Χθες το βράδυ ο Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος του Μπεζιέ με την υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα κύρια ονόματα για να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών του δήμου του.
Εντολή για την διεξαγωγή έρευνας έδωσαν σήμερα οι γαλλικές δικαστικές αρχές για το φακέλωμα των μουσουλμάνων μαθητών σε μια πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μετά την δήλωση του δημάρχου της ότι συλλέγει στατιστικά στοιχεία για την θρησκεία των μαθητών του δήμου του.
Χθες το βράδυ ο δήμαρχος του Μπεζιέ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος εξελέγη με την υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα κύρια ονόματα για να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών του δήμου του.
Το «64,6% των μαθητών ανήκει στο μουσουλμανικό θρήσκευμα», δήλωσε ο Μενάρ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
«Αυτοί είναι οι αριθμοί του δήμου μου. Συγγνώμη που το λέω, ο δήμαρχος έχει για κάθε τάξη τα ονόματα των παιδιών. Ξέρω ότι δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Συγγνώμη που το λέω, αλλά τα κύρια ονόματα δηλώνουν το θρήσκευμα. Αν πούμε το αντίθετο, θα είναι σα να αρνούμαστε την πραγματικότητα», απάντησε ο Μενάρ σε έναν χρήστη του Διαδικτύου ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για το ποσοστό αυτό.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις εθνότητες.
«Ντροπή στον δήμαρχο» του Μπεζιέ, δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε σημερινό μήνυμά του στο Twitter. “Η Δημοκρατία δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των παιδιών της”, πρόσθεσε.
Ο Μενάρ «υπερέβη την κόκκινη γραμμή και έθεσε εαυτόν σκοπίμως εκτός των αξιών της Δημοκρατίας», δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών. «Το φακέλωμα των παιδιών ανάλογα με το θρήσκευμά τους παραπέμπει στις πιο μελανές ώρες της ιστορίας μας», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Μπερνάρ Καζνέβ.
Η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ υπενθύμισε επίσης ότι το φακέλωμα των μουσουλμάνων μαθητών βάσει του ονόματός τους είναι «παράνομο» και «βαθύτατα αντιδημοκρατικό».
Λίγο αργότερα οι δημοτικές αρχές του Μπεζιέ απέρριψαν την κατηγορία για το φακέλωμα των μαθητών. «Ο δήμος του Μπεζιέ δεν δημιουργεί και δεν δημιούργησε ποτέ ένα αρχείο μαθητών», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους. «Ακόμη κι αν το ήθελε, δεν θα είχε τα μέσα. Δεν μπορεί ως εκ τούτου να υπάρξει κανένα ‘φακέλωμα’ των παιδιών, μουσουλμάνων ή μη», διαβεβαίωσαν.
Ο Μενάρ, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχει προκαλέσει πολλές πολεμικές από τον Μάρτιο του 2014 που εξελέγη δήμαρχος του Μπεζιέ, κυρίως όταν απαγόρευσε να κρεμούν εσώρουχα στα παράθυρα των σπιτιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, όπως και όταν αποφάσισε μια απαγόρευση της κυκλοφορίας για τους ανηλίκους, αλλά και όταν έκανε εκστρατεία με αφίσες που παρουσίαζαν ένα πιστόλι ως τον «νέο φίλο» των δημοτικών αστυνομικών της πόλης του, τους οποίους είχε μόλις εξοπλίσει με πυροβόλα όπλα.