Το παρατσούκλι “κόφτης” και “σφαγέας” έχουν χαρίσει τις τελευταίες ημέρες στον Γιώργο Κατρούγκαλο ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης. Αφορμή στάθηκε, βέβαια, η δραματική μείωση των συντάξεων, ως αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που φέρει την υπογραφή του.
Ο «αμετανόητος κομμουνιστής», όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του σε κάθε ευκαιρία, φαίνεται να μην πτοείται. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, άλλωστε, δήλωνε περήφανος στoν Economist, επειδή «έμεινε πιστός στη βασική αρχή της Αριστεράς: την ισότητα». Αναφέρθηκε, μάλιστα και «στην προστασία των συντάξεων που επετεύχθη, αλλά και στη δικαιότερη διανομή μίας μικρότερης συνταξιοδοτικής πίτας».
Τι και αν ο ίδιος είναι ο εμπνευστής του πιο σκληρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας; Η αριστερή ρητορική του δεν έχει μετακινηθεί στο παραμικρό. Συνεχίζει να καταγγέλλει το νεοφιλελευθερισμό με την ίδια θέρμη που είχε και το καλοκαίρι του 2011, τότε που έβγαζε πύρινους λόγους στην πλατεία Συντάγματος ενώπιον των Αγανακτισμένων.
Βάζει πλώρη για τη Λατινική Αμερική
Με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στην οποία υπόσχεται ότι «οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά», άφησε πίσω του χάος και έβαλε πλώρη για τη Λατινική Αμερική, πιο συγκεκριμένα για το Εκουαδόρ και τη Χιλή. Εκεί εκπροσώπησε τη χώρα στην Υπουργική Σύνοδο της «Συμμαχίας του Ατλαντικού», στην οποία η Ελλάδα έχει καθεστώς παρατηρητή.
Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το ταξίδι αυτό. Δεν πάει πολύς καιρός, άλλωστε, από τότε που στη Βουλή διάβαζε με προσοχή το βιβλίο «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» του δημοσιογράφου Ιάσωνα Πιπίνη. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, σε μία κρίση ειλικρίνειας, είχε αναφερθεί στη Χιλή, λέγοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε μοιάζει με αυτή του Πινοσέτ.
Όταν συνεργάτες του επεσήμαναν το κακό τάιμινγκ του ταξιδιού, ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται πού οφείλεται ο οδυρμός των χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με τις μειώσεις των συντάξεων τους. Επιχείρησε, μάλιστα, να τον αποδώσει σε παραπληροφόρηση των πολιτών εξαιτίας των συστημικών Μίντια.
Την ίδια στάση τήρησε και ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος απέδωσε τον πανικό στο «αντιπολιτευτικό πάθος και μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή εξήγησε ότι η αλλαγή έγινε λόγω τεχνικής αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος και υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα «δίνουμε τους κανόνες και τα κίνητρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει στο παρελθόν επιχειρήσει να δικαιολογήσει το ασφαλιστικό με μνημειώδεις φράσεις όπως όταν στη Βουλή αυτοχαρακτηρίστηκε «ταξικός αποστάτης!». Έτσι απάντησε σε όσους τον κατηγορούσαν ότι πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υποστήριξε ότι δεν υπερασπίζεται τους προνομιούχους, στους οποίους και αυτός ανήκει.
Πράγματι, ο υπουργός είχε δημιουργήσει το δικό του δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει αναλάβει μεγάλες υποθέσεις και στο οποίο εργάζονται δεκάδες δικηγόροι. Η εντυπωσιακή μονοκατοικία του στην καρδιά της Φιλοθέης, τα πανάκριβα κοστούμια και ένα σπορ αυτοκίνητο συνέθεταν την εικόνα ενός επιτυχημένου μεγαλοδικηγόρου. Λέγεται, μάλιστα, ότι διαθέτει μία εξοχική κατοικία στο Δήλεσι, καθώς και διαμέρισμα στη Γλυφάδα.
Αν πιστέψουμε τις ίδιες πηγές, είναι ιδιοκτήτης και ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι μέχρι πρότινος κέρδιζε πολλά ως διαπρεπής νομικός, με αποτέλεσμα κάποιοι να τον αποκαλούν «αριστερό του χαβιαριού».
Ο ίδιος αγνοεί τις κατηγορίες και δηλώνει ακόμα και σήμερα αριστερός μέχρι τα μπούνια. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι επιλέγει οικονομικά ξενοδοχεία στα ταξίδια του γιατί κάτι τέτοιο «είναι ζήτημα συμβατότητας με τις πολιτικές ιδέες του».
