Γιατί με τα Rafale η Ελλάδα αποκτά υπεροπλία στο Αιγαίο – Η επίσημη παραλαβή, ο διάλογος Μητσοτάκη – Μακρόν και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Τι έγραψε ο τουρκικό Τύπος
Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη
Η βαρύτητα που δόθηκε από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της παρουσίας του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή υποδοχής τους, αλλά και οι εκτενείς αναφορές που φιλοξενήθηκαν τόσο στον τουρκικό, όσο και στον ευρωπαϊκό τύπο, αναφορικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους αλλά και τον σημαντικό βαθμό συνεισφοράς τους στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας, καταδεικνύει τη δυναμική των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών αλλά και τον αυξημένο ρόλο που πρόκειται να αναλάβουν ως προς την αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μια σειρά από επιτελείς του Πενταγώνου παρομοιάζουν το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν τα Rafale στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, αλλά και ευρύτερα στη Ν.Α Μεσόγειο, με τη δράση που ανέπτυξε το θωρηκτό «Αβέρωφ» κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. «Όπως το “Αβέρωφ” έκλεισε τον τουρκικό στόλο στα Στενά το 1912, έτσι και 100 χρόνια μετά τα Rafale και αναμένεται να περιορίσουν την παρουσία της τουρκικής αεροπορίας, στα μικρασιατικά παράλια..» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ήταν πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο όταν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανάβοντας το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση ενός έκτακτου κεφαλαίου ύψους 10 δις ευρώ για την άμυνα της χώρας, έβαζε τα θεμέλια για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα μαχητικά αεροσκάφη που θα έκαναν τη διαφορά στο Αιγαίο. Τα αεροσκάφη αυτά, ήταν τα Rafale, το καμάρι της γαλλικής αεροπορικής βιομηχανίας, Ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τα πρώτα έξι Rafale, από τα συνολικά 24 που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας, βαμμένα με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά τους και Έλληνες χειριστές στα πιλοτήρια, προσγειώθηκαν χθες στην Τανάγρα. Μία προμήθεια το κόστος της οποίας μαζί με τα όπλα, τα ανταλλακτικά και τα άλλα υλικά τους φτάνει στα 3,3 δισ. ευρώ.
Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν ώρα 12:44 τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.
Φρουροί του Αιγαίου
Η επόμενη ημέρα θα βρει τα Rafale πλήρως επιχειρησιακά, έτοιμα να αναλάβουν αποστολές αναχαίτισης στον ουρανό του Αιγαίου. Μέχρι ώρας έχουν εκπαιδευτεί 12 πιλότοι στο χειρισμό τους, εκ των οποίων οι τέσσερις πρώτοι από αυτούς έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές για τους επόμενους. Συνολικά, περισσότεροι από 48 ιπτάμενοι πρόκειται να εκπαιδευτούν στον χειρισμό των γαλλικής κατασκευής, μαχητικών αεροσκαφών, προκειμένου να επιτευχθεί η ελάχιστη αντιστοιχία δύο πιλότων ανά αεροσκάφος, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα προσωπικού. Παράλληλα, σχεδόν 50 τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκπαιδευτεί στη συντήρηση, στον έλεγχο και την επισκευή τους ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα για την επιμόρφωσή τους στη βάση του Μερινιάκ στη Γαλλία από έμπειρους τεχνικούς της κατασκευάστριας Dassault.
Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες και ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης. Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, ενώ μπορούν να φέρουν και τους υπάρχοντες πυραύλους που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία στο οπλοστάσιό της όπως Mica, Scalp (μακρού πλήγματος) και Exocet. Τα εν λόγω αεροσκάφη δίνουν τη δυνατότητα στους πιλότους της Αεροπορίας μας να πλήξουν τον εχθρό ακόμη και από απόσταση 120 χιλιομέτρων (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), βάζοντας τέλος στις κλειστές αερομαχίες με τους Τούρκους. Μπορούν δηλαδή να ρίξουν όλους τους πυραύλους που έχουν στα πτερύγιά τους εναντίον του αντιπάλου προτού καν τον δουν στο οπτικό τους πεδίο. Τα Rafale σε σχέση με τα F-16 υπερέχουν σε ακτίνα δράσης, χρόνο παραμονής άνωθεν της μάχης -αυτονομία δηλαδή-, ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, ευελιξία και επιβιωσιμότητα, δεδομένου ότι διαθέτουν δύο κινητήρες σε σχέση με τα F-16 που διαθέτουν έναν.
