Ιδιαίτερη ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο στο σύνολο των γερμανικών κομμάτων όσο και στις αρχές η συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή στην Κολονία υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καθώς εκτιμούν ότι η ατμόσφαιρα στην γερμανοτουρκική κοινότητα είναι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «δηλητηριασμένη».
Ιδιαίτερη ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο στο σύνολο των γερμανικών κομμάτων όσο και στις αρχές η συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή στην Κολονία υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καθώς εκτιμούν ότι η ατμόσφαιρα στην γερμανοτουρκική κοινότητα είναι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «δηλητηριασμένη».
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως δε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δέχονται ηλεκτρονικά μηνύματα μίσους, απειλητικά τηλεφωνήματα, αλλά και παροτρύνσεις να καταδώσουν αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε αυτό το βεβαρυμένο κλίμα πρόκειται να διαδηλώσουν την Κυριακή περίπου 15.000 άτομα, ενώ έχουν δηλωθεί στις αρχές και «αντιδιαδηλώσεις», από SPD, FDP, Αριστερά και Πράσινους, με το σύνθημα «να σταματήσουμε την ‘Ερντο-τρέλα’» επιχειρώντας λογοπαίγνιο με το όνομα του Τούρκου Προέδρου και της γερμανικής γλώσσας. Τα κόμματα έχουν μεν καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά προειδοποιούν ότι «μια τέτοια απόπειρα δεν επιτρέπεται να γίνει εργαλείο ώστε δημοκρατία και κράτος δικαίου να αντικατασταθούν από μια απολυταρχία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν». Συγκεντρώσεις έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν και ακροδεξιές ομάδες.
Η διαδήλωση υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν διοργανώνεται από την «Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών», η οποία ήταν και κατά το παρελθόν υπεύθυνη για συγκεντρώσεις του Τούρκου Προέδρου στην Γερμανία.
«Η τουρκική εσωτερική πολιτική δεν έχει θέση σε γερμανικό έδαφος. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτήν, μπορεί ευχαρίστως να εγκαταλείψει τη χώρα μας και να επιστρέψει στην Τουρκία», δηλώνει ο ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ και τονίζει ότι η ελευθερία της άποψης και της διαδήλωσης είναι υψηλό αγαθό και «αυτό θα έπρεπε να πάρει ως παράδειγμα η Τουρκία του Ερντογάν, αλλά αυτή απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αξίες της διαφωτισμένης Ευρώπης». Προσθέτει δε ότι η ελευθερία διαδήλωσης δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εισαγωγή στην Γερμανία τις τουρκικές εσωτερικές διαμάχες.
Ο αρμόδιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για τα εσωτερικά θέματα Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ προειδοποιεί ότι «πρέπει να εμποδίσουμε να εισαχθεί στη χώρα μας και να κλιμακωθεί περαιτέρω εδώ στους δρόμους και στις πλατείες μας η μαζική αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Ερντογάν, η οποία διεξάγεται όχι μόνο πολιτικά και ρητορικά, αλλά και με βία», ενώ κάνει λόγο ακόμη και για πιθανή απαγόρευση της συγκέντρωσης, αν και αναγνωρίζει ότι τα εμπόδια για κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγάλα. «Εάν όμως οι αρμόδιες αρχές έχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι από την σχεδιαζόμενη διαδήλωση θα προέλθουν πράξεις βίας και ποινικά αδικήματα, τότε θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά ένα αίτημα απαγόρευσης», δηλώνει.
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις Μπούρκχαρντ Λίσκα θεωρεί μια απαγόρευση ως «νομικά δύσκολη», αλλά τονίζει, σε δηλώσεις του στο «Der Spiegel», ότι «θα πρέπει να τεθούν σαφείς όροι, όπως περισσότερη περιφρούρηση που θα εγγυηθεί την ειρηνική εκδήλωση». Βλέπει δε την εκδήλωση «με ανησυχία, διότι μάλλον βαθαίνει παρά μειώνει τον ήδη υπάρχοντα διχασμό στην γερμανοτουρκική κοινότητα».
Οι αστυνομικές αρχές απέρριψαν πάντως το αίτημα για διοργάνωση της συγκέντρωσης σε κεντρική πλατεία της Κολονίας, επικαλούμενες ζήτημα επάρκειας χώρου και η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί τελικά σε ειδικό χώρο εκδηλώσεων λίγο πιο μακριά από το κέντρο.