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει καμία συμβατότητα. Στο παρελθόν έχει εξομολογηθεί σε δικούς του ανθρώπους ότι ο μόνος λόγος που έμεινε στην κυβέρνηση μετά τη μνημονιακή κωλοτούμπα του Τσίπρα είναι για να λειτουργήσει σαν αριστερό ανάχωμα.
Είχε, μάλιστα, ορκιστεί σε θεούς και δαίμονες ότι αν τον υποχρεώσουν να κόψει έστω και ένα ευρώ από τις συντάξεις θα παραιτηθεί! Δεν παραιτήθηκε βέβαια. Είναι και αυτή μία από τις πολλές υποχωρήσεις, τις οποίες έκανε για να ανέλθει από τη γειτονιά του στον Πειραιά στον υπουργικό θώκο.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται αστυνομική προστασία. «Τι να την κάνω την αστυνομική φρουρά; Όταν διαισθανθώ ότι θα μου έρθει γιαούρτι, θα παραιτηθώ αμέσως». Σήμερα, ο υπουργός δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, χωρίς την προστασία των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσκεψή του στο Ηράκλειο της Κρήτης στο πλαίσιο προγραμματισμένων ομιλιών και συναντήσεων. Υποχρεώθηκε να αναβάλει την ομιλία του εξαιτίας των αντιδράσεων που συνάντησε.
Η εναρκτήρια εβδομάδα λαιμητόμος και η περικοπή του ΕΚΑΣ και οι συναντήσεις στο Εκουαδόρ
Την εναρκτήρια εβδομάδα-λαιμητόμο για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους από την εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων, τα οποία διαπραγματεύτηκε ο ίδιος, επέλεξε να βρεθεί εκτός της ελληνικής επικράτειας πραγματοποιώντας την περιοδεία σε Εκουαδόρ και Χιλή. Ενα σημαντικό ταξίδι μεταλαμπάδευσης των μέχρι τώρα εμπειριών της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» στην Ελλάδα αλλά και πηγή έμπνευσης για τον Ελληνα υπουργό από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που έχουν υιοθετήσει οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση την περασμένη Δευτέρα στην πρωτεύουσα Κίτο με τον 37χρονο υπουργό Συντονισμού του Εκουαδόρ Ριβέρα Γιάνεζ, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση Κορέα. Στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής, με την επίσημη ιστοσελίδα του να αναφέρεται σε «ανταλλαγή εμπειριών για τα επιτεύγματα της λαϊκής και αλληλέγγυας οικονομίας» μεταξύ των δύο πλευρών.
Το θερμό κλίμα των συναντήσεων του κ. Κατρούγκαλου με τους αξιωματούχους του Εκουαδόρ και η προσωπική του αναγνώριση για τα επιτεύγματα της προεδρίας Κορέα αποτυπώνεται πλήρως στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εργασίας: «Ο Ισημερινός την τελευταία δεκαετία επιχειρεί με επιτυχία ένα σημαντικό εγχείρημα εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα. Εφαρμόζει, μάλιστα, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας και έχει θεσπίσει ένα καινοτόμο Σύνταγμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Εγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα αυτά και τις εκατέρωθεν εμπειρίες σχετικά με την προώθηση πολιτικών με σκοπό τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημιουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας». Μεταξύ των πολιτικών του Ραφαέλ Κορέα, που είχαν διεθνές αντίκτυπο, είναι ότι αρνήθηκε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέλασε τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κήρυξε επαχθές το χρέος της χώρας του και τα έβαλε με τις πολυεθνικές εταιρείες υποχρεώνοντας τις να καταβάλουν το 25% των κερδών τους από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, υπό την απειλή εθνικοποίησης.
Ο κ. Κατρούγκαλος εν συνεχεία εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην υπουργική συνάντηση της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» και των κρατών-παρατηρητών, που έλαβε χώρα το τετραήμερο 28 Ιουνίου με 1η Ιουλίου στην πόλη Πουέρτο Βάρας, την επονομαζόμενη «Πόλη των ρόδων», στη νότια Χιλή. Η «Συμμαχία του Ειρηνικού» είναι ένας Διεθνής Περιφερειακός Οικονομικός Οργανισμός Χωρών της Λατινικής Αμερικής για την προαγωγή των εμπορικών σχέσεών τους, στην οποία μετέχουν η Χιλή, το Περού, η Κολομβία και το Μεξικό, με τη συμφωνία σύστασής της να υπογράφεται το 2012 στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, το πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη. Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελλάδα, ύστερα από αίτησή της, ανήκει στα κράτη-παρατηρητές της συμμαχίας, η οποία απευθύνεται σε μια αγορά 217 εκατομμυρίων καταναλωτών και με ΑΕΠ άνω των 2 τρισ. δολαρίων.