Επίσημη παραλαβή
Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής τους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για «διαφορά στους συσχετισμού ισχύος στους ουρανούς», έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον κεντρικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσουν για την άμυνα της χώρας. «Εδώ στην Τανάγρα εκτός από τα έξι αεροσκάφη, είναι πλέον σε ανάπτυξη και επιχειρησιακή, λειτουργική ετοιμότητα και όλο αυτό το πλέγμα της επίγειας υποστήριξης, με τις υποδομές και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους που χρειάζεται, έτσι ώστε τα “Rafale” πλέον να ενταχθούν πλήρως στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και από σήμερα και πέρα να είναι σε θέση και αυτά να σκεπάζουν την Ελλάδα, την επικράτεια, το Αιγαίο, τον εναέριο χώρο, με τα όπλα τους και τα φτερά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ακόμη πιο ξεκάθαρο ήταν όμως το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδο με την ελπίδα ότι με τα αεροπλάνα μας θα ανυψωθεί και η εθνική ιδέα», είπε ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας μια φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την Τουρκίας επεσήμανε πως «με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, η Ελλάδα κρατά ανοιχτή και την πόρτα του διαλόγου». «Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Λίγα λεπτά νωρίτερα τα Rafale, έχοντας κάνει την εμφάνισή τους στον Αττικό ουρανό για μία φωτογράφιση με φόντο την Ακρόπολη, όδευαν προς προσγείωση στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. «Γεράκι red, καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις, πάντα με ασφάλεια. Αναφέρατε άνωθεν, διάδρομος σε χρήση 28 κεντρικός, 1032» ήταν το καλωσόρισμα του Πύργου Ελέγχου προς τους πιλότους των μαχητικών. «Τανάγρα, τα νέα γεράκια προσεγγίζουν την 332 και ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου. Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον», ήταν η απάντηση του αρχηγού του σχηματισμού των νέων ελληνικών μαχητικών.
Αμέσως μετά οι έλληνες πιλότοι των τεσσάρων μονοθέσιων και των δύο διθέσιων Rafale (με τα οποία πετούσαν ως συγκυβερνήτες και δύο εκπαιδευτές πιλότοι της Dassault) και λίγο προτού προσγειωθούν θα κάνουν ένα touch and go, μία προσομοίωση δηλαδή χαμηλής πτήσης πάνω από τον διάδρομο της αεροπορικής βάσης, χαιρετώντας όσους παρακολουθούσαν την πρώτη τους προσγείωση σε ελληνικό αεροδρόμιο κινώντας τα φτερά των αεροσκαφών δεξιά και αριστερά. Με την προσγείωσή τους, το προσωπικό της αεροπορικής βάσης θα υποδεχτεί τα νέα μαχητικά με αψίδα νερού καλωσορίζοντάς τα στα εδάφη της Μοίρας και στήνοντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
Επρόκειτο για μία τελετή στην οποία παραβρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων όπως, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρόντες ήταν επίσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας Επίτιμος Α/ΓΕΑ κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο Πρέσβυς της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave), βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, απόστρατοι Αξιωματικοί. παράγοντες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.
