Ο Γάλλος σοσιαλιστής πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 2013 επειδή είχε αποκρύψει την ύπαρξη ενός τραπεζικού λογαριασμού του στην Ελβετία, θα παραπεμφθεί προσεχώς στη δικαιοσύνη.
Ο Γάλλος σοσιαλιστής πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 2013 επειδή είχε αποκρύψει την ύπαρξη ενός τραπεζικού λογαριασμού του στην Ελβετία, θα παραπεμφθεί προσεχώς στη δικαιοσύνη, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Ο Ζερόμ Καϊζάκ θα δικασθεί κυρίως για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, όπως και η σύζυγός του Πατρισιά, με την οποία έχει χωρίσει, διευκρίνισε σήμερα η δικαστική πηγή.
Ο πρώην υπουργός απειλείται με φυλάκιση έως 7 ετών, με πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ καθώς και με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Αφού το αρνούνταν για καιρό, ο Ζερόμ Καϊζάκ παραδέχθηκε στις αρχές Απριλίου 2013 ενώπιον των ανακριτών πως το 1992 άνοιξε έναν λογαριασμό στην τράπεζα UBS στην Ελβετία μέσω ενός γνωστού του.
Το 2009, τα χρήματα, τα οποία είχαν περάσει από την UBS στην τράπεζα Reyl, μεταβιβάσθηκαν στη Σιγκαπούρη, σ’ έναν λογαριασμό στο όνομα μιας παναμαϊκής εταιρείας, και στη συνέχεια σ’ έναν λογαριασμό μιας εταιρείας καταχωρισμένης στις Σεϋχέλλες. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Ζερόμ Καϊζάκ είχε επαναπατρίσει τα χρήματα αυτά, που ανέρχονταν σε περίπου 600.000 ευρώ.
Η τράπεζα Reyl της Γενεύης, ο επικεφαλής της Φρανσουά Ρεΐλ και ο οικονομικός σύμβουλος Φιλίπ Ουμάν θα δικαστούν επίσης για ξέπλυμα και φορολογική απάτη, διευκρίνισε η δικαστική πηγή.
Όσο για τον Ζερόμ Καϊζάκ, θα δικασθεί επίσης για παραλείψεις στη δήλωση για την περιουσία του, την οποία είχε υποβάλει όταν ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα.
Το σκάνδαλο αυτό είχε διαψεύσει τις υποσχέσεις του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ για μια «υποδειγματική Δημοκρατία». Εξαιτίας του η κυβέρνηση ενίσχυσε τον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης και δημιούργησε μια εθνική εισαγγελία για οικονομικά αδικήματα και έναν νέο θεσμό, την Αρχή για την Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).