Πολιτική

«Φυγή προς τα μπρος» από την κυβέρνηση με αλλαγές, εξορύξεις και συντάξεις

Με καταιγισμό θετικών ειδήσεων για τα επιτεύγματα των τελευταίων τριάμισι δύσκολων ετών αντιδρά το κυβερνητικό επιτελείο στην επιμονή της αντιπολίτευσης να συντηρεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τη σκανδαλολογική φημολογία που το συνοδεύει.

Στο νέο κύμα επικριτικών δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας σε εφημερίδες της Κυριακής, η κυβέρνηση αντέτεινε ότι «είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται» εκείνη «από τη στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης».

Στον αντίποδα, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θεώρησαν ικανοποιητικές τις απαντήσεις της κυβέρνησης και την παραπομπή της στην Δικαιοσύνη και ζητούν πειστικές εξηγήσεις για το αν οι αναφερόμενοι στη νέα λίστα με τους παρακολουθούμενους που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento και, μεταξύ άλλων περιλάμβανε συνεργάτες της κυβέρνησης, εκτός από το λογισμικού Predator, ήταν στο στόχαστρο και της ΕΥΠ.

Η ημερήσιας διάρκειας επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Πιερία και Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως η παρουσία του την επόμενη ημέρα στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων της περιόδου 2016-2021 και την επιτάχυνση της έκδοσης νέων σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, συνιστούν δείγμα του μοντέλου της προεκλογικής εκστρατείας που έχει σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου και θα εκτυλιχθεί το προσεχές διάστημα μέχρι τις βουλευτικές κάλπες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη Δευτέρα στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ για να δώσει το σύνθημα της κυβερνητικής αντεπίθεσης και να καλέσει τα στελέχη της παράταξής του να μπουν με μεγαλύτερη ορμή στην προεκλογική μάχη που έχει ξεκινήσει.

«Όσο οι αντίπαλοι μας θα μας καλούν να αποδείξουμε ότι δεν… είμαστε ελέφαντες, εμείς θα απαντάμε με το έργο μας», είναι η επωδός του κυβερνητικού επιτελείου η οποία επαναλαμβάνεται και μετά τα δημοσιεύματα με νέα ονόματα γνωστών πολιτικών στελεχών και άλλων προσώπων των οποίων οι επικοινωνίες (υποτίθεται ότι) έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator ή και νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ, κατά το προηγούμενο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που μέχρι στιγμής αποτελεί τη μοναδική επιβεβαιωμένη περίπτωση υποκλοπής των συνομιλιών του.

Στην κυβέρνηση επιμένουν να υποστηρίζουν ότι οι δημοσιευθείσες λίστες «δεν έχουν καμία τεκμηρίωση, αφού δεν συνοδεύεται από κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί την αυθεντικότητά τους». Στη σύνθεση της αρχικής λίστας, όσο και της μεταγενέστερης, διακρίνουν διάθεση «να προκληθεί διχασμός στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης», κάτι, ωστόσο, που θεωρούν ότι «δεν επετεύχθη», εξαιτίας και του γεγονότος ότι δεν προσκομίστηκαν στις αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης στοιχεία που να πιστοποιούν τη βασιμότητα των ισχυρισμών ότι υπάρχει κυβερνητική εμπλοκή.

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί

Παρά την όξυνση του πολιτικού κλίματος που μοιραία προκαλείται εξαιτίας και της –«άκριτης»- υιοθέτησης από την αντιπολίτευση των ατεκμηρίωτων, μέχρι στιγμής, δημοσιευμάτων για λίστες παρακολουθουμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο ξεκαθάρισμα της, όπως και να έχει, βορβορώδους αυτής υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, χωρίς την ίδια ώρα να δείχνει την παραμικρή διάθεση να αλλάξει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του, επιμένοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023 στο τέλος της τετραετίας.

Σε πείσμα των αναλύσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για σκέψεις περί επιτάχυνσης της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία με στόχο να εκμεταλλευτεί η κυβερνητική ηγεσία το θετικό –«για όσο καιρό ακόμη υπάρχει…»- δημοσκοπικό momentum, ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στη άποψη ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα πρέπει να κριθούν στο τέλος της θητείας τους από τους πολίτες οι οποίοι θα βάλουν στο… ζύγι τα θετικά και τα αρνητικά που έγιναν στη χώρα από τον Ιούλιο του 2019 και θα τα συγκρίνουν με την αμέσως προηγούμενη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εκφώνησε στην Κατερίνη. «Θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Θα πούμε ναι σε κάθε δημιουργική πρόταση η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία», είπε και δίνοντας το στίγμα των απόψεων του για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της τελευταίας περιόδου, συμπλήρωσε: «Απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, η δική μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χάνει ευκαιρία να θέτει «τα διλήμματα για το 2023», τα οποία, όπως ο ίδιος λέει, «θα είναι πολύ ξεκάθαρα»: «Θα πάμε μπροστά ή πίσω;» και «ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά την Ελλάδα;». Όπως ο ίδιος εξηγεί, «σε αυτο το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες» και δηλώνει «σίγουρος ότι θα μας δώσουν και πάλι τη στήριξή τους και θα μας περιβάλλουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους».

Ο… ακίνητος ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική