Διεθνή

Για οικονομία, υγεία και μετανάστευση συγκρούστηκαν οι 7 αρχηγοί στη Βρετανία

07E59B8BF5D543E1D3A3837C4F71D221.jpgΣε ό,τι αφορά την οικονομία το ντιμπέιτ επικεντρώθηκε στη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την επόμενη πενταετία. Στο θέμα της μετανάστευσης ο Νάιτζελ Φάρατζ κατέστησε απολύτως σαφές ότι η θέση του UKIP είναι πως ο μόνος τρόπος ελέγχου του αριθμού των μεταναστών είναι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Την ευκαιρία να πείσουν τους πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 7ης Μαΐου είχαν τα κυριότερα βρετανικά κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στο χθεσινοβραδινό (Πέμπτη) τηλεοπτικό debate , το οποίο για πρώτη φορά διεξήχθη με τη συμμετοχή επτά πολιτικών ηγετών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών, ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών, ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP, η Νίκολα Στέρτζιον του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP, η Νάταλι Μπένετ των Πρασίνων και η Λίν Γουντ του Κόμματος της Ουαλίας Plaid Cymru διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί τεσσάρων τομέων πολιτικής, όπως τέθηκαν σε ισάριθμες ερωτήσεις από μέλη του ακροατηρίου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία το ντιμπέιτ επικεντρώθηκε στη διαχείριση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την επόμενη πενταετία. Ο Πρωθυπουργός Κάμερον επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να συνεχιστούν οι περικοπές αντί να αυξηθούν οι φόροι, κάτι που βρήκε αντίθετο τον κ. Μίλιμπαντ. Λιγότερες περικοπές από τους Συντηρητικούς και λιγότερο εξωτερικό δανεισμό από τους Εργατικούς υποσχέθηκε ο κ. Κλεγκ. Ο κ. Φάρατζ τάχθηκε υπέρ της λιτότητας, ενώ οι τρεις κυρίες της τηλεμαχίας επέκριναν δριμύτατα την πολιτική της λιτότητας που επέβαλε ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το δεύτερο ζήτημα που ήγειρε το ακροατήριο ήταν το μέλλον του εθνικού δημόσιο συστήματος υγείας NHS, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην απερχόμενη κυβέρνηση ότι προωθεί πολιτικές που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Όλοι οι ηγέτες, περισσότερο ή λιγότερο, διατράνωσαν την υποστήριξή τους στη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

Στο θέμα της μετανάστευσης ο κ. Φάρατζ κατέστησε απολύτως σαφές ότι η θέση του UKIP είναι πως ο μόνος τρόπος ελέγχου του αριθμού των μεταναστών είναι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο κ. Κάμερον επανέλαβε τα μέτρα που έχει εξαγγείλει με σκοπό τον περιορισμό πρόσβασης των κοινοτικών μεταναστών στο σύστημα πρόνοιας της Βρετανίας, επαναλαμβάνοντας ότι μπορεί να επιτύχει μία νέα καλύτερη σχέση με τις Βρυξέλλες με τις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει.

Ο κ. Μίλιμπαντ κατηγόρησε τον ηγέτη των Συντηρητικών ότι έχει απομονώσει τη χώρα στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι καταστροφική. Ο κ. Κλεγκ μίλησε για «καλή» και «κακή» μετανάστευση, διαχωρίζοντας το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης από την ελευθερία πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων μεταναστών στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων της Βρετανίας. Οι τρεις γυναίκες της συζήτησης επισήμαναν τα οφέλη που έχουν οι μετανάστες στην οικονομία και τον κοινωνικό πλουραλισμό της Βρετανίας.

Η τελευταία ερώτηση που δέχθηκαν οι πολιτικοί ηγέτες αφορούσε το μέλλον των νέων, που μοιάζει δυσοίωνο μετά από χρόνια οικονομικής δυστοκίας. Οι απαντήσεις όλων αναφέρονταν στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας, διευκόλυνσης της πρόσβασης στη στεγαστική αγορά και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης.

Ο μέσος όρος των πρώτων τριών δημοσκοπήσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής αναμέτρησης έδωσε ως νικήτρια τη Νίκολα Στέρτζιον, η οποία εντυπωσίασε εκτός από το κοινό και τους περισσότερους αναλυτές. Στις προτιμήσεις του κοινού ακολούθησαν σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη και μεταξύ τους οι κκ. Κάμερον, Φάρατζ και Μίλιμπαντ.

You may also like

More in Διεθνή