Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για τις διευρευνητικές με την Τουρκία, το άνοιγμα της οικονομίας αλλά και τη Ζέφη Δημαδάδα μετά την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην υπουργό
Παρά τον σάλο που προκλήθηκε από την καταγγελία της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφης Δημαδάμα για σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από πρώην υπουργό του ευρύτερου Προοδευτικού χώρου, η ίδια δεν θέλει να δώσει συνέχεια.
Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο OPEN. Επανέλαβε την στήριξη της στο πρόσωπο της, τονίζοντας ότι «η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να πέσει φως, τα πράγματα να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορείς να παρέμβεις στις αποφάσεις των γυναικών, στις αποφάσεις ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Από εμάς έχει την αμέριστη στήριξη».
Η κυρία Γεννηματά, απαντώντας για το πρόσωπο που φέρεται να προχώρησε στην παρενόχληση τόνισε ότι η κυρία Δημαδάμα τους διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στέλεχος ενεργό στο κόμμα, ότι ήταν πρόσωπο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Πρόσθεσε δε πως «από την μεριά μου ξεκαθάρισα αν είναι διατεθειμένη να δώσει στοιχεία το κόμμα θα πράξει τα δέοντα που επιβάλλονται. Εμείς στηρίζουμε απερίφραστα την κίνηση της κας Μπεκατωρου για να σπάσει ο κύκλος του φόβου και της σιωπής. Πρέπει να φοβούνται οι δράστες και όχι τα θύματα. Αν δεν ανοίξουν τα στόματα οι δράσεις θα μένουν ατιμώρητοι»
Μιλώντας για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η κυρία Γεννηματά, τόνισε πως «υπάρχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, δεν γνωρίζουμε σε βάθος την υπόθεση, έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και έχω την εμπιστοσύνη ότι θα γίνει ότι πρέπει σε βάρος όσων έχουν συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που έχει σημασία είναι να σπάσει το πέπλο της σιωπής, να σπάσει ο φόβος, άνδρες και γυναίκες να φτιάξουμε έναν κύκλο αλληλεγγύης για να στηρίξουμε τα θύματα. Να σταματήσει η λογική ότι φταίει και η γυναίκα ότι προκάλεσε που κάνουν τη γυναίκα ότι είναι ένοχη ή ότι δεν κατάλαβε».
Μιλώντας για τα θέματα της επικαιρότητας, η κυρία Γεννηματά εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαφωνία της στην παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως «θέλουμε να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια γιατί αυτό έχει να κάνει απολύτως με το μέλλον και τις ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά μας και το μέλλον της χώρας μας. Επομένως δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Μπορούν τα πανεπιστήμια να αναλάβουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν το χώρο τους. Με ομάδες αστυνομικών, μπορεί να είναι ιδιώτες, αυτά θα αποφασίσουν. Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να μπαίνει στο πανεπιστήμιο χωρίς κάρτα. Να μπει ένα τέλος στην ανομία, να είναι πραγματικά ένας χώρος διακίνησης ιδεών. Να υπάρχει έλεγχος. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι τα πανεπιστήμια».
Μιλώντας για τα εθνικά, η Επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης υπογράμμισε πως, «χρειάζονται καθαρές κόκκινες γραμμές, χρειάζεται επικαιροποιημένη εθνική γραμμή». Ενώ για τις διερευνητικές επαφές με τη Τουρκία σημείωσε, πως «εμείς θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η επανεκκίνηση των διερευνητικών. Είναι προφανές ότι οι διερευνητικές δεν εξελίσσονται κάτω από ένα κλίμα πίεσης, έντασης και συνεχιζόμενων προκλήσεων. Αυτό περίμενα ότι θα έπρεπε να έχει γίνει σαφές. Ξεκαθάρισα ότι το βάρος της χώρας μας θα πρέπει να πέσει στο να πιέσουμε την Τουρκία μέσω της πίεσης των εταίρων μας να δεχτεί στο εσωτερικό δίκαιο της, το δίκαιο της θάλασσας γιατί θα αποτελέσει σοβαρή ρεαλιστική βάση για να υπάρξει σοβαρή επίλυση αν από διερευνητικές περάσουμε σε διαπραγματεύσεις». Για την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυρία Γεννηματά είπε, πως είναι ελπίζει να είναι μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ουάσινγκτον -Αθήνας. Ενώ χαιρέτισε την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Για το άνοιγμα της οικονομίας, η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο. «Η δική μας θέση είναι ότι ναι, χρειάζεται να δούμε πως θα ανοίξουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Το άνοιγμα με ασφάλεια σημαίνει ότι παίρνεις τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και παίρνεις αποφάσεις με βάση το φορτίο της κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντιες αποφάσεις για όλη την χώρα, που είδαμε ότι δεν προστατεύουν ούτε την υγεία, ούτε από τις επιπτώσεις στην οικονομία». Φάνηκε θετική στο άνοιγμα των σχολείων επισημαίνοντας όμως ότι «πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Πρέπει να γίνει όπου το επιδημιολογικό φορτίο το επιτρέπει. Για τα σχολεία δεν μπορεί να ξανανοίξουν όπως λειτουργούσαν πριν κλείσουν. Δηλαδή, με συνωστισμό στις τάξεις, χωρίς τεστ για καθηγητές και μαθητές και ιδιαίτερα όταν υπάρχει κρούσμα. Είδαμε ότι δεν λειτούργησε στο προηγούμενο διάστημα. Άρα με ποια λογική θα ανοίξουν, όπως έκλεισαν, ενώ υπήρχε πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργούσαν».