Πολιτική

Γεραπετρίτης: Κατευθύνσεις και όχι δεσμεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Τα χρήματα της ΕΕ είναι μια επένδυση στο αύριο της χώρας», ανέφερε ο  υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης 

Τα χρήματα από την ΕΕ «δεν θα δοθούν μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποιες ταμειακές ανάγκες, θα πρέπει να πιάσουν τόπο», κι όχι μόνο για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι «δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, θα υπάρξουν οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από εκεί και πέρα θα είναι επιλογή της ελληνικής πολιτείας». Σε ό,τι αφορά τα ελληνο-τουρκικά, «υπάρχει πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει κλιμάκωση σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτείας», κατέστησε σαφές ο υπουργός Επικρατείας, υπενθυμίζοντας την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας στα νερά της ανατολικής Μεσογείου «όταν χρειάστηκε». Γι' αυτό και «η Τουρκία θα σκεφθεί πολύ περισσότερο, τουλάχιστον δύο φορές, πριν πράξει ο,τιδήποτε», πρόσθεσε.

Διπλωματική επιτυχία

Ξεκινώντας από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «ένα τεράστιο οικονομικό "πακέτο", που προηγούμενο δεν έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δίδεται κατά βάση με τη μορφή των επιδοτήσεων και όχι των δανείων, αυτό, ήδη, είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος». «Από αυτήν τη διαπραγματευτική δίνη η Ελλάδα βγήκε πολλαπλώς κερδισμένη, όχι μόνο γιατί μπήκε σε όλα τα χρηματοδοτικά "εργαλεία" αλλά ιδίως γιατί πραγματικά πήρε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα 750 δισ. Έχουμε μία σοβαρότατη διπλωματική επιτυχία», συμπλήρωσε.

Επένδυση στο αύριο της χώρας

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το πού θα διοχετευθούν οι πόροι. «Είναι αυτονόητο ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποιες ταμειακές ανάγκες, θα πρέπει να πιάσουν τόπο», ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν, σε αντίστοιχες ευκαιρίες, τα χρήματα «πήραν τη μορφή επιδοτήσεων που εξαφανίστηκαν». Όμως, τώρα, αυτά τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της χώρας. Όταν επιλέξουμε τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε, να σκεφθούμε και τις επόμενες γενιές, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και επικαλέστηκε τις κοινοτικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας: Μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημόσια υγεία, την ανταγωνιστικότητα, την πράσινη οικονομία, δηλαδή την οικολογία, το ψηφιακό κράτος. «Σε όλα αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, οι πολίτες θα βρίσκονται μέσα, όχι μόνο σήμερα, αλλά και όλες οι επόμενες γενιές», υποστήριξε.

Άλλο δεσμεύσεις, άλλο κατευθύνσεις

Στην ερώτηση μήπως το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης φέρει μαζί του και νέες δεσμεύσεις (με αφορμή και όσα δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στην εφημερίδα «Τα Νέα»), απάντησε ότι ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε κυρίως για το υφιστάμενο πλαίσιο, εξάλλου σήμερα ως απότοκο των μνημονίων υπάρχει ένα σύστημα αυξημένης εποπτείας. «Ούτως ή άλλως παρακολουθούμαστε από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις μας στη δημόσια οικονομία, τον τρόπο με τον οποίο δαπανούμε τα δημόσια έσοδα. Δεν βρισκόμαστε σε ένα απλό καθεστώς παρακολούθησης, όπως συμβαίνει με άλλα κράτη μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου», τόνισε, επισημαίνοντας πως το τελευταίο 10μηνο της παρούσας διακυβέρνησης όλες οι εκθέσεις που έχουν γίνει από μέρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εξαιρετικά θετικές, «η Ελλάδα, πράγματι, βαδίζει σε ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και πηγαίνουμε γενικά καλά». Εν κατακλείδι, «δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, θα υπάρξουν οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από εκεί και πέρα θα είναι επιλογή της ελληνικής πολιτείας».

