Οικονομία

«Γειώνουν» οι Ευρωπαίοι τις προσδοκίες της Αθήνας για το Eurogroup

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Μπορεί η Αθήνα να έχει υψηλές προσδοκίες για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους, ωστόσο κοινοτικοί αξιωματούχοι φροντίζουν με δηλώσεις τους να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία.

«Τρανό» παράδειγμα ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, τόνισε σήμερα: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να επισήμανε πως η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια. Σημείωσε πάντως πως η Ελλάδα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal, που θέλει το ΔΝΤ να έχει προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους περίοδο χάριτος έως το 2040, πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης.

Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.

Την ίδια ώρα, ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, με γνώση των συνομιλιών, δηλώνει: «Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά είμαι αισιόδοξος για μια ολοκληρωμένη συμφωνία» εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάληξη του Eurogroup, η δήλωσή του θα είναι ανάλογη εκείνης της 9ης Μαΐου» προσθέτει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, καθώς, όπως σημειώθηκε, το αποτέλεσμα του Eurogroup πρέπει να ικανοποιεί ταυτόχρονα τις θέσεις και του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αν και υπάρχει συμφωνία για το βασικό πακέτο μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, είναι σε εξέλιξη η «σημαντική δουλειά» για το πακέτο μέτρων έκτακτης ανάγκης (τον λεγόμενο και «κόφτη»), το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί ως συμπληρωματικό μέρος του Μνημονίου.

Υπάρχει θετική αντίληψη για ολοκλήρωση των κριτηρίων αυτοματοποίησης και διαφάνειας του μηχανισμού, όπως είχε ζητηθεί και στο Eurogroup του Αμστερνταμ, με τον ίδιο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «προχωράμε προς μια λύση».

Για το ζήτημα του χρέους, όμως, αναφέρεται ότι γίνεται μια εντατικότατη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, αναλύοντας μέτρο-μέτρο τις επιπτώσεις, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα θέλαμε να μετατοπίσουμε τη συμφωνία για το χρέος στις επόμενες αξιολογήσεις» είπε ο αξιωματούχος, τονίζοντας τη δουλειά που γίνεται.

Στόχος του Eurogroup είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας που θα δώσει την ευκαιρία στο ΔΝΤ να αποφασίσει σε επόμενο ΔΣ του και για τον τρόπο με τον οποίο θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο της ευρωζώνης) τη Δευτέρα 23 του μηνός, θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο που θα εισηγηθεί στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, με στόχο να υπάρξει τουλάχιστον πολιτική συμφωνία για το χρέος και πλήρης συμφωνία για την εξέλιξη του προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like