Η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εξωτερικών, έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την Αρμενία, να αναβαθμιστεί το ζήτημα στα διεθνή φόρα, ιδίως στο επίπεδο της ΕΕ, και να υπάρξει συντονισμένη αποστολή ανθρωπιστικών δράσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος.
O βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή για την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Ναγκόρνο Καραμαμπάχ (Αρτσάχ). Όπως σημείωσε, η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), παραβιάζοντας κατάφορα τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020, έχει ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι να έχουν εκτοπιστεί από τις πατρογονικές εστίες τους. Οι εν λόγω μονομερείς ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν συνιστούν πράξεις εθνοκάθαρσης και συνεπώς θα πρέπει να τύχουν ανάλογης και αποφασιστικής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με τον βουλευτή.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Οικονομόπουλος τόνισε: «Εσείς προσωπικά, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, όσο και στην ομιλία σας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Χάρβαρντ, στη Βοστώνη στις 25 Σεπτεμβρίου, μιλήσατε για επιθετικότητα σε διάφορες μορφές. Κάνατε αναφορά στην Ουκρανία, στην Αφρική, στο Σαχέλ, στον Νίγηρα, στο Τσαντ, στο Σουδάν, στη Λιβύη, στη Μέση Ανατολή. Δεν κάνατε, όμως, την παραμικρή αναφορά για τις στρατιωτικές ενέργειες στο Αρτσάχ. Δηλαδή, η Αρμενία κείται μακράν; Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη να πείτε;».
Γεραπετρίτης για σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμένιας υπερβαίνουν τις τυπικές φιλικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας, είναι σχέσεις που έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα. Η Ελλάδα ήταν εξάλλου από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τόσο τη Γενοκτονία στην Αρμενία το 1915 όσο επίσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας.
Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το υπουργείο Εξωτερικών εξ’ αρχής καταδίκασε αυτήν την επίθεση, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος ενημέρωσε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών ώστε να συντονίζουν τις δράσεις και να παρέχεται στη χώρα όποια βοήθεια εκείνος κρίνει αναγκαία.
Από την πρώτη στιγμή, δε, η Ελλάδα διατέθηκε ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και ήδη η χώρα μας μεριμνά για την αποστολή, πέρα και πάνω και από τον ειδικό μηχανισμό που έχει ενεργοποιήσει η ΕΕ. Εξαρτάται από την αρμενική κυβέρνηση εάν θα θελήσει να αποστείλει εκπατρισθέντες στην Ελλάδα που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και διαθέσιμη να τους υποδεχθεί, σύμφωνα με τον υπουργό.
Σε σχέση με τα διεθνή fora, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έχει προβεί στις αναγκαίες δράσεις, ώστε το ζήτημα να διεθνοποιεί και να λάβει τη θέση που του αρμόζει στα διεθνή όργανα. Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης έχει ζητήσει σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, να κληθεί ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να εκθέσει την κατάσταση η οποία υφίσταται αυτήν τη στιγμή στην Αρμενία και συνιστά βαθύτατη προσβολή, ανθρωπιστική και πολιτική.