SelectedΠολιτική

Γεωργιάδης: Χαμένη μάχη τα κλειστά καταστήματα την Κυριακή -Ανοησία η διατίμηση στις τιμές βασικών προϊόντων

«Η πολιτική μας δέσμευση είναι η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η θέση αυτή εκφράστηκε κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, το οποίο ενσωματώνει και σχετική κοινοτική οδηγία.

Ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως διαφάνηκε να υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόσο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας όσο και σε μια σειρά από διατάξεις που αφορούν πρωτοβουλίες του υπουργείου, ικανοποιώντας κάποια δίκαια πάγια κλαδικά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται οι όροι για τις διαδικτυακές διαφημίσεις υπηρεσιών τύπου κομμωτικής ή αισθητικής, τηρώντας από την μια την κοινοτική νομοθεσία και από την άλλη διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χιλιάδων κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου, που αφορά τον «περιορισμό της ευθύνης του πληρωτή για μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής (”phishing”)», ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που είχε προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, γι’ αυτό και προσθέσαμε μια δικλείδα ασφάλειας που δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση.

Για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων που εισάγεται στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μια τεχνική παλαίωσης που, αν και γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια στην χώρα μας, δεν υπήρχε ένα πλαίσιο δανειοδότησης, ελέγχου και προϋποθέσεων.

Γεωργιάδης: Όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη, βλέπει τι γίνεται τις Κυριακές
Σχετικά με τις ενστάσεις των κομμάτων ως προς τη δυνατότητα που παρέχεται με το νομοσχέδιο να μπορεί να ανοίγουν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό που θεσπίζεται, είναι να μπορεί να επιτρέπεται το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, μετά όμως από πρόταση του οικείου δημάρχου και με την συνακόλουθη έκδοση υπουργικής απόφασης.

Τόνισε πως «εάν σε μια τοπική κοινωνία, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή είναι ζητούμενο, καλώς να ανοίξουν τα καταστήματα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμείς θα πρέπει να πούμε “όχι δεν θα ανοίγετε”. Εάν από την άλλη δεν υπάρχει κοινωνική συμφωνία και δεν το επιθυμούν οι καταστηματάρχες και οι πολίτες, τότε δεν θα έρθει ποτέ ένα τέτοιο αίτημα από τον δήμαρχο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε πως η «μάχη των κλειστών καταστημάτων την Κυριακή» είναι «μια χαμένη μάχη, μια μάχη οπισθοφυλακής και όποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη, βλέπει τι γίνεται τις Κυριακές. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για πράγματα που τα λύνει η ίδια η ζωή».

Αναφερόμενος στις εκπτώσεις, ο υπουργός ανέφερε πως «εφέτος, σε τζίρο έχουν πάει πολύ καλά και έχουν ξεπεράσει τον τζίρο του 2019 και αυτό είναι καλό για το λιανεμπόριο».

«Η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες»
Για το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό «σχεδιάσθηκε και θεσμοθετήθηκε για να προστατεύσει τους οικονομικά ευάλωτους. Προφανώς, τον ζάπλουτο συμπολίτη μας δεν τον πειράζει εάν η φέτα έχει πάει 14 ευρώ το κιλό, τον συμπολίτη μας όμως που λαμβάνει 500 ευρώ σύνταξη τον πειράζει πάρα πολύ.

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ενοχλεί κάποια κόμματα, ή καταναλωτικές ενώσεις, ότι κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να πάρουν βασικά προϊόντα διατροφής φθηνότερα. Το “καλάθι του καταναλωτή” προσφέρει 830 προϊόντα με αποπληθωρισμό στον συμπολίτη μας που θέλει να τα πάρει. Αυτό γιατί είναι κακό, ομολογώ, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω».

Απαντώντας στο αίτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «εάν έμπαινε διατίμηση, αυτό θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία, αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».

Σημείωσε πως «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της».

Εμείς, είπε, «αυτό που κάναμε, ήταν να βάλουμε πλαφόν – διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους. Δεν είπαμε στον έμπορο δεν θα κερδίσεις, αλλά θα κερδίζεις στο ίδιο ποσοστό που κέρδιζες πριν τον πόλεμο, δηλαδή δεν θα αισχροκερδείς. Και είμαι περήφανος ως υπουργός, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που υπήρχαν παγκόσμιες ελλείψεις σε προϊόντα, εμείς εδώ στην χώρα μας δεν είχαμε ελλείψεις στα ράφια όπως είδαμε σε κάποιες βόρειες χώρες που είναι πολύ πιο προηγμένες της Ελλάδας».

Αναγνώρισε πως «ναι, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, αλλά παραμένουμε σταθεροί σε κάποιους δείκτες και μάλιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, και σε αυτόν τον τομέα πιστεύουμε ότι η πολιτική μας αποδίδει, πάντα στη σφαίρα του ρεαλιστικού και όχι στη σφαίρα του φαντασιακού που μπορεί κάποιοι να έχουν», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική κάνναβη είναι φαρμακευτική ουσία -Ήταν λάθος αυτά που έλεγα
Σχολιάζοντας την κριτική που του άσκησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ότι άλλαξε την άποψή που είχε για τη φαρμακευτική κάνναβη, ο υπουργός -μεταξύ άλλων- απάντησε «ναι, καταλάβαμε ότι είχαμε λάθος άποψη, όταν ήρθαν όλοι οι σύλλογοι των ασθενών της Ελλάδος και μας εξήγησαν τι τραβάγανε για να παίρνουν παράνομα την φαρμακευτική κάνναβη από το εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «τα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης τα έχει λύσει η ιατρική επιστήμη και δεν είναι θέμα πολιτικής διαμάχης. Αυτή η κουβέντα τελείωσε σε επίπεδο ιατρικής. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι φαρμακευτική ουσία. Ήταν λάθος αυτά που έλεγα, γιατί δεν είχα τη σωστή πληροφόρηση και εγώ είχα το θάρρος και αναγνώρισα το λάθος», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected