Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες και portals στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Λιμπερασιόν
Ουρές σχηματίζουν από τα ξημερώματα οι Γάλλοι πολίτες για να αγοράσουν το πρώτο φύλλο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του περιοδικού.
Στο εξώφυλλο, που δημιούργησαν κατά κύριο λόγο οι επιζήσαντες του περιοδικού, απεικονίζεται ο Μωάμεθ να δακρύζει και να κρατά την εμβληματική επιγραφή “είμαι και εγώ Σαρλί” παρά τις αντιδράσεις μέρους του μουσουλμανικού κόσμου.
Μια εβδομάδα μετά την επίθεση στα γραφεία της την περασμένη Τετάρτη (12 νεκροί), το περιοδικό ανακοίνωσε ένα τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά…).
Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες και portals στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Λιμπερασιόν. Πάνω από το σκίτσο του προφήτη σε πράσινο φόντο, το χρώμα του ισλάμ, εμφανίζεται ο τίτλος «Όλα συγχωρούνται.»
Οι αντιδράσεις
Ωστόσο το πορτρέτο του προφήτη, ο οποίος κρατάει την επιγραφή που κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του προφήτη» σκίτσων θα “υποκινήσει το μίσος”, προειδοποίησε χθες, Τρίτη, το βράδυ το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.
Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo πρόκειται να διανεμηθεί στην Τουρκία μαζί με την εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”. Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις “προκλήσεις” της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα “να διατηρήσει την ηρεμία της” και “να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης” ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η “Κανάρ Ανσενέ”, αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.
“Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού”, αλλά “όχι εναντίον μιας θρησκείας”, δήλωσε την Τρίτη η γαλλική κυβέρνηση.