Η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε σε αντίσταση κατά των ακροδεξιών εξτρεμιστών, καθώς 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Νταχάου, συναγωγές βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία
Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του ναζιστικού ολοκληρωτισμού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου κατέθεσε την Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επ’ ευκαιρία της απελευθέρωσής τους από τους συμμάχους.
Η καγκελάριος προειδοποίησε για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γερμανία και κάλεσε σε αντίσταση κατά των ακροδεξιών εξτρεμιστών, καθώς 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Νταχάου, συναγωγές στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ακόμη υπό αστυνομική προστασία.
Στο Νταχάου οι Ναζιστές κατασκεύασαν το πρώτο μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι από 40.000 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τις ασθένειες και την πείνα.
«Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε τους ανθρώπους που διώχθηκαν και βασανίστηκαν, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά, πίστευαν διαφορετικά και ζούσαν διαφορετικά από την αντίληψη του εθνικοσοσιαλισμού» σημείωσε η κ. Μέρκελ. «Κανείς στη Γερμανία δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, όταν συναγωγές χρειάζονται μαζική αστυνομική προστασία ή ραβίνοι δέχονται επίθεση» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την καγκελάριο, η εβραϊκή ζωή είναι μέρος της γερμανικής κουλτούρας. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ατέλειωτη οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία του εθνικοσοσιαλισμού» επισήμανε.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933. Το στρατόπεδο κατασκευάστηκε στην πόλη Νταχάου που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο.
Στο στρατόπεδο αυτό οι Ναζιστές συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν. Ανάμεσα σ’ εκείνους που πέρασαν από το φριχτό αυτό στρατόπεδο ή βρήκαν το θάνατο εκεί, συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες αγωνιστές. Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρξε και ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Το Νταχάου λειτούργησε μέχρι τη συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945.