Οι δύο βιομηχανίες είπαν ότι αν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από την ΕΕ, θα μπορούσαν εντός τριών ετών να παράξουν τα κλασικά εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Για τα mRNA ήθελαν περισσότερα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης
Ο υπουργός Ανάπτυξης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι πριν από περίπου 4 μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ενημερώσουν ποιες εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούσαν να παράξουν εμβόλια εάν τους δινόταν η πατέντα.
«Μετέφερα το αίτημα σε όλη την ελληνική βιομηχανία» τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει: «Μόλις 2 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και είπαν ότι εάν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από την ΕΕ θα μπορούσαν εντός 3 ετών να παράξουν τα εμβόλια κλασικού τύπου δηλαδή της Astra Zeneca και J&J. Για τα εμβόλια mRNA θα ήθελαν περισσότερα χρόνια και χρήματα».
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως «Η ύπαρξη πατεντών είναι κομβικό σημείο για την παραγωγή πρωτότυπων φαρμάκων. Χωρίς πατέντες δεν υπάρχουν πρωτότυπα καινοτόμα φάρμακα. Δεν είναι το ζήτημα των πατεντών που αποτρέπει την παραγωγή φαρμάκων αλλά αυτό που επιτρέπει την έρευνα. Οι πατέντες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης πρωτότυπων καινοτόμων φαρμάκων». Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία προβλέπει το «σπάσιμο» των πατεντών όταν επικρατούν εξαιρετικές και έκτακτες συνθήκες ή λόγοι δημόσιας υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο στις 4.4.2020 ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δημόσια στηρίξει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου για την άρση των πατεντών των εμβολίων και των τεστ διάγνωσης κορωνοϊού.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, είπε ότι η biontech που συνεργάζεται με την Pfizer για την παραγωγή του εμβολίου, έλαβε γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ, για αυτό και η Ευρώπη αγόρασε φθηνότερα το συγκεκριμένο εμβόλιο σε σχέση με το Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ.