Για νέο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα σχεδόν 500.000 ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται εκτοπισμένοι στη Λιβύη, προειδοποιεί η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Εξωτερικών των «28» που έχει δει το πρακτορείο Reuters.
Στην επιστολή, η κ. Μογκερίνι σημειώνει μάλιστα ότι οι Βρυξέλλες μελετούν το ενδεχόμενο να στείλουν μη στρατιωτική αποστολή στη βορειοαφρικανική χώρα, προκειμένου να υποστηριχθεί η τοπική Αστυνομία, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και η φύλαξη των συνόρων.
Η Λιβύη βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικού χάους από την ανατροπή του δικτάτορα Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011. Από το 2014 η χώρα είναι διαιρεμένη μεταξύ μίας μετριοπαθούς φιλοδυτικής κυβέρνησης και μίας ισλαμικής κυβέρνησης που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη. Πολλές περιοχές και πόλεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο διάφορων αντάρτικων ομάδων με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.
Η κρίση στη Λιβύη έχει εγείρει έντονες ανησυχίες στην Ε.Ε., με δεδομένο ότι ο μεταναστευτικός διάδρομος μεταξύ Λιβύης και Ιταλία φαίνεται να αναθερμαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες έχουν ενταθεί από την ταχεία εξάπλωση του πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, με τους τζιχαντιστές να ελέγχουν την πόλη Σίρτη και να έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον πολλών οικισμών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το θέμα της Λιβύης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας με την κ. Μογκερίνι, στο περιθώριο της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική. Η Λιβύη είναι μία χώρα όπου το [ISIS] καταλαμβάνει θέσεις και είναι μία χώρα που χρησιμοποιείται από μαφίες διακινητών ανθρώπων», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.