«Κόφτη» στις προσδοκίες της Αθήνας για χαλάρωση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα βάζουν με την «απείθαρχη» στάση τους, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία.
Διαισθανόμενος ότι τυχόν σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων έναντι των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες τους για το Brexit και τις κινήσεις Ρέντσι για «κούρεμα καταθέσεων» στις ιταλικές τράπεζες, δεν ευνοούν ένα ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% σε περίπου 2% (όπως τουλάχιστον το έχει επανειλημμένως περιγράψει ο διοικητής της ΤτΕ κύριος Γιάννης Στουρνάρας) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσπάθησε στο χθεσινό Ecofin να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη.
Αρχικά υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για τα εκτός ελέγχου ελλείμματα που εμφανίζουν. Η προσπάθειά του όμως έπεσε στο κενό και αναγκαστικά ανέκρουσε πρύμναν, για να μην απομονωθεί περαιτέρω η Αθήνα.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση υφίσταται ό,τι έκανε πριν ένα χρόνο η ίδια στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. Όταν δηλαδή ακόμα και ο Ιταλός ή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, αντί της «συμμαχίας» που ζητούσε η Αθήνα, προσπαθούσαν να μεταπείσουν τον κύριο Βαρουφάκη να μην σηκώνει συνεχώς «σκόνη» απειλώντας την Ευρώπη, γιατί αυτό έφερνε σε δύσκολη θέση τους δικούς τους σχεδιασμούς. Τώρα όμως που η Ελλάδα είναι πάλι «ο πιο αδύναμος κρίκος» μεταξύ των ελλειμματικών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη που δεν μπορεί να παρακολουθήσει το «αντάρτικο» που έχουν ξεκινήσει Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Αγγλία (από πολύ καλύτερη θέση εκκίνησης όμως εκείνες σε σχέση με εμάς και εκτός Μνημονίου όλες) κόντρα στους αυστηρούς κανόνες και στις επιδιώξεις του γερμανικού «άξονα».
Aποστολή