Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα στις υπηρεσίες της φοροαποφυγής; Σύμφωνα με παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν μεγάλα ΜΜΕ τόσο από τη Γερμανία, όσο και από άλλες χώρες, κυρίως δε από τις ΗΠΑ, γερμανικές τράπεζες, με προεξάχουσα την Commerzbank, βοήθησαν πελάτες τους να αποφύγουν μεγάλο ποσοστό των φόρων που τους αναλογούσαν, χρησιμοποιώντας διάφορα «παραθυράκια» του συστήματος.
Μεγάλη ερευνητική ομάδα από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Βαυαρίας BR, την Washington Post και το γραφείο ερευνών ProPublica της Νέας Υόρκης, αποκάλυψαν ότι γερμανικές τράπεζες «εξυπηρέτησαν» μεγάλο αριθμό πελατών τους, προκειμένου να αποφύγουν σημαντικούς φόρους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες για το γερμανικό Κράτος ανέρχονται σε τουλάχιστον πέντε δισ. ευρώ.
Το τέχνασμα που χρησιμοποίησαν ήταν το εξής. Επιχειρήσεις εκτός γερμανικών συνόρων είχαν στην κατοχή τους μετοχές γερμανικών εταιρειών, τις οποίες «δάνεισαν» σε γερμανικές τράπεζες, πριν την καταβολή των μερισμάτων, τα οποία φορολογούνται. Οι τράπεζες υποχρεούνται μεν να καταβάλουν το 25% ως φόρο, ωστόσο δικαιούνται έκπτωση ακόμη και στο 100%, γεγονός που συνεπάγεται ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο επιστρέφει αυτούσιο και «καθαρό» από φόρους, στον μερισματούχο του. Οι δε γερμανικές τράπεζες, παρακρατούσαν το 5% του ποσού, ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους.
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις αποφεύγουν σχεδόν το μισό ποσοστό του φόρου που τους αναλογεί, από τα κέρδη που προκύπτουν από την απόδοση κεφαλαίων. Ο εκπρόσωπος της Commerzbank, η οποία διασώθηκε με την καταβολή 18,2 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο, αρνήθηκε την ύπαρξη του συγκεκριμένου ζητήματος, λέγοντας πως «διασφαλίζουμε μέσω εκτεταμένων εσωτερικών συστημάτων και ελέγχων ότι όλες οι εμπορικές συναλλαγές συνάδουν με το ισχύον δίκαιο». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, σε δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά η Commerzbank ενεργεί «αναπόφευκτα στο πλαίσιο των επονομαζόμενων καταστάσεων cum/cum». Μάλιστα εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Vanguard φέρεται να επιβεβαιώνει στο δημοσιογραφικό δίκτυο που ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση ότι πρόκειται για μια «ευρέως διαδεδομένη πρακτική».
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει εκφράσειο κάποια θέση μετά το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο είχε δρομολογήσει τέλoς του προηγούμενου Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο με στόχο να απλοποιήσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου τη φορολόγηση επενδυτικών ταμείων και κατ΄επέκταση να βάλει φραγμό στα κρούσματα φοροαποφυγής.
Aποστολή