Οικονομία

Gazprom: Δε θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η Ρωσία δεν θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτόν χειμώνα για να εμποδίσει την επανεξαγωγή του από χώρες της Ευρώπης προς την Ουκρανία, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Αυτό αποκλείεται», απάντησε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας στην ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα θα περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να εμποδίσει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, η τροφοδοσία της οποίας σε ρωσικό φυσικό αέριο έχει διακοπεί από τα μέσα του Ιουνίου εξαιτίας διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη η οποία συγκεντρώνει αποθέματα εν όψει του χειμώνα, υπονομεύοντας έτσι τις δυνατότητες ευρωπαϊκών χωρών να τροφοδοτήσουν με αέριο την Ουκρανία. Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστρία έχουν αναφέρει ελαφρά μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αλεξάντρ Νόβακ αρνήθηκε ότι η Ρωσία «παίζει παιχνίδια» με τις εξαγωγές φυσικού αερίου. «Παραγγέλθηκε περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι κανονικά κατά τις τελευταίες ημέρες και η Gazprom δεν κάλυψε πλήρως την αυξημένη ζήτηση», διευκρινίζει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι και η Gazprom συγκεντρώνει αποθέματα στη Ρωσία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου που προορίζεται για τη δυτική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο παρακρατήσει ποσότητες από αυτό, ο ρώσος υπουργός Ενέργειας απάντησε: «Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Gazprom. Θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την Ευρώπη όπως έχουμε συμφωνήσει, σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις». Σε επίμονη ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία παρακρατήσει φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, απαντά: «Τότε το θέμα θα είναι πόσο αέριο θα φθάσει στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία. Στις πολύ κρύες ημέρες το σύνολο του αερίου μπορεί να παρακρατηθεί και τότε η Ευρώπη θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία