Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια γάλλοι βιοτέχνες αλλά και μικρομεσαίοι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του λεγόμενου Συμφώνου Ευθύνης.
Στις διαδηλώσεις οι εργοδότες δεν στερήθηκαν φαντασίας. Kατέβηκαν στους δρόμους με σφυρίχτρες, κλειδαριές, λουκέτα και τηλεβόες, φωνάζοντας : «Μας βάλατε λουκέτο, απελευθερώστε τις επιχειρήσεις μας», προκαλώντας μια σχετική έκπληξη στην κοινή γνώμη.
Και αυτό γιατί πολλοί Γάλλοι αλλά και μερίδα του τύπου, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τους λόγους της κινητοποίησης αφού έρχεται σε μια εποχή που η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει τις σημαντικότερες υποχωρήσεις που έγιναν ποτέ για τις επιχειρήσεις. Με το περίφημο «Σύμφωνο Ευθύνης», για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται κατά 40 δις ευρώ από εισφορές. Η απαλλαγή αυτή έχει στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους.
Τι ζητούν οι εργοδότες
Αυτό δεν τους αρκεί όμως και έτσι ζητούν επιπλέον παραχωρήσεις, με τις σημαντικότερες να αφορούν στη ρύθμιση των βαρέων που θεωρούν ότι έχει πολύπλοκη γραφειοκρατία για τους εργοδότες, στην απαγόρευση απασχόλησης ενός εργαζόμενου για λιγότερο από 24 ώρες την εβδομάδα αλλά και στην υποχρέωση να ενημερώνουν τους εργαζόμενους στην περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης.
«Υποκινητής» των κινητοποιήσεων των εργοδοτών θεωρείται ο Πιέρ Γκατάζ, ο πρόεδρος του μεγάλου συνδικάτου MEDEF της εργοδοσίας. Αυτός ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το «Σύμφωνο Ευθύνης», κρατώντας χαμηλούς τόνους στην αρχή, για να τους υψώνει όμως κάθε φορά που αποσπούσε κάτι από την κυβέρνηση, οδηγώντας ουσιαστικά με τη στάση του στο σημερινό αδιέξοδο.
«Πιέρ Γκατάζ ο εμπρηστής» ή ακόμη «ο αχάριστος» είναι οι πρώτοι τίτλοι που εμφανίσθηκαν ήδη στον τύπο. Και αυτό γιατί κάθε υποχώρηση έχει κοστίσει ακριβά στην κυβέρνηση, με συνεχή γκρίνια από την αριστερή πτέρυγά της που δεν καταλαβαίνει ποια είναι τα όρια στο εν εξελίξει αυτό «παζάρι» με τους εργοδότες.