Να επαναφέρουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις που έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών ευελπιστούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κλείνοντας το κεφάλαιο με τις απόπειρες αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα στις οποίες, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, εντασσόταν η σκόπιμα οξεία αντιπαράθεση που προκάλεσε η κυβέρνηση στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το γαλάζιο επιτελείο στρέφει το ενδιαφέρον του στην Οικονομία.
Βοηθούσης και της επικαιρότητας, προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν, την Τετάρτη, τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις:
Κατ΄ αρχήν παρενέβη με δήλωσή του, ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα «συνιστά αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη», σε μια περίοδο που «όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν».
«Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψαλιδίζει τις προβλέψεις του για το 2017 και μειώνει δραματικά το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης στο 1%», όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχασε τρία χρόνια και αφήνει πίσω της αναιμική ανάπτυξη. Η πατρίδα μας χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Με λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, όπως προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας».
Τη σκυτάλη πήρε εν συνεχεία η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση του Δ.Ν.Τ. για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook 2017») επεσήμανε: «Δυστυχώς επιβεβαιώνει την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων. Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας μας το 2017 (από 2,2% σε 1,8% του Α.Ε.Π.) και το 2018 (από 2,7% σε 2,6 % του Α.Ε.Π.)».
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την οριστική ανάταξη της οικονομίας, ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και καταλήγει σε ασθενείς αναπτυξιακές επιδόσεις».
Η Ελλάδα, επεσήμανε η τομεάρχης της ΝΔ «χρειάζεται απαραίτητα να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές της πολύχρονης ύφεσης, να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να συγκλίνει με τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η σημερινή φθίνουσα στασιμότητα είναι καταστροφική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή».
Αλλά και το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα υποστήριξε από τη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να αντιστρέψει τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ. «Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως απόδειξη … επιτυχίας του (!) την έκθεση που παρουσίασε την Ελλάδα ως “αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη”. Είναι σαφές ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο, απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό. συμπλήρωσε: «Παραγωγική Ελλάδα με αυξημένους φόρους και εισφορές, δεν γίνεται. Παραγωγική Ελλάδα χωρίς ρευστότητα στην αγορά και με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον πάτο, δεν γίνεται. Παραγωγική Ελλάδα χωρίς επενδύσεις και χωρίς αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, δεν γίνεται».
Και κατέληξε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και οι φιέστες που διοργανώνει ο κ. Τσίπρας στο χρόνο που του απομένει, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία».