«Όλοι ξέραμε εδώ και χρόνια ότι [στη Συρία] μπορεί να υπάρξει μια λύση μόνο [με τη συμβολή] της Ρωσίας και όχι χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, μια μέρα πριν την τετραμερή συνάντηση κορυφής Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας για την ουκρανική κρίση την Παρασκευή.
«Γέφυρα» στη Ρωσία έριξε σήμερα Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η συμβολή της Μόσχας είναι απαραίτητη για τον τερματισμό της εμφύλιας αιματοχυσίας στη Συρία, τη στιγμή που τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν αρχίσει από την Τετάρτη αεροπορικές επιδρομές στη χώρα.
Μιλώντας στην πόλη Χάλε για την προσφυγική κρίση, η καγκελάριος είπε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Συρία, όπου όλοι ξέραμε εδώ και χρόνια ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση μόνο [με τη συμβολή] της Ρωσίας και όχι χωρίς τη Ρωσία», είπε η κ. Μέρκελ.
Πιο επικριτικός και επιθετικός για την πολιτική της Μόσχας εμφανίστηκε νωρίτερα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος παραδέχτηκε μεν πως ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει «ένας εταίρος […] για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης» στη Συρία, αλλά υπονόησε συνάμα ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα δεν πλήττει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά τη συριακή αντιπολίτευση.
«Όταν θέλουμε να επιτεθούμε στην τρομοκρατία, καταστρέφουμε αρχικά τις βάσεις του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε με νόημα ο κ. Βαλς. «Παρατηρώ ότι δυστυχώς δεν είναι αυτή η ρωσική θέση».
Τα σχόλια Μέρκελ και Βαλς έρχονται μια μέρα πριν την τετραμερή συνάντηση κορυφής της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας, στο Παρίσι, για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της κ. Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Ολάντ, του ουκρανού προέδρου Ποροσένκο και του κ. Πούτιν αναμένεται να βρεθεί – μεταξύ άλλων – η προοπτική διενέργειας εκλογών στις δυο επαρχίες που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, με τις κάλπες να θεωρούνται βήμα για την απόκτηση μεγαλύτερων εξουσιών αυτοδιοίκησης.
Παρά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων το καλοκαίρι, η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ήρεμη τις τελευταίες εβδομάδες, ενόσω δηλαδή η Ρωσία έστελνε στρατεύματα στη Συρία.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε υποψίες πως ο ρώσος πρόεδρος ενδεχομένως θα επιχειρήσει να συνδέσει τη διαπραγμάτευση για τη συριακή κρίση με την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει ζημιογόνες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.