Η «Συμμαχία του Ειρηνικού» έχει φιλελεύθερο οικονομικό προσανατολισμό, σε αντίθεση με την άλλη, πολύ μεγαλύτερη περιφερειακή ένωση της Λατινικής Αμερικής, της Νότιας Κοινής Αγοράς, «Μερκοσούρ», που συστάθηκε το 1991 και είναι υπέρ της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και στην οποία μετέχουν η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Βενεζουέλα και η Βολιβία. Προ μηνός οι δύο ενώσεις συμφώνησαν στην υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων, αλλά και την περαιτέρω ενοποίηση των οικονομιών τους. Στο πλαίσιο των οικονομικο-πολιτικών διεργασιών στη Λατινική Αμερική, ο Ελληνας υπουργός Εργασίας θα γράψει ως λεζάντα της «οικογενειακής» φωτογραφίας της υπουργικής συνάντησης της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» στην προσωπική σελίδα του στο Twitter: «Υπουργική Σύνοδος της “Συμμαχίας του Ειρηνικού”: Η Ελλάδα παρούσα, εφαρμόζοντας παντού πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μοντέλο της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική εντάσσεται στα πεδία ενδιαφέροντος και μελέτης του κ. Κατρούγκαλου με κάθε ευκαιρία. Τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια της ψήφισης της τροπολογίας για το ΕΣΡ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας έβγαλε ένα βιβλίο στα υπουργικά έδρανα και άρχισε να διαβάζει.
Η προσήλωσή του ήταν τέτοια, που οι συνάδελφοί του αναρωτήθηκαν για τον τίτλο του βιβλίου, που δεν ήταν άλλος από «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» του δημοσιογράφου Ιάσωνα Πιπίνη.
Στις σελίδες του ξεδιπλώνεται η πολιτική διαδρομή του ηγέτη της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» στη Βενεζουέλα, Ούγκο Τσάβες, η εκλογική νίκη του οποίου το 1998 σηματοδότησε μια αριστερή στροφή σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, ενώ ο θάνατός του άφησε ακέφαλη την επαναστατική Αριστερά.
Ποιος είναι – Η διαδρομή μέχρι τα σκαλοπάτια του Μαξίμου
Γεννημένος το 1963 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Μεσσηνία, αποφοίτησε με άριστα από την Ιωννίδειο Σχολή του Πειραιά και πέρασε στη Νομική. Ήταν άριστος φοιτητής, ενταγμένος τότε στο ΚΚΕ. Δεν έχανε καμία γενική συνέλευση και δοκίμαζε τις ρητορικές του ικανότητες στα αμφιθέατρα.
Συμφοιτητής του που τον θυμάται από τότε σχολίασε: «Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς ότι ο Γιώργος που θυμόμαστε να αγορεύει παθιασμένα για το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους είναι σήμερα ο μισητός υπουργός Εργασίας που κόβει τις συντάξεις». «Πού είσαι νιότη που έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος. Αυτό ταιριάζει στην περίπτωση του», μας είπε άλλος πρώην συμφοιτητής του.
Επόμενη στάση του φιλόδοξου φοιτητή μετά τη Νομική Αθηνών ήταν η Σορβόνη στο Παρίσι. Εκεί ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μία πλούσια κοινωνική ζωή. «Ο Γιώργος ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός και αγάπησε το Παρίσι, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ του πανεπιστημίου και των γαλλικών μπιστρό!», μας είπε Έλληνας που ήταν φοιτητής στο Παρίσι την ίδια περίοδο.
Στην πόλη του φωτός μεταμορφώνεται σε άλλο άνθρωπο. Μυείται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα, αποκτά αυτοπεποίθηση και μία αίσθηση της μόδας που θα τον κάνει χρόνια αργότερα να ξεχωρίζει για τις στυλιστικές επιλογές του στο αισθητικά μάλλον άκομψο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιστρέφει στην Αθήνα τη δεκαετία του 1990 με πολλές φιλοδοξίες και ζωντανό ακόμα μέσα του το μικρόβιο της πολιτικής. Έχει, όμως, κάνει στροφή 180 μοιρών. Έχει απομακρυνθεί από το ΚΚΕ και έχει προσεγγίσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Η προσχώρησή του στο ΠΑΣΟΚ διευκολύνει την εντυπωσιακή άνοδό του στον επαγγελματικό στίβο.
Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και πετυχημένος εργατολόγος. Παράλληλα δημιούργησε και οικογένεια. Η σύζυγός του Ιρις είναι εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο υποβαθμισμένης περιοχής των Αθηνών. Πρόκειται για ένα εξίσου πολιτικοποιημένο άτομο που δραστηριοποιείται δυναμικά στον εκπαιδευτικό χώρο. Μαζί της έχει αποκτήσει δύο κόρες, στις οποίες έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Επιχείρησε, μάλιστα, να τους μεταδώσει την αγάπη του για τη Γαλλία, στέλνοντάς τες σε γαλλόφωνο σχολείο των βορείων προαστίων.
Γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε από τις εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά πρωινάδικα και από τη συμμετοχή του σε αριστερές εκδηλώσεις. Αυτοχαρακτηριζόταν «άνθρωπος των κοινωνικών κινημάτων», αλλά είχε ήδη αρχίσει η περίοδος του έντονου πολιτικού φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μαχητικότητά του και η σχέση εμπιστοσύνης που καλλιέργησε με τον Αλέξη Τσίπρα του εξασφάλισαν μία θέση στην Ευρωβουλή. Από εκεί βρέθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και αργότερα στον κρίσιμο θώκο του υπουργού Εργασίας. Διόλου ευκαταφρόνητη προαγωγή αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κατρούγκαλος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που λέμε “νέο φρούτο”. Δεν είναι λίγοι, ακόμα και εντός του κόμματός του, που σχολιάζουν καυστικά την ιλιγγιώδη άνοδό του. Ο ίδιος τους αγνοεί. Έχει επιτέλους φτάσει πολύ κοντά στην κορυφή!
Λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ξέσπασε ένα σκάνδαλο. Τον εμφάνισαν να υπογράφει και μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους εκπροσωπούσε νομικά. Τα συμφωνητικά αυτά προέβλεπαν πως θα λάμβανε ως δικηγορική αμοιβή το 12% των αποζημιώσεων που θα έπαιρναν σε περίπτωση επαναπρόσληψής τους.
Η υπόθεση αυτή απασχόλησε τα Μίντια, τα οποία κατηγόρησαν τον Κατρούγκαλο ότι ωφελήθηκε οικονομικά και επαγγελματικά από τον αντιμνημονιακό αγώνα του. Πιο συγκεκριμένα ότι χρησιμοποίησε την αντιμνημονιακή ρητορική όχι μόνο για να εκλεγεί ευρωβουλευτής, αλλά και για να κερδίζει πελατεία για το δικηγορικό γραφείο του.
Πριν καταλαγιάσει αυτός ο θόρυβος, κατηγορήθηκε για τον διορισμό σε θέσεις ειδικών συμβούλων του τριών νεαρών δικηγόρων, συνεργατών του στο νομικό γραφείο του. Όπως φαίνεται και από το σχετικό ΦΕΚ, ο Κατρούγκαλος έδωσε στις τρείς κυρίες τη δυνατότητα να εξαιρεθούν της αναστολής του δικηγορικού λειτουργήματος.
Η νεαρή ηλικία και η πολιτική απειρία των τριών αυτών δικηγορίνων που εργάζονται στο πλευρό του Κατρούγκαλου έγιναν θέμα συζήτησης. Άτομο που γνωρίζει προσωπικά τον υπουργό Εργασίας σχολιάζει καυστικά: «Πάντα απολάμβανε ο Γιώργος την παρουσία νεαρών και όμορφων υπάρξεων». Ο ίδιος έκανε για μία ακόμα φορά λόγο για «επιχείρηση σπίλωσης νέων επιστημόνων».
Παρά το γεγονός ότι ο Κατρούγκαλος αποτελεί κόκκινο πανί για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας το Μαξίμου τον θεωρεί χρήσιμο. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει ότι έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά και γι’ αυτό του έχει υποσχεθεί ότι στον ανασχηματισμό θα του αναθέσει άλλο χαρτοφυλάκιο, λιγότερο επώδυνο.
Aποστολή