Διεθνή

Γερμανία – έρευνα: Το «Τείχος» ακόμη διακριτό στη γερμανική κοινωνία

CAD2D06042D2A13BFAC4AF198CB04E98.jpgΕικοσιπέντε χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, το «Τείχος» υπάρχει ακόμη σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το τέλος της διαίρεσης της Γερμανίας, οι διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής εξακολουθούν να είναι σαφώς αισθητές. Αυτές οι διαφορές δεν είχαν καν προβλεφθεί από τους συντάκτες της μελέτης από το Ινστιτούτο του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, η οποία επικεντρώθηκε στην κατάσταση της γερμανικής ενότητας.

«Τα αποτελέσματα εξέπληξαν και εμάς ακόμη», δήλωσε ο Reiner Klingholz, διευθυντής του ινστιτούτου. Είτε για την ηλικιακή δομή του πληθυσμού, την οικονομική ισχύ ή το ποσοστό της εγκατάλειψης του σχολείου – όταν οι ερευνητές μετέφεραν τα αποτελέσματα σε ένα χάρτη της Γερμανίας παρουσιάστηκε σχεδόν παντού η ίδια εικόνα.

«Τα παλιά σύνορα μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας μπορεί ακόμα να τα δει κανείς παντού», δήλωσε ο Klingholz. Οι συνέπειες της γερμανικής διαίρεσης έχουν διαρκέσει περισσότερο από ό, τι πολλοί πίστευαν το 1990 κατά τη στιγμή της επανένωσης, τονίζεται στη μελέτη.

Το ποσοστό των νέων πολύ χαμηλότερο στην ανατολή

Μετά την πτώση του Τείχους, πολλοί νέοι, μορφωμένοι Γερμανοί της ανατολικής Γερμανίας πήγαν στη Δύση. Για το λόγο αυτό, και λόγω της σημαντικής μείωσης της γεννητικότητας, τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχασαν πάνω από 2 εκατομμύρια από τα 14,5 εκατομμύρια κατοίκους τους μεταξύ του 1991 και του 2013. Ταυτόχρονα, οι πληθυσμοί της Βαυαρίας, Βάδης-Βυρτεμβέργης και του Schleswig-Holstein αυξήθηκαν σημαντικά. Αλλά από τότε, η τάση έχει σταθεροποιηθεί.

Αλλά ακόμα και αν δεν είναι τόσο πολλοί άνθρωποι στην πρώην Ανατολική Γερμανία που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, η μετανάστευση των τελευταίων 25 ετών έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα λεγόμενα «νέα κρατίδια».

Το ποσοστό των ατόμων κάτω των 20 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερο στα νέα κρατίδια από ό, τι στην παλιά Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχουν βιώσει μια άνω του μέσου όρου αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον πληθυσμό. «Στην Ανατολή, υπάρχει έλλειψη νέων που μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια», είπε ο Klingholz.

Διαφορές στο εισόδημα και την κατανάλωση

Αν και οι διαφορές στα εισοδήματα έχουν μειωθεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, εξακολουθούν να είναι σαφώς διακριτές. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι στην πρώην Ανατολική Γερμανία κερδίζουν μόνο τα τρία τέταρτα του μηνιαίου ακαθάριστου εισοδήματος των Γερμανών στη Δύση. Έτσι, δεν είναι περίεργο που δεν μπορούν να ξοδεύουν τόσο πολύ στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό για τα ακριβά προϊόντα, όπως τα ρολόγια και τα κοσμήματα, αλλά όχι τόσο πολύ για την ηλεκτρονική ψυχαγωγία.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν σαφείς διαφορές στους τομείς της μετανάστευσης. Στα πέντε κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, το ποσοστό των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο (στο εσωτερικό) είναι κάτω από 5%. Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο, το Αμβούργο και τη Βρέμη, αλλά και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Έσση και Βάδη-Βυρτεμβέργη, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις κατοίκους έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο. Την ίδια στιγμή, οι αρνητικές απόψεις σχετικά με τους μετανάστες είναι πιο διαδεδομένες στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Σε μεγάλο βαθμό, Ανατολή και Δύση έχουν φθάσει σε ίδια επίπεδα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, τον αριθμό των παιδιών και την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των μητέρων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι μεγαλύτερα από ό, τι στη Δύση.

Επίμονα κλισέ

Σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχουν περισσότερες διαφορές από ό, τι ομοιότητες μεταξύ των πολιτών στην Ανατολή και τη Δύση. Από αυτούς, ένας στους τρεις ερωτηθέντες στην πρώην Ανατολική Γερμανία, θεωρούν τους «δυτικούς» αλαζόνες.
Αντίθετα, οι Ανατολικογερμανοί θεωρούνται «δυσαρεστημένοι» από ένα μικρό αριθμό των ερωτηθέντων στα παλιά γερμανικά κρατίδια της δυτικής Γερμανίας. Ακόμη και 25 χρόνια μετά την επανένωση, τα κλισέ έχουν παραμείνει έντονα.

You may also like

More in Διεθνή