Με τίτλο «Προβοκάτσια η επέμβαση στην ertOpen» η Αυγή επιχειρεί να εξηγήσει ότι στήθηκε μια υπόθεση για να κατηγορηθεί η κυβέρνηση.
Γράφει η Αυγή:
«Δυο μέρες μετά τις εκλογές, πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αποφάσισε, όλως τυχαίως, να απασχοληθεί με το θέμα της ertOpen, του ραδιοφωνικού σταθμού που συντηρούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από την εποχή του “μαύρου” και συνεχίζει σήμερα να εκπέμπει, μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ, με ευθύνη της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Όλως τυχαίως χθες, μετά από προσφυγή του γνωστού αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ Ν. Παπαουλάκη στις εισαγγελικές αρχές, η αστυνομία παρενέβη, συνέλαβε την ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ και κατέσχεσε τα μηχανήματα του ραδιοφωνικού σταθμού της ertOpen. Η υπόθεση εκκρεμεί σχεδόν τέσσερις μήνες, όμως η ΕΕΤΤ κινητοποιήθηκε πάνω στις εκλογές, με σπουδαία αποτελέσματα: να καταγγέλλεται η κυβέρνηση ως αυταρχική και το γεγονός ως… «προάγγελος επίθεσης στην ελευθερία της έκφρασης».
Παρότι οι προσαχθέντες, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης και ο ταμίας Δημ. Κούνης, αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση του εισαγγελέα και παρότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει ούτε την ΕΕΤΤ ούτε τη βεβαίως Δικαιοσύνη, δέχεται τα πυρά.
Πολύ περισσότερο όταν η ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την οποία μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης έχει καταγγείλει ανοικτά, προσκομίζοντας μάλιστα στοιχεία στον εισαγγελέα για τη σύμβαση – σκάνδαλο που υπέγραψε με την Digea. Ποιος ασχολείται όμως με όλα αυτά;
Ήδη το ΚΚΕ μέσω του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ βλέπει την εισαγγελική παρέμβαση ως «το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής – αντεργατικής – αντιδημοκρατικής πολιτικής της κυβέρνησης συνολικά». Η ΛΑΕ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «αυταρχική, αυθαίρετη, βάναυση και εκδικητική τη σύλληψη του Π. Καλφαγιάννη», μάλιστα ως ξεκίνημα του «μνημονιακού της έργου». Η δε πρώην πρόεδρος της Βουλής με σαρκασμό σε τουίτ αναφέρει: «Η μάχη κατά της διαπλοκής και της μιντιακής τρομοκρατίας ξεκίνησε με συλλήψεις για την ΕρτOpen. Ξεμπερδεύουμε με το παλιό…».
Η αλήθεια είναι ότι ήδη από τα τέλη του 2014, πριν ακόμα ανοίξει η ΕΡΤ, υπήρξε καταγγελία μηχανικού στην αστυνομία, με την οποία ζητούσε πίσω τα μηχανήματα που είχε παραχωρήσει μερικούς μήνες πριν, τόσο για την παραγωγή του προγράμματος από το στούντιο της ertOpen στη Μεσογείων όσο και για την εκπομπή του σήματος (κεραιοσυστήματα κ.λπ.) από χώρο εκπομπής στα Τουρκοβούνια.
Με το άνοιγμα της ΕΡΤ, τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Στ. Μπαϊρακτάρης (μέλος της ιστορικής ομάδας του Ρούσου Κούνδουρου που έστησε το 1986 το Κανάλι 15, τον πρώτο μη κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό) επανήλθε με νέα καταγγελία, οπότε ζητήθηκε σχετική ενημέρωση από την ΕΡΤ. Στο υπόμνημά της η ΕΡΤ απάντησε ότι πράγματι είναι στη δικαιοδοσία της η συχνότητα εκπομπής της ertOpen, η 106,7 FM, όμως δεν αξιοποιείται αυτή την περίοδο. Από τη συχνότητα αυτή, που ανήκε στη Βουλή με νόμο και παραχωρήθηκε στην ΕΡΤ, εξέπεμπε παλαιότερα το Ράδιο Φιλία. Η ΕΡΤ απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιος χρησιμοποιεί αυτή τη συχνότητα.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: παρέμβαση εισαγγελέα μετά την καταγγελία της ΕΕΤΤ, προσαγωγές των δύο υπευθύνων κ.ο.κ.