Στην επόμενη ερώτηση, εάν το εθνικό σχέδιο της επόμενης μέρας θα είναι περισσότερο τεχνοκρατικό και λιγότερο ανθρωποκεντρικό, απάντησε επικαλούμενος τη διαχείριση της πανδημίας: «Έχουμε αποδείξει (σ.σ. ως κυβέρνηση) ότι ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και το μοντέλο που η κυβέρνηση ακολούθησε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν βαθύτατα ανθρωποκεντρικό. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα είχαμε αυτήν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση υπέρ της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης». Όπως παρατήρησε, βεβαίως η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς, αλλά στο τέλος της ημέρας, σε επιλογές με οικονομικό κόστος, «επιλέξαμε τη δημόσια υγεία, και αυτό ήταν μία πολιτική επιλογή, επιλογή αρχής για την κυβέρνηση».

Και, «θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές να δαπανηθούν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, να γίνουν έπεα πτερόεντα, να δοθούν σε επιδόματα που θα διασφαλίσουν μία άνεση στη σημερινή γενιά αλλά θα υπονομεύσουν όλες τις υπόλοιπες. Τα μέτρα που θα λάβουμε», διαβεβαίωσε, «θα είναι εντελώς στοχευμένα, διαρθρωτικά, εμπροσθοβαρή, θα έχουν σημασία για την επόμενη γενιά, θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, μία σύγχρονη παιδεία και κυρίως ένα περιβάλλον που όλες οι γενιές θα μπορούν να έχουν πλήρεις και καλά αμειβόμενες εργασιακές σχέσεις».

Ισχυρός παίκτης, η Ελλάδα

Κλείνοντας με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι «είναι μία δύσκολη στιγμή, υπάρχει μία διεθνής ρευστότητα που καλλιεργείται και από την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μία σοβαρότατη κοινωνική αναταραχή». Και μαζί, συμπλήρωσε, το ζήτημα της δημόσιας υγείας, η ύφεση, η ανεργία, άρα ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο είναι αρνητικό. «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και ίσως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση του οδηγού (…) έχουμε μία πολύ ισχυρή διπλωματική θέση, την οποία δεν πρόκειται να την αναλώσουμε», υπογράμμισε, κάνοντας γνωστό ότι «οι συμμαχίες μας θα ενισχυθούν». Σε αυτό το σημείο, δε, κάλεσε να θυμηθούν όλοι τον συμβολισμό δύο ημέρες μετά τα γεγονότα στον Έβρο, οι τέσσερις πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών να βρίσκονται στα ελληνο-τουρκικά, και ευρωπαϊκά, σύνορα. «Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίκτης και αυτό θα φροντίσουμε να παραμείνει έτσι», ανέφερε εμφατικά.

Αλλά στο σενάριο να επιμείνει η Τουρκία στις έρευνες στη Μεσόγειο, ο υπουργός Επικρατείας είπε κατ' αρχάς ότι «αυτό το οποίο συνέβη είναι η δημοσίευση σειράς αιτήσεων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων στο αντίστοιχο τουρκικό ΦΕΚ» και ως εκ τούτου «είμαστε ακόμη μακριά από την επιχειρησιακή υλοποίηση, το παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά. Υπάρχει πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει κλιμάκωση σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της ελληνικής Πολιτείας». «Είμαστε απολύτως έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, και διπλωματικά και επιχειρησιακά, να αντιδράσουμε ανάλογα σε ό,τι συμβεί», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, δε, ότι ενισχύεται σε υποδομές ο ελληνικός στρατός, η χώρα μας έχει τις διεθνείς διπλωματικές συμμαχίες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν έμπρακτη μορφή, θυμίζοντας την ελληνο-γαλλική συμμαχία και την εμφάνιση της γαλλικής φρεγάτας, όταν χρειάστηκε, στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα, «αυτήν τη στιγμή έχουμε εξαιρετικά μεγάλη ισχύ για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Και, νομίζω, η Τουρκία θα σκεφθεί πολύ περισσότερο, τουλάχιστον δύο φορές, πριν πράξει οτιδήποτε στην ευαίσθητη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

You may also like