Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) αύξησε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου το 2015
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει περίπου 400.000 αιτήσεις ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, σχεδόν διπλάσιος αριθμός συγκριτικά με το 2014, ενώ ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Thomas de Maizière ανακοινώνει νέα μέτρα αντιμετώπισης των αυξανόμενων ξενοφοβικών επιθέσεων.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) αύξησε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου το 2015.
Την Τετάρτη (6 Μαΐου), το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα για 400.000 νέες αιτήσεις ασύλου μέχρι το τέλος του έτους. Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, η BAMF ίσως ανακοινώσει ακόμη υψηλότερο αριθμό, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κεντροδεξιός πολιτικός ανέφερε επίσης ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός των αιτούντων άσυλο από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Τους πρώτους τρεις μήνες μόνο, το ήμισυ του συνόλου των αιτούντων άσυλο από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων ήρθε στη Γερμανία, τόνισε. Επεσήμανε ότι είναι επίσης επισφαλείς οι προβλέψεις σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων που θα διασχίσουν τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Την Παρασκευή, ο de Maizière θα συναντηθεί με τους συναδέλφους του από τα κρατίδια για μια σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες. «Έχουμε μια νέα κατάσταση και θα πρέπει αντίστοιχα να λάβουμε νέα μέτρα», ανέφερε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Η BAMF πιέζει για την κατηγοριοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας σε «ασφαλείς χώρες καταγωγής», εξήγησε. Με τον τρόπο αυτό, είπε, οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο θα μπορέσουν να υποβάλλονται σε επεξεργασία στο πλαίσιο ταχείας διαδικασίας, καθώς και να επιταχύνεται η απέλαση.
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με σκληρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων PRO ASYL φοβάται περαιτέρω διάβρωση του δικαιώματος στην εξατομικευμένη διαδικασία ασύλου.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής των προσφύγων θα πρέπει να προβούν σε μια ισχυρότερη δέσμευση για την αποδοχή προσφύγων, ανέφερε η ΜΚΟ.
Η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερους πρόσφυγες από άλλα κράτη της ΕΕ, εξήγησε η οργάνωση. Στην τελική, οι μεγαλύτερες κοινότητες των προσφύγων (στην Ευρώπη) της Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν βρίσκονται στη Γερμανία, και θα πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες η ευκαιρία να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί που βρίσκονται οι οικογένειες και οι συγγενείς τους, υποστήριξε η ProAsyl.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία παραμένει η πιο δημοφιλής χώρα για τους αιτούντες άσυλο. Το 2014, η Γερμανία επεξεργάστηκε 172.945 αιτήσεις, σύμφωνα με την Eurostat, ακολουθούμενη από τη Σουηδία (74.980), την Ιταλία (63.000), τη Γαλλία (57.000) και το Ηνωμένο Βασίλειο (31.070).
Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνείς οργανισμούς που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Αυτό ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 30.000 κάθε μέρα, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ 38.000.000 ανθρώπων.
Οι πράξεις βίας εις βάρος των μειονοτήτων αυξήθηκαν κατά 25%
Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε επίσης τους αριθμούς για τις πράξεις βίας με πολιτικά κίνητρα. Η αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τον αντισημιτισμό έφθασε σε ένα νέο υψηλό ρεκόρ στις 1.596 περιπτώσεις. Ο De Maizière χαρακτήρισε τη νέα αυτή κατάσταση «πολύ ανησυχητική». Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, υπήρχαν 25% περισσότερες ξενοφοβικές επιθέσεις, τόνισε.
«Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική και πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών. Οι επιθέσεις σε καταφύγια ασύλου και προσφύγων παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2014. Κατεγράφησαν 203 παραβάσεις, σε σύγκριση με τις 58 το 2013, και ακροδεξιοί ήταν υπεύθυνοι για 175 από αυτές τις επιθέσεις.