Οικονομία

Γερμανία: Ο υπουργός Άσμουσεν τάσσεται υπέρ του προγράμματος Ντράγκι

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Διχασμένο φαίνεται το Βερολίνο μπροστά στο ανακοινωθέν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έχει πολλάκις εναντιωθεί στην ιδέα δημιουργίας νέου χρήματος (1,2 τρισ. ευρώ) από την ΕΚΤ, οδηγώντας σε μια σχετική απομόνωσή της στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο ζήτημα, που τείνει τώρα να επεκταθεί και στο εσωτερικό της.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Γεργκ Άσμουσεν, έμπιστο στέλεχος της κυβέρνησης Μέρκελ και πρώην συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του στους Financial Times, εκφράζει την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ΕΚΤ για τόνωση της ανάπτυξης, αλλά υπογραμμίζει τον κίνδυνο αύξησης της οικονομικής ανισότητας.

Με αφορμή την ομιλία του στο Παρίσι, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας τόνισε: «Έχουμε σαφείς λόγους να πιστεύουμε πως μεγάλου σκέλους επεκτάσεις του ισολογισμού μέσω δημοσιονομικής αγοράς κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ανισότητας εισοδήματος».

Ο κ. Άσμουσεν θεωρείται ένας από τους «έμπιστους άνδρες» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που τον διάλεξε προσωπικά από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ το 2012, όπου ήταν συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι.

Σε αντίθεση όμως με άλλους αξιωματούχους που δεν καλωσόρισαν την απόφαση της ΕΚΤ, αλλά, αντίθετα, φάνηκαν να έχουν κριτική διάθεση ως προς τις κινήσεις της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ο κ. Άσμουσεν πήρε σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις τους, δηλώνοντας: «Η δική μου θέση στο ζήτημα είναι πως, δεδομένης της κατάστασης που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, η ΕΚΤ βλέπει τυχόν ακούσιες παρενέργειες που μπορεί να έχουν τέτοια ανορθόδοξα μέτρα, ως μιας μορφής παράπλευρη απώλεια που πρέπει να γίνει ανεκτή, καθώς αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγαλύτερη σειρά κινδύνων συνδεδεμένη με απραξία μπροστά σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των στόχων της ΕΚΤ για σταθερότητα τιμών».

Πιο απλά, ο υπουργός Άσμουσεν εξηγεί πως, σε αντίθεση με τους φόβους άλλων αξιωματούχων στο Βερολίνο για αρνητικές επιπτώσεις της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, οι επιπτώσεις αυτές είναι σαφώς μικρότερες από τις επιπτώσεις μιας άπραγης ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, η αναφορά του σε «ξεκάθαρη παραβίαση των στόχων της ΕΚΤ για σταθερότητα τιμών», εννοεί τις συνέπειες του αποπληθωρισμού στον παραγωγικό ιστό που μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές.

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Η προώθηση νομισματικής πολιτικής έχει ως στόχο την διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα βοήσει στην αποφυγή περαιτέρω αύξηση της ανισότητας… Πολύ μικρός πληθωρισμός, γενικά, ωφελεί τους πιστωτές και όχι τους δανειολήπτες».

You may also like