Τα δυο κόμματα συζητούν με το SPD για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία – Εκπρόσωπος των Πρασίνων έχει τονίσει επανειλημμένως πως είναι ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει σε εξαγωγή υποβρυχίων στην Άγκυρα, τη στιγμή που ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα – Μεταρρυθμίσεις και μια «σαφή πυξίδα για τις εξαγωγές όπλων ζητά το FDP
Ένας μετεκλογικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Ερντογάν, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία.
Η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων (Die Gruene) για θέματα Δικαιοσύνης και Αφοπλισμού Κάτια Κέουλ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι «τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά τον νατοϊκό εταίρο και κράτος-μέλος της ΕΕ – Ελλάδα, είναι ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει στην εξαγωγή υποβρυχίων στην Αγκυρα».
Tην ίδια ώρα, η Σάντρα Βέσερ από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχει υπογραμμίσει ότι η ασφάλεια των δημοκρατιών βασίζεται επίσης στο να μπορεί κανείς να υπερασπιστεί τον εαυτό του στρατιωτικά ενάντια στους «αυτοκράτορες», δείχνοντας την Τουρκία.
«Το γεγονός ότι η Γερμανία μπορεί να ζήσει εν ειρήνη και με ασφάλεια στην ελευθερία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και ΕΕ, λεχει να κάνει και με την αποτελεσματική και συνεργάσιμη βιομηχανία όπλων. Επομένως, η γερμανική βιομηχανία πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζεται με εταίρους στην ΕΕ και χρειάζεται σταθερούς και αξιόπιστους κανόνες.
Αν και το FDP απορρίπτει τις εξαγωγές όπλων σε περιοχές κρίσης και θεωρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιο ουσιώδη από τις εξαγωγές όπλων, αυτό λειτουργεί μόνο εάν η Γερμανία συμφωνήσει σε κοινά πρότυπα με τους συμμάχους της. Ως εκ τούτου, ζήτησε μεταρρυθμίσεις και μια «σαφή πυξίδα για τις εξαγωγές όπλων».
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» αναφέρει ότι, πλέον, υπάρχει αντίσταση στην εξαγωγή έξι γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP).
«Λόγω των “τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου”, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει την άδεια που δόθηκε το 2009 για την πώληση έξι υποβρυχίων», υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος FDP, Mπιγιάν Ντγιρ Σαράι.
Μετά την σφοδρή επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος το καλοκαίρι του 2020, το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene) είχε ζητήσει την ανάκληση της άδειας εξαγωγής έξι υποβρυχίων (τύπου 214) προς την Τουρκία.
Στις αρχές του έτους, η «πράσινη» βουλευτής Κάτια Κέουλ είχε ανέβει στο βήμα της ομοσπονδιακής βουλής, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να μην παραδοθούν τα γερμανικά υποβρύχια στη γείτονα χώρα.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, είχε επαφές με στελέχη του κόμματος.
Μετά τις συναντήσεις, διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι το ελληνικό αίτημα για μη εξαγωγή τον υποβρυχίων βρήκε θετική ανταπόκριση και πως «ακόμα και οι πιο διστακτικοί συνομιλητές έδειξαν κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».