Οικονομία

Γιατί διαλύθηκε η Task Force

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του, στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά κύριο λόγο, για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η οργή των Βρυξελλών για την μη ύπαρξη αποτελεσμάτων στον τομέα της διαφθοράς αποτελεί ίσως έναν από τους παράγοντες που πυροδότησαν την αυτοκριτική διάθεση του κ. Τσίπρα.

Πηγές των Βρυξελλών εκφράζουν δυσπιστία σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς που μαστίζει την Ελλάδα, καθώς οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς μοιάζουν να έχουν μείνει κενό γράμμα. Ήταν οι θέσεις ενός ρομαντικού που πίστευε στην αλλαγή, ή λειτούργησαν όπως θα έλεγαν κάποιοι κυνικά αποκλειστικά ως ψηφοθηρικό δόλωμα;

Την ακινησία και στασιμότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση για το έργο της «εν υπνώσει» επί μήνες Task Force στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί, παρότι σημειώθηκε πρόοδος τα χρόνια που η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν λειτουργούσε στην Αθήνα, η υπηρεσία της διακόπηκε απότομα ήδη επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειχνε διατεθειμένη να συναινέσει στη συνέχιση της λειτουργίας της ομάδας. Παρά τις αρχικές φωνές που ήθελαν η Task Force να αλλάζει όνομα και να μεταφέρεται στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε, αναδιπλώθηκε και πάλι και αποφάσισε να λειτουργήσει σαν να θεωρεί ανεπιθύμητα τα μέλη της ομάδας, λέγοντας «όχι» στη βοήθεια των Ευρωπαίων για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημοσίου.

Βέβαια, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να λειτουργήσει μία νέα υπηρεσία με την ονομασία «Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», η οποία θα έχει την ευθύνη της υποστήριξης διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να συντονίζει τις εργασίες της.

Ωστόσο, για μήνες η ομάδα παρέμεινε ανενεργή ενώ θα μπορούσε να αποδώσει σημαντικά, κυρίως κατά την περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το στέλεχος της Κομισιόν με το οποίο συνομιλήσαμε υπό τον όρο της ανωνυμίας αναγνωρίζει ότι πολλοί ήταν οι Έλληνες αξιωματούχοι που ενήργησαν σωστά, ωστόσο αυτό που παρατηρεί με λύπη είναι η απουσία επικοινωνίας ανάμεσα στις δομές της ελληνικής πολιτείας. Επισημαίνει ακόμη ότι στην Αθήνα δεν έχει γίνει αντιληπτή η σημασία σύστασης ενός οργάνου που θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από την πρόληψη στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Στο σημείο αυτό αναγνωρίζει στην ελληνική πλευρά το ελαφρυντικό ότι… δεν υπάρχει παράδοση στη συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς.

«Η διαδικασία κινείτο αργά, ωστόσο κάποια βήματα έγιναν. Παρ’όλα αυτά η Task Force διαλύθηκε από την τωρινή κυβέρνηση και όλη η δουλειά έπεσε στο κενό. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Μέσα σε πέντε χρόνια δεν επιτεύχθηκε τίποτα και βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: στην αρχή πρόοδος και στη συνέχεια οπισθοδρόμηση και όλες οι προσπάθειες χάνονται», δηλώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υψίστης σημασίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι ανεξάρτητες και διαρκείς μεταρρυθμίσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αν και γνωρίζει καλά πως η Ελλάδα μαστίζεται από ακινησία και διοικείται από τα συνδικάτα, τα οποία όπως εξηγεί αρνούνται να δεχθούν αλλαγές.

Ποια, όμως, είναι τα κύρια λάθη που έχουν διαπραχθεί; Η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης, καθώς το «φτηνό χρήμα» χρησιμοποιήθηκε στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις που θα αποτελούσαν βάση για ανάπτυξη. Παρά τις προσδοκίες, επισημαίνει ο αξιωματούχος, δεν σημειώθηκε ούτε βελτίωση, ούτε εκσυγχρονισμός στις κρατικές υπηρεσίες, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια δεν είναι άλλα από την κακοδιαχείριση, τη δυσλειτουργία του κράτους, τη γραφειοκρατία, την πελατειακή σχέση και την υπερβολική επιρροή που ασκούν τα πολιτικά κόμματα.

Όλα τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να τα αλλάξει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να επιφέρει τροποποιήσεις, ωστόσο, ο αξιωματούχος τονίζει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται στο να αντιγράφει τη συμπεριφορά των προκατόχων του, προσθέτοντας ότι δεν είχε ούτε την κατάλληλη προετοιμασία, ούτε την απαραίτητη στρατηγική.

Αποτέλεσμα της στασιμότητας είναι το χάσιμο πολύτιμου χρόνου, τη στιγμή που έπρεπε ήδη να σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο συλλογής φόρων, στο κτηματολόγιο, το σύστημα δικαιοσύνης, οι τομείς που κατά κύριο λόγο πάσχουν στη χώρα.

«Είναι λάθος τα κόμματα να χρησιμοποιούν την διαφθορά σαν πολιτικό όπλο. Γιατί στην πραγματικότητα τίποτα δεν γίνεται κι η διαφθορά συνεχίζεται», προσθέτει το στέλεχος της Κομισιόν, που παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δηλώνει αισιόδοξος πως κάτι θα αλλάξει στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία