«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μόσχα κατηγόρησε χθες, Παρασκευή, το Κίεβο ότι «ξαναγράφει την ιστορία» και χρησιμοποιεί «πραγματικά ολοκληρωτικές μεθόδους», μετά την έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο μιας σειράς νόμων οι οποίοι έχουν στόχο την «αποσοβιετοποίηση» της Ουκρανίας.
«Το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους αληθινά ολοκληρωτικές, οι οποίες επιτίθενται στην ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της συνείδησης», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία «διχάζει την κοινωνία και προωθεί μια εθνικιστική ιδεολογία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το Κίεβο παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις του, «εξυμνώντας» τους μαχητές του αμφιλεγόμενου Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA), ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον του Κόκκινου Στρατού και είχε συνεργαστεί με τους ναζί πριν στραφεί εναντίον τους.
«Τοποθετώντας στο ίδιο επίπεδο τους φασίστες επιτιθέμενους και τους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν τον φασισμό, οι ουκρανικές αρχές προδίδουν εκατομμύρια βετεράνους» και ταυτόχρονα «προσπαθούν να διαγράψουν τη συλλογική μνήμη εκατομμυρίων Ουκρανών», συνεχίζει η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
Για τη Μόσχα, οι αμφιλεγόμενοι νόμοι που υιοθετήθηκαν την Πέμπτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο αποτελούν σύμβολα της «εθνικιστικής ιδεολογίας» η οποία κυριαρχεί στο Κίεβο, ενώ απειλούν ακόμη και την «επιτυχημένη ανάπτυξη της Ουκρανίας ως κράτους»
.
«Σε μια περίοδο που η Ουκρανία χρειάζεται ικανότητες για να βγει από τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση» την οποία αντιμετωπίζει, η χώρα αυτή αντιθέτως «οδηγείται στην άβυσσο», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
Οι Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν προχθές Πέμπτη, με μια διαδικασία που διήρκεσε μόλις μερικές ώρες και χωρίς να υπάρξει εκτεταμένος διάλογος, μια σειρά νόμων οι οποίοι εξισώνουν το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς και ποινικοποιούν την «δημόσια άρνηση» του «εγκληματικού χαρακτήρα» τους, καθώς και την «αναπαραγωγή», την «μετάδοση» και την «δημόσια χρήση» των συμβόλων τους.
Τα μνημεία σοβιετικών αξιωματούχων πρόκειται να αποκαθηλωθούν, ενώ δρόμοι, και κοινότητες θα μετονομαστούν σε περίπτωση που παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού.
Σε περίπτωση παραβίασης της νέας νομοθεσίας, η οποία μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, οι οργανώσεις ή τα κόμματα που προβαίνουν σε αυτή θα απαγορεύονται, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.
Τα πρόσωπα που θα καταδικάζονται για την αναπαραγωγή ή τη μετάδοση σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, ιδίως όσοι αναπαράγουν δημοσίως τον σοβιετικό ύμνο, θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και δέκα ετών, βάσει της νέας νομοθεσίας.
Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί, μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην επανάσταση του 1917.