Ένα στίγμα για τις μελλοντικές κινήσεις του οίκου αξιολόγησης S&P σχετικά με τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας έδωσε ο Marko Mrsnik επικεφαλής EMEA της Standard & Poor’s. Όπως δήλωσε από το βήμα του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, αν η οικονομική ανάπτυξη εξελίσσεται καλά, αν υπάρξει ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, πτώση της πολιτικής αστάθειας και περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών τότε όλα αυτά θα «πυροδοτήσουν» ένα γύρο αξιολογήσεων, με θετική ματιά για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του αμερικανικού οίκου, ο S&P δίνει «Β» αξιολόγηση στην Ελλάδα, αλλά οι αγορές σε αυτή τη φάση δίνουν πιο κάτω, μεταξύ Β- ή τρία CCC. Όπως τόνισε η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
Παρόλα αυτά διαφωνεί με το στόχο της κυβέρνησης για πλεόνασμα 4%, εκτιμώντας ότι το 2% είναι πιο ρεαλιστικό. Παράλληλα, δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει να αυξάνει τα έσοδα της, αλλά από πλευράς δαπανών οι κινήσεις είναι περιορισμένες. «Θεωρούμε επίσης ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο όφελος», τόνισε.
Σχετικά με το χρέος δήλωσε ότι μόνο το ένα τέταρτο είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, όλα τα άλλα είναι στο θεσμικό μέρος των πιστωτών. Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, ότι το καθαρό εμπορικό χρέος είναι προς όφελος της Ελλάδας, λόγω της ωριμότητας των χρεών στα 16,5 χρόνια. Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν προβλέπεται άμεση επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα σύντομα. «Αν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους που περιμένουμε θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάκαμψη της ανάπτυξης», υποστήριξε.
Τέλος, εκτίμησε ότι η πιθανότητα πτώχευσης, δηλαδή η μη πληρωμή χρέους από τις ελληνικές αρχές έχει μειωθεί.