Για μεγαλο-οφειλέτες με χρέη που ξεπερνούν τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας ξεκίνησε το νέο σύστημα πλειστηριασμών που σχεδίασε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο δεν αφορά σε καμία περίπτωση οφειλέτες με χρέη κάτω από 300.000 ευρώ.
Στόχος της ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης των στοιχείων των πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και να προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους, για να ανέβει το τίμημα υπέρ του δημοσίου.
«Μέχρι τώρα αρκούσε μία δημοσίευση σε μία τοπική εφημερίδα πχ της Ζακύνθου, αλλά έτσι ο μεγαλο-οφειλέτης μπορεί να ήλπιζε ότι θα βγει άγονος ή ότι θα αρπάξει μέσω τρίτων και πάλι το ακίνητό του καταβάλλοντας ένα ευτελές τίμημα» έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες.
Οι ίδιες πηγές έδιναν και εξηγήσεις για τα «περίεργα» που αποκαλύφθηκαν από τα πρώτα ακίνητα που βγήκαν «στο σφυρί». Συγκεκριμένα, στα 2 από τα πρώτα 3 ακίνητα η τιμή πρώτης προσφοράς είναι πολλαπλάσια της αξίας του ακινήτου που εμφανίζεται στο σύστημα.
«Σε πολλές περιπτώσεις, τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου όταν έγινε η κατάσχεση δεν ίσχυε ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων. Ο δικαστικός κλητήρας έκανε μια πρόχειρη εκτίμηση χωρίς συγκριτικά ή άλλα στοιχεία και είναι αυτή η αξία που αναγράφηκε στον φάκελο κατάσχεσης. Εκ των υστέρων όμως, οι περιοχές αυτές μπορεί να μπήκαν στον αντικειμενικό και να καθορίστηκε υψηλότερη αντικειμενική αξία. Από το νόμο απαγορεύεται το δημόσιο να κάνει πλειστηριασμό που να ξεκινά από τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής. Στις περιπτώσεις αυτές, η αξία που αναγράφεται στο σύστημα δεν αντιστοιχεί στην πραγματική. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις όπου ίσχυαν οι αντικειμενικές, η εκτίμηση της αξίας είναι πιο ρεαλιστική σε σχέση με την αντικειμενική».