Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο προτείνει τη φιλοξενία στο κρατίδιό του έως και 2.000 προσφύγων από την Ειδομένη υπό προϋποθέσεις.
Νέα μείωση σημειώνει ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία. Όπως γράφει η σαββατιάτικη Bild επικαλούμενη στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, από την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας έως την Πέμπτη της τρέχουσας καταγράφηκαν 800 πρόσφυγες -130 κατά μέσο όρο ημερησίως.
Καθοριστικό ρόλο στην αισθητή μείωση των προσφύγων που περνούν τα γερμανικά σύνορα έπαιξε το σφράγισμα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου στην αρχή του έτους, με αποτέλεσμα ωστόσο τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Ο αριθμός του στον πρόχειρο προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης είχε ξεπεράσει αισθητά τις 10.000 το προηγούμενο διάστημα. Την κατάσταση εκεί εξετάζει να αποσυμφορήσει ο αριστερός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο, προτείνοντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel να αναλάβει τη φιλοξενία 1.000 έως 2.000 προσφύγων από την Ειδομένη.
Χρόνιες, σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Θουριγγία
Οι δηλώσεις του Μπόντο Ράμελο δεν συνιστούν πάντως ανακοίνωση μονομερών πρωτοβουλιών άλλα στοχεύουν την προώθηση μιας συζήτησης. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας στο Spiegel, το κρατίδιό του είναι έτοιμο να συμβάλει σε μια «ευρωπαϊκή λύση ποσοστώσεων» σε ό,τι αφορά την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάλλιστα θα μπορούσαν τα επτά από τα δέκα προσφυγικά κέντρα φιλοξενίας στο κρατίδιό του, τα οποία είναι άδεια αυτή την ώρα, να δεχτούν 1000-2000 ανθρώπους από την Ειδομένη. Αλλά, όπως επισημαίνει «στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας περισσότερων ομοσπονδιακών κρατιδίων» της Γερμανίας. Μια άλλη προϋπόθεση που θέτει ο κ. Ράμελο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει στο θέμα της βίζας για αυτούς τους πρόσφυγες και να παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη.
Ο πολιτικός του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς επισημαίνει ακόμη ότι η πρόταση του δεν γίνεται μόνο για φιλανθρωπικούς λόγους. Εργοδότες του κρατιδίου του τού εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έρχονται πλέον πρόσφυγες στη Θουριγγία. Ας σημειωθεί ότι το κρατίδιο πάσχει εδώ χρόνια από έλλειψη εργατικού δυναμικού και προπαντός εξειδικευμένων εργαζομένων. Αυτή ήταν άλλωστε η βασική αιτία που πριν πέντε εβδομάδες, παρουσία του Μπόντο Ράμελο και του έλληνα υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, υπογράφτηκε στην πρωτεύουσα της Θουριγγίας, Ερφούρτη «Μνημόνιο Συνεννόησης». Σκοπός του μνημονίου είναι τόσο η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα όσο και η επαγγελματική εκπαίδευση νεαρών Ελλήνων στις επιχειρήσεις της Θουριγγίας.