Αμερικανικές βάσεις «φαντασιώνεται» σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Σκύρο «φαντασιώνεται» η τουρκική εφημερίδα
Με τίτλο: «Η Αθήνα παραχωρεί νησιά στο Πεντάγωνο: Η παρουσία στρατευμάτων παραβιάζει της Λωζάννη» το δημοσίευμα «φαντασιώνεται» αμερικανικές βάσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Σκύρο, μετά την Αλεξανδρούπολη.
«Οι ΗΠΑ που δημιουργούν στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ από την Τουρκία, θέλουν τώρα τα νησιά που κυκλώνουν τα Στενά των Δαρδανελίων. Τα νησιά που θέλει να εγκαταστήσει βάσεις το Πεντάγωνο είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος. Ειδικά η Λήμνος θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις της αμερικανικής αεροπορίας» σημειώνει η Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας πως τα νησιά διέπονται από «Μη Στρατιωτικό καθεστώς» και πως η κίνηση αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία της Λωζάννης.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι ΗΠΑ επέκτειναν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να το καταστήσουν στρατιωτική βάση, ελλιμενίζοντας μεγάλα στρατιωτικά πλοία, με στόχο να εντείνουν την αμερικανική παρουσία στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ελέγχοντας ταυτόχρονα Ρωσία και Τουρκία. «Μετά την Αλεξανδρούπολη το Πεντάγωνο έβαλε στόχο νησιά στρατιωτικές βάσεις σε νησιά του Αιγαίου, ζητώντας από την Ελλάδα τη χρήση τους. Πρόκειται για νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα» τονίζει η Γενί Σαφάκ.
Türkiye’ye 40 km uzaklıktaki Dedeğaç’ı Atina’dan alıp askeri üs yapan ABD, şimdi de Çanakkale Boğazı’nı çerçeveleyen adaları istiyor.
“Gayri Askeri Statü”deki bu adalarda sınırlı sayıda kolluk kuvveti dışında asker bulundurmak Lozan’ın ihlali anlamına da geliyor.
— Yeni Şafak (@yenisafak) September 19, 2021
Η εφημερίδα επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, επισημαίνοντας πως η εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία, παραβιάζει τη Συνθήκης της Λωζάνης. «Παρά τα όσα αναφέρονται στη Συνθήκη, η Ελλάδα συγκέντρωσε στρατό και όπλα σ΄ αυτά τα νησιά αν και προειδοποιήθηκε αρκετές φορές από την Τουρκία (…) Με περισσότερες από 10 Navtex που εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020, τονίστηκαν και αναφέρθηκαν οι παραβιάσεις αυτές σε δώδεκα νησιά, συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου, της Λέσβου και της Σαμοθράκης, ζητώντας την άμεση αποστρατικοποίησή τους» καταλήγει το δημοσίευμα.