Ολοταχώς για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οδεύει η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το Ταμείο ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ανοίξει την υποψηφιότητα για το ανώτατό του αξίωμα και θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις σήμερα.
Η πρώτη πενταετής θητεία της Λαγκάρντ ως διευθύνων σύμβουλος λήγει στις 5 Ιουλίου, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ Αλεξέι Μόζιν δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις αρχές Μαρτίου. Η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, εκλέχθηκε το 2011 με αντίπαλο υποψήφιο τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Ογκουστίν Κάρστενς, για να αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εν μέσω ενός σεξουαλικού σκανδάλου.
Ήδη ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε πως η χώρα του θα την υποστηρίξει: «Σε μια χρονική στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτό που λέω ένα επικίνδυνο κοκτέιλ ρίσκων, πιστεύω ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει το όραμα, την ενέργεια και την οξύνοια να βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Λαγκάρντ δεν έχει αντιπάλους στην κούρσα για την δεύτερη θητεία, παρά μόνο… τις δίκες που την περιμένουν το επόμενο διάστημα στη Γαλλία, σχετικά με την υπόθεση Μπερνάρ Ταπί. Η γαλλική δικαιοσύνη μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως θα διερευνήσει τον ρόλο της στην πληρωμή περίπου 400 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία και όπως σημειώνει το Newsweek στην ειδική του έκδοση με αφορμή το φόρουμ του Νταβός: «Κανείς δεν ξέρει τι έχει το μέλλον για την Κριστίν Λαγκάρντ, μια δεύτερη θητεία ή φυλακή»!
Η Λαγκάρντ, που χαίρει θετικών κριτικών από διεθνείς ηγέτες, είπε τον Οκτώβριο ότι ήταν «έτοιμη να υπηρετήσει» για μια ακόμα θητεία, αλλά αυτό εξαρτώνταν από τα μέλη του ΔΝΤ. Η Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλλει την διαταγή διεξαγωγής δίκης και έχει πει ότι έπραξε με γνώμονα το συμφέρον της γαλλικής πολιτείας και υπό πλήρη νομική συμμόρφωση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της και στην ικανότητά της να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της με επιτυχία.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής του Ταμείου, βελτιώθηκε η κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης, παρατάθηκαν δανειακά προγράμματα στην δανειοδοτούμενη Ελλάδα, και προστέθηκε το κινεζικό νόμισμα γιουάν στο καλάθι των βασικών αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ.
Επίσης, πέρσι το Ταμείο κέρδισε την αποδοχή από το αμερικανικό κογκρέσο ενός προγράμματος-σταθμού μεταρρυθμίσεων που δίνουν μεγαλύτερο ευθύνη αποφάσεων στην ψήφο της Κίνας και εκείνη άλλων σημαντικών αναδυόμενων αγορών.