς τα κάτω με τους εμπόρους της αγοράς να καταφεύγουν σε ειδικές προσφορές για να ενισχύσουν τη ζήτηση που εμφανίζεται μειωμένη σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή πώλησης ελληνικού ξύλου κυμαίνεται από 55- 67 ευρώ το κυβικό. Κατά 20% χαμηλότερα κυμαίνονται οι τιμές στα εισαγόμενα ξύλα που έρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και λαθραία.
Οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα έχουν χαμηλότερη τιμή φέτος από τον μέσο όρο της χρονιάς, η εξοικονόμηση ωστόσο έναντι του πετρελαίου περιορίζεται στο 41% έναντι έναντι 42% την περσινή περίοδο, λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο θέρμανσης.
Φωτογραφία: Eurokinissi