Διάλογος Μητσοτάκη – Μακρόν στο Twitter
Με αφορμή την άφιξη των 6 μαχητικών αεροσκαφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησαν χθες στο άνοιγμα ενός διαλόγου μέσω των… κοινωνικών δικτύων. «Αυτή είναι η επόμενη γενιά αεροσκαφών, για ένα μελλοντικό όραμα της Ευρωπαϊκής Άμυνας και ένα νέο κεφάλαιο στην περιφερειακή ικανότητα της Ελλάδας. Ευχαριστώ τον φίλο μου Emmanuel Macron γιατί με βοήθησε να ενισχύσω τη στρατηγική μας συνεργασία.» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter. «Ευχαριστώ, αγαπητέ Κυριάκο, για αυτήν την εμπιστοσύνη προς τη Γαλλία και τη ναυαρχίδα της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, προς την Ευρώπη της άμυνας που χτίζουμε.», απάντησε λίγα λεπτά αργότερα ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αντιδράσεις από την Αξιωματική αντιπολίτευση
Αν και επί της ουσίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν την ένταξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στις τάξεις της Πολεμική Αεροπορίας, εντούτοις ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύτηκε το θέμα για την εξυπηρέτηση καθαρά δικών της επικοινωνιακών σκοπών. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση «αθλια κομματική εκμετάλλευση» υπογραμμίζοντας πως η παραλαβή των πρώτων Rafale «ξεπέρασε κάθε φαντασία». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Μητσοτάκη «στο φτηνό σόου που στήνει με τη γνωστή ιδιοκτησιακή αλαζονεία του, το οποίο ευτελίζει την ενίσχυση του αξιόμαχου της ελληνικής αεροπορίας» τονίζοντας πως η δική τους στάση τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική Αντιπολίτευση, «είναι γνωστή και διατυπωμένη με σαφήνεια» προτάσσοντας «στοχευμένη προτεραιοποίηση και επιτελικό σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες εξασφάλισης της επαρκούς Άμυνας της χώρας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης αφού σημείωσε πως το κόμμα του στήριξε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας με την αγορά των αεροπλάνων Ραφάλ «γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία», ωστόσο στη συνέχεια υπογράμμισε πως «είναι όμως ντροπή οι αγορές αυτές που έγιναν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που ακόμα υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας που καλπάζει, να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας».
«Οι κυβερνητικές φιέστες με τα Rafale δεν μπορούν να κρύψουν ότι, στις τραγικές συνθήκες της πανδημίας και της ακρίβειας, ο λαός καλείται να επωμιστεί -με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που τα ψήφισαν- το υπέρογκο κόστος αυτών των πολεμικών αεροσκαφών, που υπηρετούν κυρίως την εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Τέλος το MέΡΑ25 σχολιάζει πως «τη στιγμή που τα οικονομικά της χώρας μας -παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης- βαίνουν όλο και χειρότερα και οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από την εγκληματική διαχείριση της Μητσοτάκης ΑΕ στην πανδημία και μια νέα λιτότητα υπό τη μορφή της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης αφού δεν μπορεί να παράσχει για μία ακόμα φορά άρτο στην κοινωνία, παρέχει θεάματα και μάλιστα ακριβοπληρωμένα».
Τουρκικός τύπος
Η ένταξη των Rafale στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, γνώρισε ευρεία κάλυψη από το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού τύπου, αρκετά δημοσιεύματα του οποίου ωστόσο αναφέρθηκαν γενικά στο γιγαντιαίο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ανάλογη έκταση όμως σε αυτά αφιέρωσε και ο τουρκικός τύπος, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου δημοσίευσε όχι μόνο φωτογραφίες αλλά και αρκετά βίντεο από τη χθεσινή τελετή παραλαβής. «Έξι προηγμένα αεροσκάφη Rafale που αγοράστηκαν από τη γαλλική αεροπορία την Τετάρτη πέταξαν σε χαμηλή διάταξη πάνω από την Αθήνα πριν από την επίσημη παράδοσή τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε κοντινή αεροπορική βάση», αναφέρει η Sabah. «Τα αεροσκάφη μάχης πολλαπλών ρόλων με ένα χαρακτηριστικό φτερό σε σχήμα τριγώνου ήταν η πρώτη σημαντική παράδοση που προέκυψε από αμυντικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψαν πέρυσι η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση», εξηγεί η εφημερίδα που αναφέρεται επίσης στην επικείμενη αγορά επιπλέον έξι Rafale καθώς και τριών φρεγατών Belharra από τη Γαλλία. Η Yeni Safak υπενθύμισε επίσης τη σύμβαση Ελλάδας- Ισραήλ για την την εκπαίδευση Ελλήνων πιλότων καθώς, και τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ. Για «εξαιρετικές επενδύσεις της Ελλάδας στον στρατό της» έκανε λόγο η Milliyet, ενώ το θέμα κάλυψε και η Sozcu, όπως και το Anadolu.