SelectedΠολιτική

Γεραπετρίτης: «Η χώρα ή θα πάει μπροστά ή θα μπει πάλι σε καθεστώς πειραματισμού»

Πλειστηριασμοί και ακρίβεια, η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM για το ζήτημα των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι «με την τροπολογία που κατατέθηκε, βελτιώνεται πάρα πολύ το πλαίσιο της προστασίας, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής, ώστε να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία οφειλή» ενώ «μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης, καταργείται η ποινή της προεξόφλησης». «Κυρίως αυτό που φέρνει η νέα ρύθμιση είναι ότι πλέον δεν θα μπορούν αδικαιολόγητα οι πάροχοι (servicers) να αρνούνται τη ρύθμιση που θα προκύπτει από ένα αντικειμενικό σύστημα. Το βάρος της απόδειξης θα το έχει πλέον ο φορέας» τόνισε.

Στο ερώτημα δε, αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι, στην περίπτωση νίκης του κυβερνώντος κόμματος, την επόμενη 4ετία δεν θα υπάρξει τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω απολύτως. Με τον φορέα θα διασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα βγαίνει από το σπίτι του», εξάλλου η σχέση δανειολήπτη θα μετατρέπεται σε σχέση μισθωτή για ένα χρονικό διάστημα. Και, εν κατακλείδι, «θα ενισχύεται ο ευάλωτος και στις δόσεις του και θα μπορεί να επαναγοράζει το ακίνητο». «Οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε ο καθένας θα μπορεί να διασφαλίζει την κατοικία του», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

«Κάθε κουβέντα μας είναι μετρημένη»
Στο σημείο αυτό προχώρησε, μάλιστα, και σε μια γενική πολιτική παρατήρηση: «Σε ό,τι με αφορά και γενικά στην κυβέρνηση, νομίζω ότι αυτό που μας διακρίνει, είναι ότι δεν λέμε πάρα πολύ μεγάλες κουβέντες. Κάθε κουβέντα μας είναι μετρημένη, για αυτό μερικές φορές μπορεί να λέμε λιγότερα από ό,τι οι πολιτικοί μας ανταγωνιστές. Αλλά εκείνα τα οποία λέμε, οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία. Ό,τι λέμε, κατ’ αρχήν το κάνουμε».

«Ο εισαγόμενος πληθωρισμός είναι μια τεράστια αιμορραγία»
Σε συνέχεια της σημερινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού, στη Βουλή, ότι ξεπέρασαν τις 700.000 οι αιτήσεις για το market pass, αναγνώρισε πως είναι «ένα πρόβλημα τεράστιο, επηρεάζει οριζόντια όλες τις ελληνικές οικογένειες και, μάλιστα, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων».

«Ο εισαγόμενος πληθωρισμός είναι μια τεράστια αιμορραγία για όλους. Οι 700.000 είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός. Είναι ένα οριζόντιο μέτρο, περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών πληρούν αυτά τα μικρά σχετικώς, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με την ενίσχυση αυτή, στο μεγαλύτερο ποσοστό η αύξηση του πληθωρισμού εξοβελίζεται», υπογράμμισε και προσέθεσε:

«Πλέγμα σχετικής προστασίας απέναντι στην ακρίβεια»
«Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι επαρκής η ανακούφιση, κανένα επίδομα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις τιμές που μπορεί να τρέχουν σε πολύ βασικά αγαθά». Ωστόσο, διευκρίνισε, σε συνδυασμό με το «καλάθι του νοικοκυριού» και την πραγματική αύξηση εισοδημάτων, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της αύξησης των συντάξεων», έχουμε, εν τέλει, «ένα πλέγμα σχετικής προστασίας απέναντι στην ακρίβεια. Έχω την ελπίδα ότι οι επόμενοι μήνες θα δείξουν μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ήδη, τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σχετικά ενθαρρυντικά».

Και, σε έναν πιο προσωπικό τόνο, «και εγώ ψωνίζω και κάθε εβδομάδα βλέπω τις τιμές, οι οποίες αυξάνουν και μάλιστα σε πολύ καίρια αγαθά. Εξαιρώ το “καλάθι του νοικοκυριού” το οποίο έχει πάει πάρα πολύ καλά και ήταν μια πολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα, που έχουν αναπαράγει πλέον και άλλα κράτη. Η αλήθεια είναι ότι το καλάθι του σούπερ μάρκετ είναι ένα πάρα πολύ ακριβό καλάθι πια. Ευτυχώς έχουμε ύφεση στο ενεργειακό, η τιμή τού φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν πέσει αρκετά. Όμως, επειδή το ζήτημα είναι δομικό, νομίζω ότι θα μας ταλαιπωρήσει για ένα διάστημα. Από την άλλη είμαστε κάτω από το μέσο όρο στον πληθωρισμό των βασικών αγαθών αυτή τη στιγμή και ελπίζω ότι θα πάμε καλύτερα».

«Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά μας»
Δεσμεύτηκε δε, ότι «θα συνεχίζουμε, όσο χρειάζεται, να στηρίζουμε όσο μπορούμε τα νοικοκυριά μας, και ιδίως τα πιο ευάλωτα. Δεν είναι εύκολη άσκηση, μακάρι το ελληνικό Δημόσιο να ενίσχυε όλους τους πολίτες έτσι ώστε οι εισαγόμενες αυξήσεις να μην είναι τέτοιες ώστε να μην δημιουργούν κίνδυνο στην οικονομική ισορροπία των νοικοκυριών».

Από την άλλη, όμως, «όσο πηγαίνεις σε πολύ μεγάλες επιδοτήσεις, τόσο δημιουργείς και συνθήκες για τη συμπίεση της ελληνικής οικονομίας. Εμείς, για λόγους αρχής, δεν θέλουμε να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία έχουμε κατακτήσει με τεράστιο κόπο».

«Βελούδινο μεν, αλλά όχι διαζύγιο» η αποχώρηση Καραμανλή
Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είπε πως είναι «βελούδινο μεν, αλλά όχι διαζύγιο. Ο πρώην πρωθυπουργός, μια εμβληματική φυσιογνωμία για την παράταξη, δεν παίρνει διαζύγιο από την παράταξη. Το αντίθετο, ήταν πολύ σαφής η δήλωσή του, ότι στηρίζει πάντοτε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την υπηρετεί αδιαλείπτως».

Εξάλλου, συνέχισε, «η άποψη που έχουμε είναι ότι ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στις επάλξεις αυτού του αγώνα. Είναι ένας αγώνας που δεν είναι μόνο για τη ΝΔ, αλλά ένας αγώνας για την κοινωνία. Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η χώρα θα πάρει μια θεμελιώδη επιλογή: να πάει μπροστά κεφαλαιοποιώντας ό,τι έχουμε πράξει ή να μπει πάλι σε ένα καθεστώς πειραματισμού. Νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι πάλι μπροστάρης σε αυτήν την προσπάθεια».

«Η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη μας προτεραιότητα»
Ερωτηθείς, μάλιστα, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται να είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε με έμφαση: «Η Θεσσαλονίκη είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά τής παράταξης και του πρωθυπουργού. Κατά τούτο όποια επιλογή λάβει, θα είναι προς όφελος της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Και όλοι μας στηρίζουμε πάρα πολύ αυτήν την προσπάθεια να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο εθνικό και περιφερειακό, με πολύ μεγάλα έργα που έρχονται και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της. Η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη μας προτεραιότητα».

Στο ερώτημα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ειδικότερα δε, αν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την προσωπική του θέση ότι αυτό δεν θα συμβεί.

«Είμαστε σε εκλογική εγρήγορση»
Στο «δια ταύτα» όμως, «είμαστε πράγματι σε εκλογική εγρήγορση, υπό την έννοια ότι εμείς είμαστε έτοιμοι. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι Απρίλιο-Μάιο, σε κάποια στιγμή εντός αυτού του διαστήματος, θα έχουμε τις εκλογές. Υπάρχει απόλυτη προετοιμασία και του μηχανισμού του Υπουργείου Εσωτερικών. Από την άλλη, ακόμη κάνουμε δουλειά. Δεν ξέρω τι συνέβαινε στις προηγούμενες κυβερνήσεις διότι ως προς αυτό είμαι νέος στην πολιτική, είναι η πρώτη μου θητεία στην κυβέρνηση».

Επιπροσθέτως, «όλοι οι υπουργοί βρίσκονται στις επάλξεις, έχουμε ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Τις επόμενες 2,5 εβδομάδες ψηφίζουμε εννέα νομοσχέδια, όλα πολύ σημαντικά, με κοινωνικό πρόσημο. Νομοσχέδια τα οποία εν πολλοίς αλλάζουν ακόμη και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε ορισμένες περιπτώσεις». Και στο σημείο αυτό παρέθεσε κάποια από αυτά, όπως το νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό -«μία πολύ μεγάλη και σε συμβολικό και σε ουσιαστικό επίπεδο μεταρρύθμιση». Ακόμη, νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον κατώτατο μισθό, την επιτάχυνση της διοικητικής δικαιοσύνης. Την Πέμπτη (σ.σ. αύριο) ψηφίζεται η αναμόρφωση του πόθεν έσχες, ενώ θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. «Η δουλειά μας θα συνεχισθεί μέχρι την τελευταία ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές», δήλωσε κλείνοντας.

Και ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατέληξε λέγοντας πως «έχουν γίνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να πάμε πολύ μπροστά ακόμη για να καταφέρουμε να φέρουμε τη χώρα εκεί που επιθυμούμε. Το καλύτερο δεν είναι αρκετό, θέλουμε πολύ καλύτερα».

You may also like

More in Selected