Οι επενδύσεις θεωρούνται ως ένα από τα κλειδιά για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρει στο ρεπορτάζ του για το κυβερνητικό σχέδιο το RND
Ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το δημοσιογραφικό δίκτυο RND με τον τίτλο «Ελλάδα 2.0. Πώς ο Μητσοτάκης θέλει να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού». Το άρθρο σημειώνει: «Το ελληνικό σχέδιο, περίπου 2.000 σελίδων, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο από την Πέμπτη και θα υποβληθεί στην Κομισιόν για έγκριση έως τα μέσα Απριλίου, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: το 37% των επιχορηγήσεων προορίζονται για “πράσινα” έργα όπως τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακαινίσεις κτιρίων εξοικονόμησης ενέργειας, επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα και ηλεκτροκίνηση. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, των φορολογικών αρχών και των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών και της τεχνολογίας 5G. Το πρόγραμμα εστιάζει επίσης στην απασχόληση, στην επαγγελματική κατάρτιση και στα μέτρα κοινωνικής συνοχής, καθώς και στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων».
Και το άρθρο καταλήγει: «Οι επενδύσεις θεωρούνται ως ένα από τα κλειδιά για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Στα δέκα χρόνια της κρίσης χρέους από το 2008 έως το 2018, η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης. Τώρα η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει τη χώρα σε ύφεση. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ εκτιμά το επενδυτικό κενό από τα χρόνια της κρίσης, σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι το αναπτυξιακό σχέδιο θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια και θα προσθέσει 7 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ. Τα πρώτα κεφάλαια θα μπορούσαν να ρεύσουν ήδη το καλοκαίρι».
Πηγή: Deutsche Welle