Pegida, AfD και NPD έμοιαζαν να ανήκουν πια στο παρελθόν. Όσο όμως συνεχίζουν να έρχονται τα κύματα προσφύγων στη Γερμανία, τόσο ενισχύεται η ακροδεξιά και μάλιστα από πολίτες που ανήκουν πολιτικά στον κεντρώο χώρο.
Ο όρος «φθινοπωρινή επίθεση» ακούγεται τις τελευταίες εβδομάδες όλο και συχνότερα από το περιβάλλον του κόμματος Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD).
Το κόμμα που έμοιαζε τους τελευταίους μήνες να περνά αργά αλλά σταθερά στην αφάνεια μετά την διάσπασή του, επιστρέψει δυναμικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Forsa του δίνουν 7% παγγερμανικά, 9% στη Βαυαρία και 13% στην Σαξονία. Είναι η δεξιά πτέρυγα του κόμματος που απόμεινε μετά την διάσπαση να εκπροσωπεί τα αρχικά του ονόματος AfD.
Είναι γεγονός ότι το κλίμα στη Γερμανία αλλάζει, αν τουλάχιστον πιστέψουμε δημοσκοπήσεις, όπως εκείνη της Ifratest dimap που δείχνει ότι το 51% των ερωτηθέντων ανησυχούν για τα κύματα προσφύγων που περνούν καθημερινά τα γερμανικά σύνορα. Ο πολιτικός επιστήμονας Χάγιο Φούνκε, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, φέρνει ως παράδειγμα την ανατολικογερμανική πόλη Μάισεν: «Το κλίμα στην πόλη μονοπωλείται από τον όχλο. Από εκείνους που λένε: όχι εκείνοι, όχι εδώ, αποκλείεται. Και οι πρόσφυγες θα δουν τι θα πάθουν! Θα τους κυνηγήσουμε! Πρόκειται για κυριαρχία του όχλου».
Απογοητευμένο το 10% του πληθυσμού
Την άποψη ότι τα όρια μεταξύ ακροδεξιάς και τμημάτων του πολιτικού κέντρου είναι συχνά ρευστά, ασπάζεται ο κοινωνιολόγος Χάιντς Μπούντε. Κάνει μάλιστα λόγο για ένα κομμάτι της κοινωνίας που είναι «πικραμένο» από το εισόδημα, τη θέση εργασίας του και το κοινωνικό του στάτους. Το χαρακτηρίζει η ζηλοφθονία έναντι των μεταναστών, που έχουν, σε αντίθεση με εκείνους, στο πλευρό τους το γερμανικό κράτος, λέει ο Χάιντς Μπούντε: «Πιστεύω ότι πρόκειται περίπου για το 10% του πληθυσμού της χώρας. Δεν αναφέρομαι οπωσδήποτε σε ανέργους. Είναι άνθρωποι με παιδεία, οι οποίοι διατείνονται ότι είναι ανοιχτοί απέναντι σε ξένους πολιτισμούς κα ξένες χώρες. Βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν περισσότερα στη ζωή τους, αλλά οι συνθήκες, που οι ίδιοι δεν ελέγχουν, τους εμπόδισαν τελικά».
Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι ακόμα και το κίνημα Pegida που έμοιαζε να «ξεφουσκώνει» τον τελευταίο καιρό, εμφανίζεται και πάλι ενισχυμένο με νέες πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δρέσδης. 9.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σαξονίας, χαρακτηρίζοντας την καγκελάριο «προδότρια» και τους πρόσφυγες «ζώα».
Το κλίμα των τελευταίων μηνών ευνοεί και την επιστροφή του ακροδεξιού ΝΡD. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν διεξάγονταν την Κυριακή τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας το NPD θα ξεπερνούσε εύκολα το όριο του 5% για την είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο. Από ότι όλα δείχνουν οι νέοι εν δυνάμει ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος προέρχονται πολιτικά από τον κεντρώο χώρο.